CsaládHasznos tudnivalók

Kapcsolat-szerviz

Mire jó a családterápia?

A címben szereplő kérdést sokszor teszik fel nekem magánemberek, újságírók, házasságban és azon kívül élők; jogosan, hiszen Magyarországon még aránylag fiatal szakmának számít a család- és párterápia. Külföldön már jó pár éve nagy hatásfokkal működik, az egyik legeredményesebb módszerként alkalmazzák a szakemberek.

Egy volt páciensünk így vallott arról, hogyan és miben segítette őket párjával együtt a terápia:

– Állandó téma volt az éppen aktuális, legutóbbi veszekedésünk, míg egyszer csak megkérdezték, mit szoktunk csinálni, mikor együtt vagyunk, milyen közös tevékenységünk van. Egymásra néztünk, és azt válaszoltuk, hogy veszekszünk. És aztán sajnos rá kellett jönnünk – és ez nagyon nehéz volt –, hogy azért veszekszünk, mert nincs más intimitás közöttünk (természetesen a szexen kívül, amivel nekünk sosem volt problémánk). Egyszerűen nem volt olyan rituálénk, ami közben meghitt kapcsolatba kerültünk volna, így mikor már nagyon távol éreztük magunkat egymástól, valamelyikünk – nem tudatosan! – veszekedést provokált. (Nekünk erről fogalmunk sem volt. Azt tudtuk, hogy nagy hülyeségeken veszekszünk, de nem tudtuk hogy miért. Hát ezért...) A nagy balhé utáni kibékülés pedig végre meghozta a hőn áhított intimitást, mert ilyenkor összebújtunk, és biztosítottuk a másikat, mennyire szeretjük.

– Mit adott neked ez a terápia?

Új módszerek, más szemlélet!

A családterápiás ülések tartalmáról, a családterápia "hatásmechanizmusáról" bővebben
itt olvashatnak.

– Hogy megtanultuk beleérezni magunkat a másik helyébe, és megérteni, hogy ő miért bántódott meg, és hogyan, mivel okoztunk neki fájdalmat. Egyedül a párnak nagyon nehéz átlátni a kapcsolatát. A terapeuták teljesen kívülállóként sokkal jobban átlátják, és ezzel segítenek. Ezért nem szabad úgy gondolni, hogy „hogyan tudna egy idegen megoldani valamit, amit mi nem tudunk”. Épp úgy, hogy kívülről látja mindkét felet, és érzelmileg nincs benne, így mindenkivel együtt tud érezni, mellesleg ez a szakmája is. És nem kell szégyellni a gondokat, hiszen mások is hasonlókkal küzdenek.

Milyen helyzetekben forduljunk családterapeutához?

  • Amikor állandósulnak és fokozatosan elmérgesednek, parttalanná válnak a házastársi viták,
  • amikor növekszik a meg nem értettség, a magány érzése családon belül,
  • amikor erősödnek a félelmek a családi kapcsolatok szétesése, elvesztése miatt,
  • a külső-harmadik megjelenésekor,
  • családon belüli bántalmazás esetén,
  • feldolgozatlan gyászélmények kapcsán,
  • a családtagok együttműködési képtelensége miatt,
  • amikor kialakul a tehetetlenség érzése a gyermek(ek) viselkedésével kapcsolatban,
  • érthetetlen, hirtelen iskolai teljesítményromlás vagy más, a családban élő gyermekeknél megmutatkozó tünetek megjelenésekor, mint például a bepisilés, hirtelen fogyás, csavargás, függőségek.
Bejegyzett szakemberek

A Magyar Családterápiás Egyesület honlapján meg- található számos család- terapeuta elérhetősége, továbbá az egyesület által számon tartott, végzett- ségét, szakértelmét garantálni tudó szakemberek névsora.

Hová fordulhatunk?

Ma már egyre több családsegítő központban, gyermekjóléti szolgálatnál, nevelési tanácsadóban működik családterápiás szolgáltatás, de találkozhatunk ezzel a lehetőséggel egyes kórházi osztályokon is. Természetesen az állami ellátórendszer intézményeiben nyújtott szolgáltatások ingyenesek. Emellett alapítványok is foglalkoznak család-, pár- és válásterápiával, illetve sok családterapeuta folytat magánpraxist.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás