CsaládÉletszakaszokBaba

A védőnői szolgálat feladatai

Miben segít a védőnő?

A gyermek életét, az anya várandósságától a gyermek felnövekedéséig, végigkíséri a védőnő. Ő az, aki rajtunk kívül tudja, milyen volt a súlya három hónapos korában, mikor kezdett először szilárd ételt enni, mikor mászni, beszélni, milyen betegségei voltak és mikor kapott védőoltást. Sok anyának nagy segítség a védőnő jelenléte, de a védőnői ellátás igénybe vétele nem kötelező.

Mivel foglalkozik a védőnői szolgálat?

A  védőnői ellátás az egészségügyi alapellátás körébe tartozik. Ez azt jelenti, hogy a települési önkormányzatok kötelesek gondoskodni arról, hogy a védőnő a gyermekes családok rendelkezésére álljon. Ilyen a területi védőnők és az iskola-védőnők munkája (gyakran a két feladatot ugyanaz a személy látja el). A területi védőnők fontos életszakaszoknál vannak jelen a család életében, így a várandósság alatt, az újszülött fogadásánál, a családi élet kialakításánál, vagy amikor gyermekünk óvodába vagy iskolába készülődik. Az óvodai ellátásban is ők vesznek részt. Régebben a házi gyermekorvossal közösen látták el a körzeteket. A szabad orvosválasztással megszűnt ez a fajta szoros együttműködés; a védőnők a védőnői tanácsadóban önállóan működnek, de megmaradt a kötelezettségük, hogy amennyiben egészségügyi beavatkozást tartanak szükségesnek, azt jelezzék a gyermek kezelőorvosa, házi gyermekorvosa - illetve az anya problémái esetén a háziorvos - felé.

Az iskolai védőnők a 6-18 éveseket látják el sőt a 18 év feletti középiskolai tanulókkkal is foglalkoznak. Feladatuk az egészségmegőrzés érdekében való tevékenykedés: közreműködnek az előírt orvosi vizsgálatok, a szűrővizsgálatok, a védőoltások szervezésében és lebonyolításában, részt vesznek az iskolai helyiségek, a környezet, az étkeztetés higiénéjének ellenőrzésében. Szorosan együttműködnek az iskolaorvossal, a pedagógusokkal, a szülőkkel, szakemberekkel és civil szervezetekkel.

Védőnők a kórházakban

Az egészségügyi szakellátásban kórházi védőnőket találunk, akik a várandós- és gyermekágyas anyák ellátásában, az egészségnevelésben, a szoptatás segítésében, az anya és az újszülött hazabocsátásának előkészítésében vesznek részt. Míg korábban minden szülészeti osztályon dolgozott védőnő, az utóbbi időben számuk lecsökkent. Védőnők dolgoznak a Családvédelmi Szolgálatnál is. Ennek a szervezetnek a dolga a családtervezési ismeretek terjesztése, illetve a válsághelyzetben lévő várandós anyák segítése, támogatása (az abortusz megelőzése, illetve a döntését meghozott nő támogatása). A védőnői munka szakmai felügyeletét az ÁNTSZ-ben dolgozó vezető védőnők látják el.

Akivel a leggyakrabban találkozunk
A védőnők elsősorban megelőző tevékenységre, egészségfejlesztésre képzett szakemberek. Általában a területi védőnő az, akivel a család közvetlen kapcsolatban áll. Elvileg a nővédelmi feladat keretében segíti az anyaságra való felkészülést, illetve részt vesz a lakossági célzott szűrővizsgálatok szervezésében. Ő végzi a várandós anyák gondozását is: vagy otthonukban látogatja meg a gondozásba vett kismamákat, vagy a tanácsadóban lehet őt felkeresni segítségért. (A jogszabály rendelkezik a látogatások gyakoriságáról; eszerint a várandósság ideje alatt legalább öt alkalommal látogatja meg a védőnő a várandós anyát.)

A gyermekágyas időszakban is fontos a szerepe. A babával hazaérkező, sokszor bizonytalan, megerősítést váró anyákat látja el az egészségi állapottal, az életmóddal, szoptatással, valamint családtervezéssel kapcsolatos tanácsokkal. A területi védőnők manapság egyre hangsúlyozottabban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, s különösen az első 6 hónapban fokozott figyelemmel kísérik a szoptatás folyamatát, megtanítják a helyes technikát, és a tejelválasztás fokozásának és fenntartásának módjaira adnak tanácsot. A védőnő gyakorlatilag már a legelső óráktól ott van a család közelében, hiszen a kórházból való hazakerülés után már két napon belül meglátogatja az újszülöttet és édesanyját, majd hat hetes korig hetente felkeresi őket.

A gyermek első hat évében a területi védőnők az eleinte gyakoribb, majd később ritkuló családlátogatások, illetve tanácsadás keretében folyamatosan részt vesznek a gyermek gondozásában. Az újszülöttek, a koraszülöttek, a kis súllyal születettek, valamint az egészségi és környezeti okok miatt veszélyeztetett csecsemők és gyermekek testi, mentális, lelki fejlődését fokozott figyelemmel kísérik. A beteg gyermekek otthoni ápolását segítik tanácsaikkal. A családokat tájékoztatják az életkorhoz kötött védőoltások fontosságáról, szervezik, nyilvántartják a védőoltások beadását. Ha a gyermek fejlődésében elváltozást észlelnek, ezt jelezniük kell a megfelelő szakembernek (elsősorban a házi gyermekorvosnak), vagy a szülőt kell hozzá irányítaniuk. Az anyának is szüksége lehet lelki támogatásra, megerősítésre, vagy a neveléshez-gondozáshoz szükséges javaslatokra, amiért szintén fordulhat a védőnőhöz. Vannak olyan települések, ahol – bár feladatköréhez nem tartozik –, a védőnő szociális jellegű feladatokat is magára vállal, segít a család hivatalos ügyes-bajos dolgainak intézésében.

Szűrővizsgálatok

A területi védőnő sokféle irányba ágazó teendői között fontos szerepe van az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzésének. Rendeletek szabályozzák a védőnői feladatkörben elvégzendő szűréseket. Eszerint a védőnőknek a gyermek 1, 3, 6 hónapos korában a testi fejlődés (súly, hossz, fej-, és mellkörfogat), a pszichomotoros és a mentális fejlődés, illetve az érzékszervek működésének (látás, kancsalság, hallás) vizsgálatát kell elvégezniük, valamint a BCG-heg ellenőrzését és a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát. 1 éves életkorban és aztán 6 éves korig évente a testmagasság, testtömeg vizsgálatát, a fejlődés, tápláltsági állapot értékelését, az esetleges fejlődési problémák: a pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődés, a magatartásproblémák vizsgálatát végzik. De ide tartozik az érzékszervek működésének szűrése, a beszédfejlődés kontrollálása és a mozgásszervek elváltozásának szűrése (lúdtalp, gerinc-elváltozások) is. 3-6 éves életkor között évente megmérik a gyermek vérnyomását. Ha a szűrési eljárás során bármilyen eltérést észlelnek, írásban kell jelezzék a házi gyermekorvosnak.

Fokozott gondozásba vétel

Az egészségi ok miatt fokozott gondozást igénylő, a krónikus beteg, a fogyatékossággal élő, valamint a magatartási zavarokkal küzdő gyermek és családja életviteléhez is segítséget nyújt a területi védőnő, együttműködve a házi gyermekorvossal vagy szükség esetén más szakemberrel. Ha a gyermek már elmúlt 6 éves, de betegsége vagy fogyatékossága olyan súlyos, hogy nem jár oktatási intézménybe,  továbbra is a területi védőnő fokozott figyelme kíséri, egészen 18 éves koráig.

Családgondozás

A gondozott családban előforduló egészségi, mentális és környezeti veszélyeztetettség megelőzése szintén védőnői feladat. A védőnő köteles értesíteni a gyermekjóléti szolgálatot, a háziorvost, illetve a hatóságokat a gyermek bántalmazása, súlyos elhanyagolása, a gyermek önmaga által előidézett súlyos veszélyeztető magatartása vagy egyéb súlyos veszélyeztető ok fennállása esetén. Fel kell hívnia a figyelmet a szűrővizsgálatokon való megjelenés fontosságára, és tájékoztatni kell a szülőket az állami, civil, karitatív családtámogatási formákról.

 
Kölöknet hozzászólások  
(54 hozzászólás) 
2015 május 21.
Lázadó
Nem tartom jónak, hogy valaki - egy idegen, 2 napon belül kimegy egy éppen a gyermekével hazapottyant anyukához és mindenféle okosságot kántál, miközben ezt senki nem kérte tőle!!!! Ilyenkor az ember lánya még a barátait sem szívesen fogadja, hiszen minden baja van, nemhogy egy idegent...aztán meg miért is KELL jönnie állandóan???? itt a hangsúly a KELL-en van...tessék már kérem megengedni egy felnőtt nőnek, aki gyermeket is TUD nevelni, hogy eldöntse, kér-e ebből...
2015 április 29.
egy felnőtt
nekem nem kell védőnő, nem kértem segítséget és idegesítenek a buta tanácsai amiket rámtukmál.
azonnal lemondanám - ha lehetne.
de nem lehet mert csak elvileg nem kötelező, valójában a legfontosabb feladata a spicliskedés mások magánéletében, ezért úgy van kitalálva a rendszer, hogy ha lemondod a védőnőt, rádszáll a gyámügy.
Én meg látni is utálom azt a hülyét.

Tényleg, miért olyan természetes, hogy egy felnőtt embernek segítség kell a terhességhez? Aki tud szigorlatozni mondjuk differenciálintegrálból, annak biztos, hogy a pelenkázás olyan leküzdhetetlen nehézségű feladat, ami csak segítséggel működhet?
2015 február 09.
Elárult
A védőnői szolgálatot azonnal meg kell szüntetni.Senkinek nem kell egy hazug,álszent demagóg kismamarendőrség.Másra sem képesek,mint spionkodni,információkat kiszedni a szülőkből.Meg persze mindenféle mondva csinált indokkal feljelentgetni a szülőket.Kíváncsi vagyok 100 anyukából mennyinek mondta meg a védőnő,hogy a "szolgáltatásaik"nem kötelező jellegűek!!!
2013 december 29.
tom
Jó napot...
Csak egy kérdésem lenne...
December 20.-án megszületett a kisfiam..
Védőnőt azóta sem láttam.
Van erre szabály, hogy hány napon belül kell kijönnie, a babát megnéznie???
2013 december 23.
BY HAPPY
TELJESEN EGYETÉRTEK SZ ELŐTTEM SZÓLÓ VÉDŐNŐVEL. MI MINDIG LEGYÜNK KÉSZENLÉTBE,ÉJJEL-NAPPAL. NEKEM EGY NAGYON FONTOS MEGJEGYZÉSEM VAN. A VÉDŐNŐ NEM TÁRSALKODÓNŐ. NAGYON SOKSZOR A DEPRESSZIÓS UNATKOZÓ ANYUKÁK IGÉNYLIK , HOGY A VÉDŐNŐ MENJEN ÉS SZÓRAKOZTASSA!!!!!!!!!! HÖLGYEIM NEM! A VÉDŐNŐ SZAKTANÁCSOT AD. FŐISKOLÁT, EGYETEMET VÉGZETT SZAKEMBER!!!!!!
2013 december 15.
Gabka
Kedves Védőnő, nagyon egyetértenék a hozzászólásával. Csak sajnos vannak védőnők - és belefutottam pár ilyenbe már - akivel hiába is próbáltam kommunikálni. Nekem nincs szükségem védőnőre, sem olyanra, mint az első védőnőnk volt (költözés, illetve a védőnő költözése miatt volt már dolgom néhánnyal), aki csak a hetvenes évekbeli nézeteket volt hajlandó hangoztatni és addig nem nyugodott, amíg pl. nem vettem cumisüveget is, pedig tudta, hogy szoptatni akarok és ha valamiért mégse menne a dolog (ez ugye valószínűtlen, ha valaki ért a szoptatáshoz) akkor még mindig ott van éjjel-nappal a Tesco és a férjem elmehet cumisüveget vásárolni, de ez csak egy kiragadott példa tőle, volt sok ilyen. A második védőnőnk nálam jegyzetelt, hogy mit mondjon az utánunk következő családnak, mivel neki még nem volt gyereke, friss diplomával, gyakorlat nélkül - ez mondjuk nem az ő hibája- kellett volna hasznos tanácsokat adni az anyukáknak, a harmadik védőnőnk, aki szerint sírni kell hagyni a gyereket és kizárólag a saját ágyában altatni, valamint minden elérhető védőoltást be kell adatni neki és ha nem teszem, felelőtlen szülő vagyok, vagy a negyedik, aki - miután nem tudtam vele megbeszélni, hogy eltekintenék a havi látogatásoktól, kértem a papírt, amelyben lemondok a védőnői gondozásról, feljelentett a gyámügynél, akik aztán kijöttek és nem győztek szabadkozni, hogy zavarnak, le is zárják az aktánkat, látják, hogy nálunk nem hogy veszélyeztetett gyerekek lennének, hanem mintapéldája vagyunk az olyan családnak, ahol igazán jó gyereknek lenni.... Ennyit a védőnőkről. Egy barátnőm a hülye védőnői tanácsok miatt nem szoptatott, mert addig méregettette velük a babát meg pótoltatta az anyatejet tápszerrel, míg végül persze a baba tápszeres lett.... Kiragadott példák, de csak ilyet tudok. :-( Igen, kedves Védőnő, igaza van: oda kellene menniük, ahol valóban igénylik a segítségüket vagy ahol segítség nélkül komoly bajok lennének. Azt is természetesen felfogom, hogy ha minden családra egyforma gondozás van előirányozva, akkor pont oda nem jut elég energia, ahol meg szükség lenne rá...Valóban az lenne a jó megoldás, ha a védőnő is szabadon választható lenne, mint a gyerekorvos és hívásra menne házhoz, illetve azokat várná a rendelőben, akiknek igénye van erre. Mindenkinek jobb lenne így.
2013 december 14.
védőnő
Ha valaki veszi a fáradtságot és beleolvas a hozzászólásokba is, nagyon sokféle véleménnyel fog találkozni. Ez nem kizárólag azért van, mert a védőnők különbözőek. Nekem a kommentek sokszínűsége azt mutatja, amit az élet is: az anyukáknak nem egyformán van szükségük a segítségre, a támogatásra. Ezen kellene alapuljon az igény szerinti gondozás. A rendeletben leírt látogatási gyakoriság egy szakmai ajánlás. Ha a családnak ennél több, vagy kevesebb találkozásra van igénye, ennek megfelelően lehet módosítani. De - és ezt nagyon jó lenne, ha végre az örök elégedetlenkedők is megértenék! - ehhez szükség van a kommunikációra!!! Szokták mondani, hogy "néma gyereknek anyja sem érti a szavát". A védőnő sem gondolatolvasó. KEDVES ANYUKÁK! Ha úgy érzik/érzitek, hogy több, vagy kevesebb alkalommal lenne szükség a szakemberrel való találkozásra, azt EL KELL MONDANI! A telefon mindkét irányból működik. A tanácsadó és az otthonuk/otthonotok közötti távolság minkét irányból egyforma. Nem csak panaszkodni, leszólni, kritizálni kell. Aki úgy érzi, hogy terhére van ez az egész, nem tetszik, hogy nem az általa választott védőnővel kell együttműködnie, az gondoljon arra, hogy a gyermeke érdekében teszi! A védőnő nem a barátnője az anyukának. Nem kell szeretni! Érdemes lenne kicsit körülnézi a világ többi országában is! Divat manapság pl a védőnői ellátásra panaszkodni. Akinek kifogása van ellene, tegye meg, hogy kicsit utánaolvas, más országokban milyen segítséget kapnak a családok! Sokan meglepődnének, szerintem!
2013 december 14.
védőnő
Az előtettem szólókhoz csak annyit, hogy a védőnő is ember, anya és nő. Minden védőnő azonos képzést kapott, de az emberi minőségbeli hozzáállás mindenkinél más. Mint ahogy a kedves anyukák is mind mások, vannak akik igénylik, vannak akik nem. Mi védőnők sem szeretünk minden családhoz járni, mi sem szeretünk mindenféle emberrel találkozni, az otthonukban kiszolgáltatni magunkat az ő kényük kedvére.
Szóval kedves anyukák, családok tisztelettel legyünk egymás iránt és akkor nem leszünk egymás terhére.
Köszönettel: megyeszékhelyen dolgozó védőnő
2012 november 17.
Lakatos Beáta
Nálunk a védőnő nem sok mindenben segít, igazából majdnem semmiben!!
Az én kisfiam is korszülött járunk gyógytornára is.
Ez mondjuk nem a védőnő , de még csak a gyerekorvosnak sem érdeme sajnos. Egyik sem áll mellettünk igazából.Semmit nem segítenek, hogy ha baj van hova forduljunk!!Ez Celldömölk
2011 március 12.
Acusunelure
ellenorizni kell:)
2010 november 16.
védőnő
Már ideje lenne áttérni az igény szerinti látogatáshoz, mivel a 21. században mások az igények, mint 100 évvel ezelőtt! Rengeteg az adminisztráció, terhes létszám. Szerintem sok szülő egyet értene, és kihívna, ha szüksége lenne ránk, hatékonyabb lenne a munkánk!
2010 január 16.
leendő védőnő
Én jelenleg védőnő hallgató vagyok! És alig várom, hogy elvégezzem az iskolát, és munkába állhassak,imádom a gyerekeket és majd igyekszem jól végezni a munkám. Biztos vannak olyan védőnők, mint amit említett, de vannak ellenkező esetek is,amikor többször is kimegy családlátogatásra az előírtnál is többször, persze ez az én véleményem, ebben tanulok és látom is.
2009 december 16.
Egy védőnő
A védőnő szakma valóban felhígulni látszik a társadalom szemében, de sajnos nem csak a társadaloméban, hanem a szakma szemében is. Valóban van nagyon sok oda nem illő dolgozó, aki nem látja el a munkáját, de nagyon sokszor a társadalom is tehet arról, hogy ilyen szomorú véleményekkel találkozhatunk fórum-szerte. Sok esetben nem működnek együtt a védőnővel az anyukák, nem engedik be otthonaikba, mert ők okosabbak, családlátogatás címen; sok a túlképzett anyuka, aki az internetről szerzi az információt, ami sokszor téves és a szakma: nem nézik egyébnek csak egy segédápolónak, aki a bőrgyógyászathoz, a táplálkozáshoz-csecsemőtápláláshoz és az adminisztratív munkához ért csak!! De nem ennyiben merül ki munkánk!!! Az elismerés kivívásához vagy újra kivívásához tekintélyt kell nyernünk, ami a társadalom és a szakma részéről is nagyobb elfogadással jár, hogy valóban lássák bennünk az altruista magatartást és az empátiás készséget!! Munkámmal arra törekszem, hogy körzetemben minden mama és baba családjával együtt boldog és egészséges életet éljen!!
2009 november 11.
egy leendő anyuka Újpestről
20hetes terhes vagyok az első babámmal! A védőnő orvost játszott és elkezdte a leleteimet magyarázni TÉVESEN! Olyan idegességet okozott, hogy még jó, hogy semmi bajunk nem lett! Ennyit a védőnőkről! Én kerülöm őket !!!
2009 november 09.
 
Akkor én nagyon szerencsés vagyok. A II. kerületben laktam, és tökéletes védőnőhöz kerültem, Mártának hívják. A terhesség alatt én jártam hozzá, amikor megszületett a kisfiam, onnantól kezdve mindig ő jött. Legalább havonta, de ahogy hazaértünk a kórházból, ott volt. Rengeteg jó tanácsot kaptam tőle, bármikor számíthattam rá, bármikor hívhattam, amikor nagyobb bajban voltam, ( komoly szoptatási gondjaim voltak ) akkor is hasznos tanácsokat adott. Sosem hagyott cserben, mindig bölcs és használható tanácsokat adott. Most Nagykovácsiba költöztem, és hasonló jó tapasztalataim vannak, bár még csak most várom a 2. kisfiamat, de itt is jó védőnőhöz kerültem szerintem.
2009 november 07.
Vidéki
Utolsónak Igen, én jeleztem, hogy mit művelt a "védőnő" csakhogy Mo-n kéz kezet mos. Semmi nem történt. Sőt baba-mama találkozón összefutottam vele, és szépen kisasztalra ugyanúgy ki voltak pakolászva a drága krémek meg elérhetőségei meg a babamasszázs árai.
2009 november 07.
 
Elhűlve olvasom, hogy védőnőkhöz nincs alkalmassági vizsgálat?? Pár éve abból volt botrány, hogy nem engedtek tanítóképzőbe egy cukorbeteg kislányt, merthogy így nem ment át az alkalmassági vizsgálaton... És ha nem is csak a testi adottságokról beszélünk, van annyi pszichológus, más szakember stb., mindez csak felelős gondolkodás kérdése kellene legyen az oktató intézmény vagy a jogalkotó részéről. De azért lássuk be, mi is hibásak vagyunk a helyzet fennmaradásában. Püffögünk, de kérdem én, vajon a védőnőjével elégedetlen bármelyik kismama jelezte-e ezt mondjuk betegjogi képviselőnél, gyermekorvosnál...? Hátha lett volna foganatja. Ha nem jelezzük senkinek, azzal elfogadjuk a rossz "szakembert".
2009 november 07.
 
Arra volnék kíváncsi, hogy pl az érzékszervek vizsgálatának szűrése valamilyen újkeletű dolog-e, vagy mindig is a feladatok része kellett volna legyen? A férjem azért nem lát az egyik szemére, mert csak az iskolában, hatévesen vették észre a szemfejlődési rendellenességét és későn kezdtek hozzá a korrigáláshoz. Remek...
2009 október 31.
 
Teljesen egyetértek. A kisfiam most 1 éves de már a 7. védőnőnk van. Még sosem sikerült egy védőnőhöz mennem 2x... Úgy váltják egymást mint az eső meg a napsütés...
2009 október 27.
Vakmacska
Nekem épp fordítva van most. Én is a másodikat várom, és bár őszinte tiszteletem a védőnői szakma iránt, egyszerűen nem értem, mit keresne az otthonomban ötször (!!!!) amikor még baba sehol. Erre ennyi szabadnapom nincs, kérdésem nincs, most másfél hét múlva szervezhetem át a munkámat, hogy reggel eljöhessen, bár még mindig jobb mint a szerda 12-14 óra közti tanácsadási időpont, amit először szeretett volna. Testsúlyt, vérnyomást, sőt vércukrot is istenien mérek magamnak, amíg nincs konkrét babaápolás, nem értem, addig miről tudnánk részletesen beszélni. 23 hetesen fogalmam sincs, hol lesz babaágy-mi, ezért ezt sem tudjuk megbeszélni, a terhesgondozás-szűrővizsgálati protokollra meg ott van az orvos. Valahogy jobban kéne súlyozni, hogy ki a fokozottabb kontrollra rászoruló és ki nem.
2009 október 27.
 
Én mázlista vagyok, nagyon jó védőnénim volt, bár anno a szoptatással kapcsolatos nézeteiben még a régi iskolát támogatta. Ebben viszont nekem volt konkrét elképzelésem, úgyhogy végül a gyerek szopott hálistennek jó sokáig. De egyébként bármikor bármivel felkereshettem, érezhetően mindig megpróbálta a lehető legtöbbet nyújtani, a lehető legnagyobb odafigyeléssel. Azóta pedig még szoptatásban is továbbképezte magát.:)
2009 október 25.
Vidéki
Egyvédőnőnek válasz :) Igen túlságosan is felhígult a szakma. Alkalmasságit pedig be kéne vezetni! Sajnos egy olyan nő, aki nálam fiatalabb és gyereke sincs nehogy már megmondja, hogy mit kellene és hogyan csinálnom. De ha kérdezek, akkor néz bután és fogalma sincs a válaszról! Arról meg aztán ne is beszéljünk, hogy pénzért járt ki masszírozni babákat a többieket elhanyagolva, továbbá mindenféle baromi drága termékeket árult kismamáknak mondván védőnőnek hisz az ember, főleg ha első gyerekes. Nah ilyen volt az én első "védőnőm" :( Mindennel foglalkozott, csak a munkájával nem.
2009 október 25.
Vidéki
Hát az én régi védőnőm is egy nagy rakás volt :( terhesgondozáson állandóan szekált a súlyom miatt holott egész végig 14 kg-ot leadtam és 5 kg-ot szedtem vissza, továbbá mindenáron cukrosnak minősített, holott minden leletem jó volt. A babát mikor hazavittük csak másnap jött ki, mert hogy nem ér rá, többet nem is jött. :( 6 hét alatt egyszer! látta a legelején. Munkabeli kötelessége hetente kijárni, de ugyebár oda ment, ahol pénzért masszírozni lehetett a babát. Elköltöztünk és a mostani védőnéni egyszerűen csodálatos!!! A babát 3 hónapos koráig hetente látogatta, most pedig havonta jön, de ha bármi kérdésem van stb. elérhető és ki is jön ha kérem. Tőle kaptam meg azt a tájékoztatást (oltások stb) amit már az elsőnek kötelessége lett volna kiadni. A gyermekorvosom is nagyon rendes és szakmailag nagyon jó néni. Még egy gondolat mindegyikük úgymond "régi motoros" . :)Remélem mindegyikük sokáig lesz még a nyugdíj mellett is.
2009 október 25.
Anyuka
Én is csak jót tudok mondani a védőnőmről. A lányom átlagos súllyal(3150gr) született, 5 hónaposan 9és fél kg lett csak anyatejtől! Orvosoktól megkaptam, hogy tápszerezzem, fogyókúráztassam. Egy csecsemőt hogy lehet? A védőnőm folyamatosan nyugtatott, hogy szoptassam bátran, majd ha elkezd kúszni-mászni, lemozogja. Nem hittem neki, igaza lett. 1 évesen csak 10kg volt. Ha ő nincs, nem szopna még mindig a másfél éves lányom. Köszönöm neki!
2009 október 22.
egy védőnő
Igen, az itt leirtak szerint kellene a védőnői gondozás működjön. De az csak az egyik probléma, hogy a szakmában sok oda nem való ember van. (A főiskolai képzésen ugyanis nincs válogatás a személyi alkalmasságot illetően). A másik sokkal nagyobb probléma, hogy mindezek mellett, a jelenlegi körzetlétszámokkal, szerteágazó feladatokkal, fölöslegesen nagyon sok dokumentációval (a Marianna árkot fel lehetne tölteni annyi papirral amennyit egy védőnő irni kénytelen) lehetetlenség tökéletesen csinálni. Mégha valaki szeretné is, és tényleg szivét-lelkét beleadná, akkor sem tudja. Racionalizálni kellene dolgokat, kevesebb dokumentáció kellene, kisebb gondozotti létszám, több hivatástudó védőnő, kevesebb helyettesités és a gondozottak igényeihez igazodó gondozás. Amig ezek a feltételek nem teljesülnek, a szakmát képtelenség jól művelni, én ezt a saját bőrömön tapasztaltam. Fiatal pályakezdőként meg akartam váltani a világot. Ma ott tartok, hogy ha egyvalaki egy héten azt mondja, hogy tudtam neki segiteni valamiben, az már bearanyozza az egész hetemet. És csak 3 éve dolgozom...Nem tudom, hogy a pályán maradok-e. Nagyon szeretem a szakmámat, de a jelenlegi állapotok közt nem lehet úgy csinálni, ahogy az ember szeretné.
2009 október 22.
 
Én egyetértek! Bár mikor terhes voltam, minden hónapban jött és elég sok mindent elmondott, tényleg nagyon segítőkész volt. Mióta megszületett a fiam, azóta 2x láttam. És hiába hívom fel segítségért, nem mond semmit, csak hogy majd jön, és nem jön. Mikor más dolgom lenne, de nem megyek, mert őt várom, és semmi. Mi is a doktornőhöz járunk a kérdéseinkkel!
2009 október 21.
 
Én nagyon meg vagyok elégedve a területi védőnőnkkel, aki nemcsak, hogy kijár és figyel ránk, de baba-mama klubot is szervez. Modern gondolkodású és felkészült. A kórházi pedig szoptatási tanfolyamot szervezett.
2009 július 20.
szegedi mami
Kivétel (és úgy látom szerencsés) vagyok. Nekem 1 hét múlva lesz 9 hónapos a babám, havonta jön hozzánk a védőnő, és én is havonta megyek tanácsadásra. Sokat segített tanácsokkal (bár nem mindet fogadtam meg, mert a doktornő mást mondott), még hétvégén is felhívhatom ha valami gondom van. Bár csak az első pár hónapban hívogattam (nekem is az első babám). Viszont a központi terhesgondozással én sem voltam elégedett. Sőt! Egy szegedi anyuka
2009 július 09.
Icus
Nekem 2 gyerekem van az első 6 éves a második 6 hetes mindkettönél más védőnő látta, látja el a védőnői feladatot.(elköltöztünk)Nagyon lelkiismeretesen.Lehet hogy szerencsém volt vagy van. És hálás vagyok hogy minden apróságnak tűnő kis problémámmal bármikor fordulhatok hozzá meghallgat és segít tájékoztat.Pedig már rutinosnak kéne lennem hiszen második babánál már profinak kell lenni,egyesek szerint.
2009 július 06.
 
Én Szentlőrincen lakom és a mi védőnőnk előtt le a kalappal. 10 hónapos ikreim vannak, nagyon aranyos velük is velem is. Amikor terhesgondozásra jártam és veszélyeztetett lettem ha telefonáltam megvárt, hogy csak nyugodtan menjünk, ha a férjem hazaért. Amikor haza jöttünk a gyerekekkel az ajtóban várt minket a receptekkel amit feliratott az orvossal. Hetente volt, hogy többször is benézett ha épp erre járt, hogy tud- e tanácsot adni,segíteni valamivel kapcsolatban. Nem kellett lemennünk hozzá, kaptunk egy mérleget, hogy a gyerekeket itthon tudjuk mérni. Most, ha a gyerekekkel lemegyünk segít a gyerekeket öltöztetni, babakocsiba tenni. Ha kérdésem volt mindíg megpróbált korrektül válaszolni, elmondta szerinte mit szabad és mit nem a szakirodalomtól függetlenül. Szerintem ez hozzáállás kérdése is, hogy mi hogy viselkedünk vele.Remélem még nagyon sokáig ő marad védőnénink, mert fiúk is nagyon szeretik és mi is. Nekem csak jó tapasztalataim vannak vele kapcsolatban, sokat köszönhetek neki.
2009 július 06.
 
Nekünk nagy szerencsénk van a védőnővel, a terhesség alatt havonta kellett járnom tanácsadásra, mindig rengeteg jó tanácsot kaptam tőle, a cukor vizsgálatokra pedig mindig házhoz jött. Az első recepteket (mosakodó krém, popsikrém, D-vitamin stb.) már 35 hetesen házhoz hozta. Mikor hazajöttünk a kórházból, egy hétig naponta jött, mert nehezen indult be a tejem, volt hogy 2 órát ott volt. A gyermekorvos is mindig tud mindent, akárhányszor megyünk védőoltás miatt, mindig tudja hogy épp mivel hol tartunk, mert a védőnő elmondja neki. Nekem nagyon nagy biztonságot jelent, hogy tudom, bármikor felhívhatom ha valami gond van, egyszer még a privát mobilját is megadta, mert azt jobban meghallja, mint a szolgálatit. Szóval ilyen is van, mindenkinek ilyen védőnőt kívánok.
2009 július 06.
 
Az én tapasztalataim éppen ellentétesek az előttem szólókéval. Védőnőnk az első két hétben hetente többször, majd hetente, a gyerek egyéves koráig pedig havonta jött ki, most már azt hiszem ritkábban fog jönni (talán negyedévente). A tej beindulásával kapcsolatos gondjaimat is ő segített megoldani, megtanított kézzel fejni és csomókat masszírozni, és tényleg ő szervezte le az összes oltásunk időpontját és az ajánlott oltásokról pro és kontra tájékoztatott (a gyerekorvos is megtette ugyanezt). Amikor a gyerek nem akart elkezdeni forgolódni, ő mutatta meg, hogyan tornáztassam. Amikor hasfájós volt, megmutatta, hogyan masszírozzam ki a hasából (beleiből) a levegőt, és még sorolhatnám estig, mennyi mindenben segít(ett) nekünk. Szóval vannak lelkiismeretes védőnők is.
2009 július 05.
 
nekem csak jó tapasztalatom van a védőnőkkel, lehet a kevesek egyike vagyok...első babámmal várandósan is mindenről tájékozatott az akkori védőnénink. második babámnál más lett, mert egy másik kerületbe költöztünk, és itt is nagyon-nagyon rendes és segítőkész a mostani védőnénink. ha nem tudott vmit kapásból, utána nézett, és telefonon (!!) felhívott, elmondta a választ. nagylányom védőnénije, aki még a férjem védőnénije volt ezelőtt több mint 30 évvel, a mai napig felhív, hogy hogy van a lányom...szerencsére vannak a szakmájukat szerető, az anyáknak segíteni szándékozó védőnénik. itt óbudán legalábbis...
2009 július 05.
 
Az én védőnőm lelkiismeretes és tapasztalt meg vagyok vele elégedve de igazat is adok az előttem szólóknak mert hallottam az én esetemnek az ellenkezőjéről is.
2009 július 04.
 
Első babámat várom és én maximálisan megvagyok elégedve a védőnőmmel. Bármit kérdezek készségesen válaszol. Mindig elmondja az éppen aktuális kismamás vizsgálatokat, hivatalos ügyintézésre és a szüléssel kapcsolatban is kaptam tőle tanácsot. Pedig mivel vidékről kerültem föl Pestre, nekem úgy kellett kinyomozni, hogy egyáltalán hova tartozunk és kit kell megkeresnem. Szerintem a feladat ellátása védőnő függő. A tudása és hozzáállása nyílvánul meg munkájában. Nekem csak jó tapasztalatom van.
2009 július 02.
 
Talán itt is érvényes, hogy egy kisebb, szorosabb közösségben jobban odafigyelnek az emberek egymásra... Én Budapestről költöztem el vidékre, előbb egy nagyobb, majd egy kisebb városba, a terhességem alatt. Összesen a költözések, nyugdíjazások, átszervezések miatt a negyedik védőnővel van dolgom, pedig a kisfiam még egy éves sincs. Viszont az első kivételével nagyon jók a tapasztalataim, én számíthattam rájuk, sokat segítettek, és mindíg fordulhattam hozzájuk a kérdéseimmel. Mindkét költözés előtt maguk vették fel a kapcsolatot az új védőnővel. Ha nem jelentkeztem rendszeresen (először hetente, később havonta) a tanácsadáson, ők hívtak fel, meglátogattak, vagy a gyerek orvosánál érdeklődtek a kicsiről. A kórházválasztástól a táplálkozásig, a fiam napirendjétől a játék-szokásainkig mindenre odafigyeltek, tanácsokat adtak. Nem tudtam, hogy ilyen ritka szerencsém van, de én tényleg sokat köszönhetek nekik.
2009 július 02.
 
Én békéscsabai anyuka vagyok, és a mi védőnőnk kellően felkészült, segítőkész, nagyszerű ember. Minden kérdésemre azonnal válaszol,a látogatásokon kívül, a nap bármelyik időpontjában fordulhatok hozzá a problémámmal. Ezek szerint nekem szerencsém van,de egyébként sem osztom a véleményt, szerintem általánosítani nagy merészség lenne.
2009 július 02.
 
Hát igen, ez ismerős... Hozzánk is az elmúlt 13 hónapban csupán 3-4 alkalommal jött el a védőnő.Mikor várandós voltam akkor költöztünk a mostani lakásunkba, de az első védőnőnk már akkor sokkal jobb volt. Barátnőmhöz a mai napig rendszeresen látogat el a védőnője és rengeteg tanácst ad nekik. Kicsit irígylem is érte. Nekem az a szerencsém, hogy párom nagynénje védőnő, így tőle mindig tudok tanácsot kérni. Az egyetlen bibi, hogy tőlünk 180 km-re lakik... Jó lenne helyben is egy, a munkáját becsületesen végző védőnő...Mégha sok segítséget is kapunk (családtól, barátoktól), azért néha jó lenne ha kijönne. Egy szintén "aggódó anyuka". :)
2009 július 02.
 
Én is Budapesten vagyok kismama és nekem jó tapasztalataim vannak a védőnőmmel kapcsolatban az első találkozástól kezdve, amikor tájékoztatott a szedendő vitaminokról, táplálkozási és életmód tanácsokat is adott a terhesség alatt. Amikor kérdeztem, mindenre lelkiismeretesen válaszolt, telefonon és e-mail-en is megkereshettem. Szerintem ha egy védőnő nem beszél arról, hogy hogy kell egy újszülöttet ellátni, vagy mi lesz az első hetekben, az abból is adódhat esetleg, hogy számára sok olyan dolog evidens, ami a kismamának nem az, így nem jut eszébe szóba hozni. Természetesen feladata lenne és ezt nem felmentésül mondom, de szerintem minden helyzetben ott van a kérdezés lehetősége. Mindezek mellett sajnálom, hogy sokaknak rossz tapasztalata volt/van a területi védőnővel, de az mindenesetre egy nagyon nagy dolog, hogy egyáltalán van egy ilyen lehetőség tb-finanszírozott alapon!
2009 július 02.
 
Nagyon sajnálom, hogy ilyen rossz tapasztalataitok vannak, sajnos nem ez az első eset, hogy ilyennel találkozom és nagyon elszomorít! Sajnos vannak ilyen esetek , de azért remélem nem ez az általános! Egy védőnő anyuka.
2009 július 02.
 
Debrecenben élünk, és két körzeti s egy kórházi védőnőről is azt mondhatom, nagyszerűen végzik a munkájukat. Nem tolakodóak, tanácsot adnak, de nem akarják rám kényszeríteni a véleményüket. És nagyon-nagyon szeretik a gyerekeket!! A fontos dolgokat elvégzik, de nagyon leterheltek, én megértem, hogy nem jut mindenre idejük. De ha segítséget kértem, mindig elérhetők voltak. Sajnos az egyiküket nyugdíjazták, a másikuk épp babát vár. De bizakodom, hogy a következő is jó lesz. A mi hozzáállásunkon is sok múlik...
2009 július 02.
 
A mi körzetünkben nagyon rendes a védőnő. Már terhesgondozás alatt is bármit kérdeztem, mindenre próbált választ adni, legyen az szüléssel, szoptatással, kórházi tartózkodással kapcsolatos. Sőt rendszeresen szervez szülőszoba látogatást is. A kisfiam születése után eleinte hetente, majd asszem 2 hónapos korától kéthetente jön hozzánk. Megnézi a babát, és megkérdezi minden oké-e. És ha kérdésem van, akkor megint nagyon segítőkészen, türelmesen és kedvesen válaszol. De úgy tűnik nekünk mázlink van vele, és a többiek hozzászólása alapján, ritkaságszámba megy manapság az ilyen jó szakember, sajnos...
2009 július 02.
 
Nálunk azért kicsit árnyaltabb a kép (szintén Bp). Azt már szinte megszoktam, hogy a gyerekre az ’ő ilyen’ jelzőt aggatja. Ja, mert épp nem a ’nagykönyv’ szerint teszi a gyerek a dolgát. Kétgyermekes anyuka vagyok, teljesen (itt a hangsúly) más mindegyik. Ha átlagolna, megkapná a nagykönyvét:D Ha kérdezek, nem érzi tehernek a válaszadást, csak az ’ő ilyen’-nel kellene megbarátkoznom;) Nem tudom, ki hogyan van vele, de én a ’meghallgatom, és azt csinálom, amit jónak érzek’ dolgot követem. Egyfelől nem hiszem, hogy másfél év alatt felborult volna bármi is a gyermeknevelésben, másrészt pedig ugyanarra a ’problémára’ (etetés) már vagy ezerfajta választ kaptam (nem azért, mert ’próbálkoztunk’ mindennel). Arról nem beszélve - sajnos tápos lett a gyerek -, valahogy elfelejtett szólni a legelején, hogy éjszaka nem kellene etetni, mert drasztikus súlygyarapodás lesz a vége. A furcsa csak az, hogy a környezetemben lévő anyukáknak is hasonló a véleményük, ők is megkapták már az ’ő ilyen’ szókombinációt, tehát általánosítható:/ ...és igenis védőnőt is lehessen választani, ne csak orvost!
2009 július 02.
 
6os: ha nem vagy vele megelégedve, akkor mondd meg neki, hogy nem akarod többet látni. és ne menj tanácsadásra! engem is csak a hülyeségeivel üldözött, aztán egyszerűen nem nyitottam ki neki többet az ajtót. most már vette, ha erre jár ír egy cetlit, én visszahívom, akkor általában elmondja az okosságait, én meg megmondom, hogy csináljon amit akar, de be nem viszem hozzá a gyereket. persze normálisan, hogy az sajnos nem jó, mert elutazunk, összeveszni nem akarok vele direkt. mostanában egyre kevesebbet jön. megérti ő magától is, szerintem. (mondjuk tudok olyan házaspárról, akik nyersen közölték vele, hogy nincs rá szükség, hogy idejárjon :D )
2009 július 02.
 
6-os vagyok, de úgy hallottam, hogy a védőnőt nem lehet választani, legalábbis két éve még ez volt a törvény... pedig aki ezelőtt volt, nagyon szuper volt, csak elköltöztünk másik utcába :( Amúgy a fodrászom évek óta nem viszi a védőnőhöz a gyerkőceit, éppen ilyenek miatt.
2009 július 02.
 
szerencsére a védőnőt nem kötelező "igénybevenni". ha bármi miatt nem felel meg a szülők elvárásának.... ennek pedig legbiztosabb módja, ha soha nem találkozunk vele :) vannak védőnők, akik adnak hasznos tanácsokat, főleg első baba esetén, de nem mindenki. sajnos. :(
2009 július 02.
 
6-os ne engedd be az otthonodba, vagy ha a háziorvosnál van ez a gyöngyszem védőnő beszélj az orvossal vagy válassz másikat. De legalább is oszd ki Te is Őt. Hátha észbe kap...
2009 július 02.
 
Nos , igen, mit is mondhatna az ember. Az én védőnőmről elmondható, hogy beszélni tud a dolgokról( mire nem jók a tankönyvek...), de hogy akár egyszer is a kezébe vette volna a gyereket, hogy a cikk szerinti " a pszichomotoros és a mentális fejlődés, illetve az érzékszervek működésének (látás, kancsalság, hallás) vizsgálatát kell elvégezniük, valamint a BCG-heg ellenőrzését és a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát" elvégezze... Első gyermekes anyuka révén, bizonytalanul az elején még arra is úgy kellett rábeszélnem, hogy ugyan nézze már meg a gyerek köldökcsonkját, hogy olyan-e amilyennek lennie kell...Viszont van kivétel is. Igaz csak egyel találkoztam bent a klinikán. Egyenként minden első gyermekes anyukának megmutatta, hogy hogyan kell tisztába tenni fürdetni stb a babákat. Neki ezúton is köszönöm. A rossz tapasztalatokkal pedig én is egy könyvet tudnék teleírni...
2009 július 02.
 
Ha valaki tud hivatalos dokumentumot arról, hogy nem szükséges a védőnői szolgáltatást igénybe venni, vagy gond esetén lehet-e másikat választani, az írja meg. Az én védönöm mindent csinál, csak azt nem, amit kéne. Megjegyzéseket tesz rám, állandóan problémája van a gyerek súlyával, minden alkalommal sírva jövök el tőle. Múltkor azt mondta, mozgássérült a gyerek (6 hósan forog, ül, és próbál felállni). Elegem van belőle!
2009 július 02.
 
Én is egyetértek az előttem szólókkal
2009 július 01.
 
hát... nem tudom nekem "jó" védőnőm van ezek szerint még meg sem született a fiúnk de folyton itt sertepertél havonta egyszer.... engem személy szerint zavar... bár tény, azért legalább van és megközelíthető
2009 július 01.
 
Én is teljes mértékben egyetértek! Sőt! Miután egy héten kétszer megjelentem gyerekrendelésen a 6 hónapos babámmal, (első gyermek), és ő is ott volt, megkérdezte, hány gyereket szeretnék? Mert akkor felkészül, hányszor is fogunk találkozni... Mondván, hogy állítólag aggódó anyuka vagyok... Hát én magamat csak "tapasztalatlannak" mondanám. Hisz ki ráz ki mindent a kisujjából az első babájával kapcsolatban???
2009 július 01.
 
Ezt akár én is írhattam volna.... Egyetértek
2009 július 01.
 
Védőnők... Azzal kezdeném, hogy őszinte tiszteletem azoknak a védőnőknek, akik a munkájukat szeretve, odafigyelve és magas szakmai szinten végzik feladatukat. Én azonban ilyennel még nem találkoztam, pedig immár második gyermekemet várom, méghozzá Budapesten. A terhesgondozás kimerül a testsúly- és vérnyomásmérésben, ennél többet (tanácsokat például) még az első babámmal sem kaptam. Úgy mentem be a kórházba szülni, hogy a védőnő nem beszélt előtte róla, hogyan kellene szerinte egy újszülöttet ellátni, mi várható az első hetekben. Mindezekről az internetről tájékozódtam. Az első hat hétben nem hetente járt ki, csupán egyszer jött el hozzánk, és azóta is (most már másfél éves a lányom) összesen 3-4 alkalommal volt nálunk. Tájékoztató a védőoltásokról??? Még amikor rákérdezek, akkor sem kapok igazi választ. Családgondozás? Szűrővizsgálatokon való megjelenésre való figyelemfelhívás? Ugyan már. Az én és barátnőim tapasztalatai szerint a védőnői szakma nagyon felhígult. Hozzá nem értő, oda nem figyelő emberekkel van tele, ami ellen tenni kellene, mielőtt teljesen lejáratódik ez az intézmény.
Összes hozzászólás (54) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó