CsaládÉletszakaszokKisiskolás

A tavaszi fáradtságról

Ha már a végét járja a gyerek...

A sokat emlegetett tavaszi fáradtság elérkezett. A gyereket alig tudjuk kiimádkozni az ágyból, és a nap során csak tovább fokozódik a helyzet: mindent elfelejt, mindent széjjelhagy maga körül, hanyagolja a különórákat és mi tagadás, egyre jobban felbosszant minket is. Hogyan lehetünk úrrá a hátralévő két hónap nehézségein?

A tanév vége nemcsak a felnőtteket, de a gyerekeket is egyre jobban megterheli. Elfogynak a tartalék energiák, vagy sok esetben nem jól használjuk őket. Gondoljunk csak bele: ha mi magunk is fáradtak vagyunk a munkától, a magánélettől vagy akár az ünnepektől, hogyan érezheti magát egy iskolás, aki szintén minden nap dolgozik, ráadásul folyamatos kontroll alatt, így nem ritkán keményebben, mint a szülei.

Ráadásul az iskolai szünetek, a Karácsony a Húsvét sem igazi pihenés sokunk számára. Takarítunk, főzünk, mosunk, egész nap talpalunk. Ennek érzelmi velejárói nemcsak számunkra, de a gyerekeink számára is megterhelőek. Így sok gyerek a nyári stresszel érkezik az iskolába, és a fáradtsága az év során csak fokozódik. Aztán jönnek a menetrend szerinti megfázások és egyéb megbetegedések, amik szintén tovább gyengítik az immunrendszert, fáradtságot, nyomottságot és olykor alvászavart okozva.

Lehetséges okok a háttérben

Nem alszik eleget, vagy az alvása nem pihentető. Előfordul, hogy a gyerekek késő estig tévéznek vagy számítógépeznek, akkor is, amikor mi meg vagyunk róla győződve, hogy alszanak a szobájukban.

Nincs elég szabadideje, minden idejét beosztottuk – különórák, sportfoglalkozások, családi programok. A szabadidő biztosítása azért elengedhetetlen, mert ezzel tanítjuk meg gyermekünket felelősen beosztani a saját idejét.

A magyarországi iskolarendszer erősen teljesítményorientált. Hajlamosak vagyunk szülőként ugyanezt képviselni, hiszen nem veszik fel akármelyik egyetemre; el kell döntenie, mi akar lenni stb. Mindezzel csak ráerősítünk az iskola által képviselt versengő magatartásra, amitől a gyerek egyre jobban szoronghat, gondterheltté válhat.

A fáradtság hátterében egészségi okok is állhatnak, ezért érdemes a háziorvost is felkeresni.

Megoldási javaslatok

Sokszor egy igazán pihentető hétvége is segíthet a gyereknek. Amikor azt csinál, amit szeretne; szabad levegőn van, és persze mellőzi a tanulást, vagy legalábbis minimálisra csökkenti.

A szokások megváltoztatása szintén segíthet. Legyen kialakult napirend, legyen az alvásnak ideje.

Beszélgessünk sokat a gyerekkel, tudjuk meg, mi bántja, mitől izgatott, milyen napja volt. Mit szeret az iskolában, és mi okoz neki nehézséget. Amennyiben van rá lehetőségünk, ne tegyünk tévét vagy számítógépet abba a szobába, ahol a kisiskolás alszik.

Végezetül tartsuk rendszeresen a kapcsolatot az iskolával. Nagy jelentősége van annak, ahogy minket megítélnek a pedagógusok. Amennyiben érdeklődőek és együttműködőek vagyunk – természetesen ésszerű keretek között, igazi segítséget is kaphatunk a pedagógusoktól és ez sokat segíthet. Viszont, ha elhanyagolónak tűnünk, az árthat a gyereknek is.

Tippek a fáradtság ellen; avagy mire figyeljünk

A tünetek láttán érdemes a kiváltó okokra koncentrálnunk, és azokat feltárnunk. Beszélgessünk a gyerekkel!

Minden körülmények között biztosítsuk a pihentető alvás feltételeit.

Kínáljuk egészséges ételekkel a gyereket! Bízzunk a szervezetében, ami tudni fogja, mire van szüksége!

Csökkentsük a gyerek szorongását! Gyakran biztassuk, dicsérjük; a teljesítmény számonkérése helyett emeljük ki a pozitívumokat!

Legyen elég szabadideje a tanuláson és a délutáni különórákon túl! Tévhit, ha azt gondoljuk, hogy a különórák a szabadidejét gazdagítják  valójában sokkal inkább elveszik azt. Ezért csak a gyerek igényeihez alkalmazkodva írassuk be bárhová. Legyen neki is választása!

Ha látjuk, hogy nagyon kimerült, tudatosan engedjük a lazsálást! Még akkor is, ha a másnapra való készülés kerül veszélybe. Élvezzen elsőbbséget gyermekünk egészsége!

Ha a panaszok nem múlnak, mindenképpen keressük fel a gyermekorvost, hogy biztosan kiszűrhessük a szervi problémákat, vagy az esetleges betegségeket.

Ha mindezekkel a módszerekkel tehetetlennek bizonyultunk, ne restelljünk külső segítséget kérni, adott esetben pszichológushoz fordulni, hiszen sokszor elengedhetetlen a szakember által nyújtott segítség!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás