CsaládÉletszakaszokKisiskolás

Kiaknázatlan lehetőségek az Iskolatej Programban

Az Iskolatej Program keretében ma Magyarországon az iskoláskorú gyermekek csak közel tíz százaléka kap naponta ingyen egy pohár tejet. A gyermekek kilencven százaléka viszont nem élvezheti az iskolatej által nyújtott táplálkozási és élettani előnyöket, mert oktatási intézményük nem vesz részt a programban. A programban rejlő lehetőségek kiaknázatlanok - állítják a szervezők.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet információi szerint Magyarországon az általános iskolások csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt, ezért ezeknek a gyerekeknek elégtelen a napi kalciumbevitele. Miután csontozatunkat és fogazatunkat gyerek- és fiatalkorunkban építjük fel, hosszú távon ennek köszönhető az is, hogy évtizedek leforgása alatt hazánkban népbetegséggé vált a csontritkulás.

Többek között a csontritkulás kialakulásának a megakadályozásában is fontos az Iskolatej Program, melynek célja, hogy tejet biztosítson óvodások, iskolás gyerekek és középiskolások számára. Az iskolatejet a program keretében a gyermekek ingyenesen kapják.

„Az Iskolatej Program nemcsak táplálkozási, hanem nevelési jelleggel is bír, hozzájárul az elhízás elleni küzdelemhez, továbbá biztosítja a gyermekek növekedéséhez és egészségéhez nélkülözhetetlen elemeket” – mondta Mariann Fischer Boel, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos 2008-ban, amikor az Európai Bizottság elfogadta az Iskolatej Programjának új változatát, amivel már többféle tejtermék biztosítható a gyerekek számára.

Az Európai Iskolatej Program keretében a 2007-2008-as tanévben mintegy háromszázezer tonnányi tejet szállítottak az EU huszonhét tagállamának iskolásaihoz, amihez az Európai Unió több mint ötvenöt millió euró támogatást nyújtott - írja az Orientpress. Magyarországon a programra fordított állami támogatás 2010-ben mintegy négyszáz millió forint volt, a korábbi évek kilencszáz milliójával szemben. Így az idén közel százötvenezer gyermek juthat csak térítésmentesen tejhez, ami a 0-17 éves korosztály közel tíz százaléka.

„A mi térségünkben élő általános iskolások közel nyolcvan százaléka hátrányos helyzetű, sokuknak az iskolatej az egyetlen reggeli. A sorozatos árvizek miatt is egyre több a rászoruló család és gyermek, ezért is fontos számunkra hogy részt vegyünk az Iskolatej Programban.” – mondja Szaniszló János, Szendrő polgármestere, észak-borsodi Edelényi kistérség vezetője.

„Mivel azt látjuk, hogy erre iskoláinkban nagy igény van, nagyon szeretnénk, ha országosan is bővülni tudna az ellátottak száma. Viszont úgy érzem, hogy a jelenlegi bonyolult szabályozás, az adminisztrációs körülmények és a hosszú kifizetési periódus sok önkormányzatot és intézményfenntartót riaszt el attól, hogy igényelje a támogatást, és hogy iskolatejhez juttassa a tanulóit. A többi kistérség polgármestereivel erről folytatott beszélgetéseim is megerősítettek ebben.”

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás