CsaládÉletszakaszokKamasz

Itt a negyedik Fanta Trend Riport!

Természetes(?) tinik

A kutatás szerint a mai fiatalok csaknem fele már szelektíven gyűjti a hulladékot, törekszik az energiatakarékosságra, és belátja, hogy a Föld erőforrásai végesek. A természetesség a megjelenés és a testkultúra szempontjából is fontos számukra. Ennek azonban ellentmond, hogy a tetoválások, testékszerek és plasztikai műtétek egyre elfogadottabbá válnak körükben.

A 21. századi fiatalok a környezeti kockázatoktól, veszélyektől hangos világban nőnek fel, és mindez meg is teszi a hatását. A társadalmi szemléletváltozáshoz is jó alapot szolgáltathatnak a kutatás biztató adatai, mely szerint a magyar fiatalok csaknem fele – saját bevallása szerint – szelektíven gyűjti a hulladékot, s hasonló arányban törekednek a vízzel és az árammal való takarékoskodásra is.

Természetesség és harmónia

Nem csak a természettel való harmónia, de a saját magukról alkotott kép is fontos a fiatalok számára. Alakjukkal és testsúlyukkal azonban sokan elégedetlenek: a lányok közel fele tartozik ebbe a csoportba. Ezzel összefüggésben széles körben elfogadottá váltak a plasztikai beavatkozások. Így a vélt vagy valós megoldást nyújtó mellműtétet a fiatalok több mint 40%-a tartja elfogadhatónak.

A női szőrtelenítés teljes elfogadottságára már senki sem kapja fel a fejét. Új jelenség viszont a fiúk szőrtelenítése, bár ennek természetességével kapcsolatban még jócskán megoszlanak a vélemények (az ötfokú "természetességi skálán" 2,9 pontot kapott a férfi szőrtelenítés). Bár nem általános jelenség, figyelemre méltó, hogy a fiatalokkal folytatott beszélgetések során többször szóba került a fiúk külsőségekben tetten érhető elnőiesedése.

:

Metroszexualitás

A metroszexualitás fogalma Mark Simpson brit szatíraírótól ered, és a metropolisz-nagyváros kifejezésből származik. Azokat az utóbbi években, elit nagyvárosi körökben megjelent férfiakat jelöli, akik rendszeresen foglalkoznak a kinézetük- kel, sokat költenek fodrász- ra, kozmetikumokra (illetve kozmetikusra), márkás ruhákra. Így biztosítják jó közérzetüket, és ezzel fejezik ki igényességüket. A metroszexuális férfi mindezt nem tartja "nőiesnek”, és szexuálisan a nőkhöz vonzódik.

A kutatást bemutató sajtóbeszélgetésen György Ábel stylist hozzáfűzte: nem szabad összekeverni az igényes férfi és a metroszexualitás fogalmát, s úgy tűnik, a tinik is különbséget tesznek az ápoltság és a túlzott külsőségek között.

Meglepő módon a tetoválás viszont már nem csak a férfiak kiváltsága – legalábbis a fiatalok körében. Míg a lányok 8, addig a fiúk csak 6 százalékának van tetoválása. A 14-19 éves lányok közel fele (44%), míg a 20-25 évesek bő kétharmada (67%) festi a haját, s mindkét korosztály legalább a harmada napi rendszerességgel sminkel.

Divat-e a természetes viselkedés?

A természetes viselkedés mindig is „divatosnak” számított – nincs másképp a mai fiatalok körében sem. Gyakorlatilag minden válaszadó egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy "az a legjobb, ha önmagunkat adjuk", és hasonló az egyetértés abban is, hogy "a természetesség a legjobb stílus".

Természetesen ilyen és ehhez hasonló kérdések feltételekor azt sem lehet figyelmen kívül hagynunk, hogy ezek a válaszok maguk is a divatot, vagy a közmegegyezésének való megfelelést követték.

A fókuszcsoport résztvevői szerint a természetes viselkedés elsősorban őszinte, felszabadult és az adott illető belső személyiségjegyeivel megegyező viselkedést takar: vagyis mindenekelőtt összhangot és harmóniát önmagunkkal és a környezetünkkel. Ugyanakkor persze elfogadható, ha valaki fiatal korában sok mindent kipróbál, akár kinézetben, akár viselkedésben. A természetes viselkedés „akkor jön el, ha valaki már megtalálta a maga hangját” – ez az út pedig az esetek egy részében igencsak rögös lehet.

Dr. Kunsay Gyula pszichológus szerint a fiatalok nehéz helyzetben vannak, mert ma nincsenek valódi példaképek, akiket követni lehet. A természetesség kérdése pedig mindig szubjektív, s jórészt a közösségi normák határozzák meg, mit tartunk annak. Vagyis igazából a többi kamasz, a többség akarata funkcionál a tinik számára példaképként.

:

Tini-élet-mód című összeállításunkból megismerhetik a Fanta TrendRiport megállapításait a tinik sportolási és étkezési szokásairól. Azt is megtudhatják, milyen dohányzási és alkoholfogyasztási szokások jellemzik őket.


Készült a Fanta TrendRiport sajtóközleménye alapján.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás