CsaládHasznos tudnivalók

Határidőnapló-vezetési ötletek

Kedves Határidőnaplóm!

Iskola, edzés, zeneóra, házi feladat, barátok, dolgozat… Már diákként mindenkinek rengeteg változatos programot és feladatot kell menedzselnie, így aztán érdemes minél hamarabb elsajátítani olyan technikákat és trükköket, amik a személyiségünkhöz és életstílusunkhoz illeszkedve segítenek minket. Hasznos határidőnapló-vezetési ötletek következnek, nem csak iskolásoknak.

 

A naptárvezetést nem lehet elég korán elkezdeni. Aki hajlamos a feledékenységre, annak az egész életminőségét változtathatja meg. Véget vethet az elmulasztott határidőknek, elfelejtett találkozóknak és stressznek. Aki pedig soha semmit nem felejt el, az eszközt kaphat arra, hogy felszabadíthatsa a gondolatait: kiszervezheti a közelgő fontos időpontok és feladatok tárolását egy külső egységbe. A naptár ugyanakkor nem csak abban segít, hogy ne felejtsünk el dolgokat, hanem rendszeresen vezetve támontot adhat az önértékeléshez, segít számot vetni az elmúlt periódussal, hasznát vehetjük az újabb célok kitűzésénél. A személyiségfejlődést sokrétűen támogatja egy rendezett, áttekinthető életvezetési segédlet, amit mindenki a saját igényei szerint választhat ki.

 

Diákként már egész korán meg kell tanulni rendet vágni a számtalan iskolai feladat között, melyek sok különálló tantárgyhoz kapcsolódnak, nem is beszélve az extrakurrikuláris vagy személyes programokról. Senkitől nem elvárás, hogy mindent fejben tartson, azt viszont igen, hogy tudatosan közelítse meg a megoldandó feladatokat. Nincs kifogás, hiszen arra kell felkészülni, hogy önállóan kezükbe vegyék az életük irányítását. Az ezzel kapcsolatos önállóság és felelősségvállalás kialakulása hosszú folyamat, melynek támogatásában jól jön egy segítő eszköz tudatos választása és használata. Az alábbiakban számba veszünk néhány népszerű lehetőséget, amiket érdemes kipróbálni, és megtalálni a gyermek személyiségéhez legjobban illőt. Fontos, hogy szívesen és következetesen használja, tehát amint feladatot kap, rendszeresen és azonnal vezesse be a választott naptárba, a tanórán is készítse ki, és amint teendő merül fel, azt jegyezze is fel. Ilyen apró szokások kialakításával logikusan, egyszerűen kap helyet a választott naptár a mindennapi rutinban. Persze ha mi magunk is kedvet kapunk egy újfajta naptárvezetés kipróbálásához, bátran használjuk az alábbi tippeket, hisz azok minden korosztálynak szólnak.

 

1. Hagyományos diáknaptár

Egyszerű, de nagyszerű találmány a kifejezetten diákoknak tervezett naptár. Minden papír-írószer boltban kapható, átlátható. Cserébe sajnos nem sok teret ad a kreativitásnak, személyre szabásnak. Olyanoknak ajánlott, akik szeretnék minél egyszerűbben letudni a feladataik feljegyzését, és szeretik egy helyen tudni az összes fontos, iskolával kapcsolatos ügyüket. Funkciója leginkább erre korlátozódik, erre viszont kiválóan alkalmas.

A diáknaptár egyszerűsége és átláthatósága miatt tökéletes első próbálkozás lehet a kezdő naptárhasználó számára. Ezzel együtt érdemes számot vetni azzal, hogy számos hátránya is van. El lehet például veszíteni. Ezen kívül minden ismétlődő eseményt egyesével kell beírni, ami hosszadalmas lehet. Így ha gyermekünk már eleve nem szívesen áll kötélnek, ez a monoton munka végképp elveheti a kedvét a naptárvezetéstől.

Az egyéb feladatok vezetésére valószínűleg érdemes lehet a diáknaptár mellé egy jegyzetfüzetet is beszerezni kiegészítésül, hiszen a naptárban rendelkezésre álló hely nagyon korlátozott. Házi feladatokat, dolgozatokat, célokat, pipálható feladatlistákat már nem bír el. Ha valaki nem szeretne egy naptárat is és egy jegyzetfüzetet is fenntartani, az is lehet, hogy minden héten az aktuális teendőket egy post-it beragasztásával oldjuk meg, amire például a napi teendőinket listázzuk ki. Lényeg a folyamatosság, rendszeresség, áttekinthetőség. Mindenki más-és más rendszert alakíthat ki magának, de azt utána következetesen kell alkalmazni.

 

2. Google naptár

Ha valaki nem szeretne még egy plusz tárgyat, amit folyton be kell tennie a táskájába, és magával vinne, tökéletes megoldást jelenthetnek az online naptárak, hiszen telefon nélkül a legtöbben már a mosdóig sem megyünk ki. Ezek közül a naptárak közül magasan kiemelkedik a Google calendar alkalmazás, ami számos előnyt és könnyebbséget garantál felhasználói számára.

Néhány diák, aki Google naptárat használ, beszámolt annak egy olyan előnyéről, ami túlmegy a klasszikus naptárfunkciókon. Marci (16) bevallása szerint mindent megjegyzett fejben is naptár nélkül, ám mióta Google naptárat vezet, saját naptárát meg tudja osztani a szüleivel, akik nagyon hálásan fogadják, hogy nyomon tudják követni merre jár az egyébként nagyon elfoglalt fiuk.

A Google naptár használatát is érdemes egyéb alkalmazásokkal kiegészíteni, amelyek a feladatok áttekinthetőségét elősegítik. A Wunderlist applikációban érdekes olvasmányokat, filmeket, programokat lehet gyűjteni. A Todoist alkalmazás inkább kipipálható feladatlista, ahol a tevékenységekhez dátumot is rendelhetünk, így minden nap látjuk az aznapi teendőink listáját. Mindkét applikáció alkalmas lehet akár házi feladatok vezetésére is. Ezen kívül motiváló lehet a visszatérő, rendszeres feladatokra egy szokáskövető (habit tracker) alkalmazást beszerezni, ahol bejelölhetjük azokat a napokat amikor sportoltunk, nyelvet tanultunk, gyakoroltunk a hangszerünkön, vagy rendesen reggeliztünk. Szülőként egy ilyen alkalmazás segíthet abban is, hogy egy-egy hónap vagy félév elteltével közösen reflektálhatunk gyermekünkkel az elmúlt időszakra, célokat tűzhetünk ki, visszajelzést adhatunk, frissíthetjük a naptárat a következő időszakra.

A rendszeres vezetést két dolog veszélyezteti leginkább. Először is a telefon lemerülhet, ami nemcsak elvágja a felhasználót a teendőinek áttekintésétől, az új feladatok hozzáadását is lehetetlenné teszi, ami megingatja a naptár megbízhatóságát. Ha ez gyakran problémát jelent, nem érdemes online vezetni naptárat, hiszen hiányos lesz és ezáltal elveszti létjogosultságát. Másodszor nem szabad elfelejteni, hogy az imént felsorolt applikációk olyan új eszközök, amelyeknek meg kell tanulni a használatát. Az elején tehát érdemes együtt leülni, és közösen megismerkedni az applikációk működésével, hogy azután gördülékenyen lehessen őket használni. Így egyszerűen és gyorsan adhatunk majd hozzá ismétlődő eseményeket, oszthatjuk meg a naptárunkat másokkal, szervezhetünk találkozókat, vagy módosíthatjuk egy gombnyomással a már meglévő feladatainkat.

 

3. Bullet journal

Elérkeztünk a mai egyik legtrendibb és futótűzként terjedő, népszerű naptárvezetési stílushoz, a bullet journal-hoz, ami egy kreatív, személyre szabott, sokoldalú időgazdálkodási eszköz. Lényege, hogy a naptárunkat magunk rajzoljuk meg és alakítjuk ki. Az előző megoldásokhoz képest ez egy lényegesen időigényesebb módszer, illetve szükség van füzetre, színes tollakra, vonalzóra. Nem is csupán naptár ez, hanem önreflexióra és önkifejezésre alkalmas, személyes gyakorlat. Mivel hosszasabb, elmélyült előkészítést igényel, relaxációs eszköznek is felfogható.

Akik az alapokról részletesen szeretnének tájékozódni, és elmélyülnének a módszerben, azok már magyar nyelven is olvashatják Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer c. könyvét. Ezen kívül az internet tele van jobbnál jobb kreatív ötletekkel és videókkal ahonnan meríthetünk, és amik nyomán elkészíthetjük a saját kreatív bullet journalünket.

Bár energiabefektetéssel jár az előkészítése, a bullet journal kiválóan alkalmas arra, hogy egy hétvégén vagy egy nyugalmas estén a család együtt leüljön, és mindenki a saját ízlése és igénye szerint kialakíthassa saját bullet journal naptárát. Eközben meg lehet beszélni az egyéni célokat és terveket, közelgő eseményeket, egyszerre hasznos és személyes családi pillanat lehet. Jelenleg a módszer az iskolákban is egyre népszerűbb mind a tanárok mind a diákok körében. A tinédzser korú tanulók ráadásul beleszőhetik személyiségüket, egyéniségüket, így lesz a hasznosból kellemes, időgazdálkodásból önkifejezés.


 

 

Pro

Kontra

Hagyományos diáknaptár

Egyszerűen kezelhető, olcsó, hozzáférhető, kis méretű

Nem túl eredeti, használata egyoldalú

Google calendar

Gyors, mindig kéznél van, nem egy plusz tárgy, másokkal megosztható, könnyen módosítható

Az elején energiabefektetést igényel, feladatok kezelésére érdemes más applikációval kiegészíteni a használatát

Bullet journal

Sokoldalú személyiségfejlesztő és motiváló erő, terápiás jelleg, kreatív, önkifejező

Időigényes előkészítés, mindennapos rutinná kell válnia

 

 

Kőműves Edina

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás