CsaládHasznos tudnivalók

Segítő intézmények

Mire jó a nevelési tanácsadó?

A Nevelési Tanácsadó (több helyen Pedagógiai Szakszolgálat) számtalan helyzetben nyújthat segítséget a szülőknek, pedagógusoknak. Van, amikor a Nevelési Tanácsadó szakvéleménye alapján készül a gyermek iskolai haladását támogató fejlesztési terv. Máskor a szülők kapnak segítséget nevelési kérdéseik megválaszolásában. S gyakran terápiás foglalkozások során segítik a tanulási- és magatartási problémák megoldását.

A szolgáltatás igénybevétele

A nevelési tanácsadás megszervezése, az ellátás biztosítása a megyei önkormányzatok feladata, amit átvállalhat a helyi önkormányzat. Budapesten minden kerületben működik Nevelési Tanácsadó. Vidéken általában a megalakuló kistérségek hozták létre a több települést ellátó Nevelési Tanácsadókat, illetve Pedagógiai Szakszolgálatokat. Ellátatlanul nem maradhat egyetlen település sem, vagyis minden szülőnek lehetősége van arra, hogy probléma esetén felkeresse a szakembereket. (Az iskolában vagy a település önkormányzatán biztosan tudnak az intézményről felvilágosítást adni.) A szolgáltatás igénybevétele ingyenes, az adott intézmény körzetében élő vagy ott iskolába, óvodába járó 3-18 éves gyermekkel vehető igénybe.

A szülő saját elhatározása alapján, illetve az óvoda vagy az iskola – a szülő beleegyezésével – kérheti a gyermek ellátását magatartási, beilleszkedési, tanulási nehézség esetén. A nevelési tanácsadás igénybevétele ingyenes. A várakozás elkerülése és a megfelelő szakemberhez való irányítás érdekében előzetesen időpontot kell egyeztetni.

:

Szűrések az iskolában

Bár a szakemberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, mégis növekszik az iskolába kerülés után rövid idővel tanulási vagy magatartási problémát mutató gyerekek száma. Bővebben...

 

A gyermek vizsgálatát, a jelzett probléma függvényében, gyógypedagógus, logopédus, pszichológus végzi, esetleg mindhárom szakember más-más szempontból foglalkozik a gyermekkel. Erre azért van szükség, hogy minél alaposabban felderítsék a tünetek hátterében meghúzódó okokat. Mivel a gyermeknek több vizsgálaton kell részt vennie, s általában a szülővel is beszélnek a vizsgálatok megkezdése előtt majd a folyamat végén is, több alkalommal kell megjelenni a Nevelési Tanácsadóban. Amikor az óvoda vagy az iskola kezdeményezésére került a gyermek a Nevelési Tanácsadóba, minden esetben írásos szakvélemény készül a vizsgálatok eredményéről, ami a gyermekkel való iskolai, óvodai foglalkozás alapját képezi. Amikor a szülő keresi fel a Nevelési Tanácsadót, csak abban az esetben készül szakvélemény, ha azt kéri, illetve, ha a gyermek gondjának megoldásához a pedagógusokat is be kell vonni.

Mikor kell felkeresni a Nevelési Tanácsadót?

Minden esetben a Nevelési Tanácsadó az első állomás, ha a gyermek beilleszkedési, magatartási, tanulási problémával küzd, s ezt a szülő vagy az óvoda, iskola észlelte. Ezekben az esetekben a Nevelési Tanácsadóban készült szakvélemény alapján a pedagógus és a szülő bevonásával történik a gyermek fejlesztése. Nagyon fontos, hogy a pedagógusnak és a szülőnek is aktívan részt kell vennie a folyamatban, mert csak így érhető el tartós eredmény. Például tanulási zavar esetén a heti rendszeres fejlesztés az iskolában történik, de javasolhatják a szülőnek, hogy bizonyos gyakorlatokat otthon végezzen el a gyermekével. A Nevelési Tanácsadó szakembereivel folyamatosan lehet konzultálni, érdemes is velük megbeszélni a gyermeknél bekövetkezett változásokat, hogy a további foglalkozásokat ehhez lehessen alakítani.

A Nevelési Tanácsadó illetékes az iskolaérettség megállapításában is. Az ott készült vélemény alapján maradhat a gyermek még egy évet az óvodában, ha már betöltötte a 7. évét.

A Nevelési Tanácsadó véleménye, előzetes vizsgálatai szükségesek lehetnek akkor is, ha a gyermek problémáinak megoldásához egy magasabb fórum, a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság közreműködésére van szükség. Ott állapítják meg, hogy a gyermek sajátos nevelési igényű-e (SNI), mivel ebben az esetben kiemelt figyelemre van szüksége az iskolában, óvodában.

Mikor lehet felkeresni a Nevelési Tanácsadót?

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.koloknet.hu/files/404_kemeny_cikkbe.jpg”.Minden olyan esetben, amikor a szülőnek gyermekével kapcsolatban nevelési gondja van, vagy egyszerűen konzultálni szeretne. Segíthetnek a szakemberek, ha a gyermek nem érte el a szobatisztaságot az 5. életévére, ha nem alszik rendesen, ha a szülő úgy ítéli, hogy túlzottan mozgékony, figyelmetlen, nem szeret iskolába, óvodába járni, nem halad az iskolai tanulmányaival, nincsenek barátai, nincs jó véleménnyel magáról, s még sok más esetben is. A tehetséges, kiemelkedő képességű gyermekek esetében is érdemes a szakemberek véleményét megkérdezni, de továbbtanulási kérdésekben is tudnak segíteni. Jó lenne, ha a szülők, pedagógusok nem „hivatalként” tekintenének a Nevelési Tanácsadóra, nem éreznék azt, hogy a gyermekük vagy ők „bélyeget kapnak” azzal, hogy szakemberhez fordulnak.

Ne halogassák az időpont kérését, ha gondot észleltek, ugyanis a korai beavatkozás megelőzheti a súlyosabb probléma kialakulását. Például a részképesség-zavar időben történő felismerése, a megfelelő fejlesztés korai elkezdése megelőzheti a járulékos magatartási zavar kialakulását, amit már nehezebb orvosolni. A bepisilős gyerek önértékelési, kapcsolatteremtési zavarát is nehezebb kezelni, ha a probléma már régóta, esetleg évek óta fennáll.

Ennek a célnak az eléréséhez mindhárom fél együttműködésére, közös munkájára van szükség, mert csak ez biztosítja a gyermek érdekeinek érvényesülését, problémáinak rendezését.

 
Kölöknet hozzászólások  
(38 hozzászólás) 
2015 április 11.
 
Elolvasván a hozzászólásokat én a következőket tudom csak leírni.
Kisfiam a nevelési tanácsadó szerint súlyos magatartásproblémakkal küzd. A neurológia osztály 2 hetes kivizsgálása szerint a megállapított tény ADHD (figyelemzavar). MOst ott tartunk, hogy lassan a munkahelyem veszítem el a Nevelési Tanácsadó végett, mert munkaidőben nem tudom vállalni a gyermek szállítását tanácsadásra. A nevelési tanácsadó egyáltalán nem megértő, sőt agresszív fellépést mutat a családdal szemben. Kérnék választ, hogy ez esetben mit lehet tenni.
2014 szeptember 22.
Veresegyházi anyuka
Szintén Veresegyházi tapasztalat.
Elsős lányunknál végeztek a helyi nevelési tanácsadóban diszlexia vizsgálatot, tavaly októberben. Akkor még nem tanulta az összes betűt, de a felmérés során hiányosságként állapították meg, hogy nem ismeri fel a meggyet, cseresznyét. Szegénykém leírni nem tudta még... A felmérést végző hölgynek fogalma sem volt, hol tart a betűk tanulásában, enélkül ítélkeznek!
Ami ennél még jobban felháborít: mi kértük a vizsgálatot, nem az iskola, ennek ellenére - kb. 1 év elteltével - a nev.tan. megkérdezésünk nélkül elküldte a "szakvéleményt" az iskolának. Telefonon kerestem őket, azt a választ kaptam, miért nem írtam le akkor, hogy ne küldjék el.
Szóval sajnos az előző szülőhöz hasonlóan szintén nagyon rossz tapasztalataim vannak a Veresegyházi Nevelési Tanácsadóról, és senkinek nem ajánlom!
2013 november 10.
Barbara
20 évesen lehet felmentést kapni?
2013 október 16.
Egy veresi apuka
Fél éve Veresegyházon elvittük az akkor középsős gyerekünket a nevelési tanácsadóba, mert dadogott. Megvizsgálták, azt mondták, hogy semmi baj nincs, ez normális, egyéb téren korának megfelelően értelmes, ügyes okos gyerek, ne tegyünk vele semmit. Ennek előtte minden évben megvizsgálták az óvodában évente többször is a dadogását és megállapítottéák, hogy normális ez majd kinövi.
Aztán most nagycsoportos lett, elvittük megint a tanácsadóba, mert dadog továbbra is, kihozták, hogy súlyosan el van maradva mozgásban, tanulási képességekben stb. miért nem vittük előbb. No erre mit tudok mondani ? Magyarázzam nekik a nyilvánvalót ?

A másik gondom velük, hogy csak olyan megoldásokat mondanak, amik nem állami keretek közöttiek; vigyem ilyen-olyan ismerősükhöz, aki gyógypedagógus stb, majd ő felméri, persze fizetősen. szóval nem segíteni akarnak, hanem inkább terelik a dolgot, hogy le tudjanak húzni. egyáltalán nem megoldás irányultságú a megközelítésük, hanem lehúzásos. De hangsúlyozom, hogy ez Vereyegyházon van így, lehet, hogy máshol tisztességesek, itt nem.
2013 április 28.
Üdvözlettel, Gellainé
Apuka kérdésére válaszolnék.

Az iskolai korrepetálás (különóra) ingyenes! Amikor a gyermekről a nev.tan- ban megállapítják, hogy a gyermeknek tanulási nehézségei vannak, akkor a szakvéleményben javaslatot tesznek a gyermek tanulását elősegítő lehetőségekre. Ilyen pl, hogy a gyermek több felkészülési időt kap dolgozatok előtt vagy, hogy minden tantárgyból vegyék figyelembe, hogy nehézségei vannak. Van a szakvéleményben egy törvényi hivatkozás, amelyben az iskola a gyermeket nem egy, hanem két tanulónak számíthatja be (tehát a fenntartótól dupla fejpénzt kap),épp ezért az iskolai felzárkóztató, segítő órákat tulajdonképpen ebből fedezik. Ezen kívül a nev.tan-ban dolgoznak gyógypedagógusok is, akikhez a gyermek hetente egy vagy több alkalommal is elmehet, és aki segít neki az adott tantárgyakból felkészülni, felzárkózni.
2013 március 03.
Apuka
Üdvözlet mindenkinek!
Azt olvastam a cikkben, hogy a nevelési tanácsadás az díjmentes. Az lenne a kérdésem, hogy a tanácsadás során javasolt különórákért, amit az iskolába végeznek el azért vajon kell fizetni vagy ez külön megállapodás a tanárokkal és a logopédussal?
2013 február 28.
Csodálkozó Anyuka
Tisztelt Hunti! Köszönöm, hogy megerősítette, amit gondoltam.
2013 február 25.
hunti
Szakértő megerősítette: az iskola nem kérhet a szülő aláírása nélkül időpontot. Üdv.
2013 február 24.
Csodálkozó Anyuka
Kedves Egy vidéki pedagógus! Köszönöm a hozzászólását. Egyetértek a leírtakkal!
2013 február 23.
Egy vidéki pedagógus
Kedves Csodálkozó Anyuka!
Én is csodálkoztam, hogy az Ön tudta nélkül kértek időpontot a Nev. Tan-ban, mert nálunk az a gyakorlat, ha valami problémát észlelünk a gyermek fejlődésében, hogy a szülővel egyeztetve kérünk, írásban időpontot. Ezen részletezzük a problémát, és ezt a papírt a szülővel is aláíratjuk. Igazán nem ismerem, hogy milyen előzményei voltak, esetleg szóban már említette a pedagógus önnek a problémát, de a vizsgálatkérő lapot Önnek is alá kellett volna írnia. Én az Ön helyében felhívnám a Nev. Tan-t, és megkérdezném ki kérte az időpontot, és miért. Üdvözlettel:
2013 február 23.
Csodálkozó Anyuka
Teheti-e az iskola, hogy a szülővel való egyeztetés nélkül időpontot kér a Nevelési Tanácsadótól, és a szülőt egy cetlin értesíti arról, hogy gyermekével kapcsolatos problémák miatt X napon Y órakor keresse fel a Dr. Valakit a Nevelési Tanácsadóban. Konkrétan azt sem tudom, mi a probléma...
2013 január 11.
kétségbe esett anyuka
3,5 éves a kisfiam.Kislányom pedig 2.Óviba és bölcsibe járnak.Ott nagyon jó gyerekek nincs semmi probléma velük.Ha hazaérünk kisfiamat mintha ki cserélnék...mindig csak azt csinálja amit nem szabad.Pl: kiabál,visitozik,verekszik,számitógéphez nyúl.Megkérjük szépen ,hogy ne tegye nem szabad.De mintha a falnak beszélnék.Akkor elkezd játszani az autóval és egyszer csak elkezdi dobálni.Szóval kifordul önmagából.Hiába büntettem bármivel kinevet.Nagyon aggodom mit rontok el???Mit tegyek hogy szótfogadjon???Hogy kezeljem a kirohanásait?Hogy neveljem?Ha erőssebben rászolok megüt..:( Kérem segitsen!
2013 január 10.
Ildikó
Kedves Nővér, kérem írjon egy részletes levelet a problémákkal a szakértői rovatba és pszichológusunk válaszol Önnek!
2013 január 09.
Nővér ...
Üdv.!Én nem vagyok anya én csak nővér vagyok de már nem tudok mit tenni röviden:anyukámék 2 éves korom elott még mikor terhes volt az öcsémmel elváltak és én és anya neveltük a tesomat kiskoromtol nagyon szerettem gyakran engem is anyának hivott még most is hozzám jön ha valami baj van de unom hogy kihuzzam a bajbol de cserbenhagyni sem ....és az öcsém most 12 éves lesz ...teljesen kezelhetetlen anyának nem volt könnyű élete és most sem..a családja pénzes de nem számithat rájuk a pénz ügyeken kivül nincs igazán problémánk mostanában már otthon lakunk ujra itthon lakunk már 1,5 éve a tesommal mert volt pár honap amikor nem tudtunk..de a tesom nem változott kezelhetetlen..nem ugy mint más gyerek ő tényleg nagyon agressziv verekedős szemrebbernés nélkül hazudik akkor is ha már lebukott...iszonyatos dolgokat mond ha mérges le sem irom öket de ha csak ojan kedve van is odajőn és elkezd tiszta erejéböl utni engem vagy mást pedig talán én vagyok az egyetlen aki kicsit tud rá hatni de ha dühös akkor én is csak lefogni tudom ...én azért még megbirkozom vele mert elég jo vagyok verekedésben nem vagyok agressziv csak simán erős ..de nem szoktam verekedni csak ha már nekem támadnak és volt már ilyen de ez nem fontos lényeg hogy még elbirok vele de elég erős fiu és ez nem fog igy maradni ha majd idösebb lesz és sportol valamit...én ürelmes vagyok és szeretem az öcsém de ezt nem lehet elviselni olyan kegyetlen és nincs lelki ismerete amikor jön oda aranyoskodva pár percel a viselkedése után akkor is csak a kényelmetlen helyzetét sajnálja és nem azt amit csinált...és folyton hazudik iskolárol tárgyakrol...mindenröl kiderült hogy több tárgybol bukni fog pedig nagyon okos ...és az iskolájában sok a hátrányos helyzetű de a városban nem járhat iskolában ..ott pedig édesapánktól (boltja és 2 kocsmája van) elvett dolgokat árul a többi neveletlen gyerektöl pénzel és uj tárgyakkal jár haza késeket gyüjt és egy nagyon rosz stilust vett fel anyukám folyton sir minden napunk rossz miatta folyton vele kell foglalkoni igy nem h rám nincs ideje anyának hanem magára sem mindenkin átgázol csak hogy neki jo legyen nagyon szeretnék tanácsot kap ni kérem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2012 december 18.
egy aggódó anya
ÉRDEKLÖDNI SZERETNÉK,HOGY A 2 ÉVES KISLÁNYOM MÉG MINDIG NEM BESZÉL CSAK EGY-KÉT SZÓT MONDOGAT,ÉS MIVEL VAGY HOGYAN TUDNÁM FEJLESZTENI ,VAGY ESETLEG SEGITSÉGGEL MEGOLDHATÓ LENNE-E???
2012 szeptember 03.
egy aggodó rokon
A kis unoka húgomat küldik Tanácsadóba, most tájékozódom ,hogy mi ez,olvasom a hozzászólásokat, amit eddig ebből leszűrtem nem vidám,felmerült bennem,hogy talán az óvónéni se igazán alkalmas,
2012 július 15.
Kyra
Egy gyermeknek a születésétől fogva rengeteg nehézséggel kell megküzdenie. A világunk rideg és idegen, ahová egy meleg és biztonságos helyről érkeztünk.
Sok ponton ki tud siklani egy gyermeknek a helyes fejlődése, ami szerintem a szülő felelőssége. Több pontonton lehet helytelen, káros nevelési stratégiát alkalmazni, ami rossz hatással lehet a gyermek további fejlődésére.
Például: 7-8 hónapos kor környékén a gyermek elkezdi megkülönböztetni az idegent és az ismerőst, és gyakran el kezd félni az idegenektől. Ha valaki tévhitet követve ráerőszakolja a gyermekre az idegen társaságot (pl. családi összejövetelt), és félelemben tartja a gyermeket, az káros lehet, és későbbi gondokat okozhat.
Káros, ha túl korán kezdik biliztetni, és a sikertelen próbálkozások miatt azt érzi, elégedetlenek vele. Evési zavarokat okozhat, ha túl korán adnak neki szilárd táplálékot, további evési zavarokat okozhat, ha a már kialakult gondot erőszakosan, netán veréssel próbálják kezelni stb stb stb. - Ezek a példák iskola előtti időkről valók, mivel erről vagyok tájékozottabb-
Nem azt mondom, hogy nem lehet élhető ember abból, akit találomra nevelnek, de véleményem szerint az lenne a jobb, ha megtenne egy szülő mindent azért, hogy megkönnyítse gyermeke életét.
2012 január 28.
 
Aggódó Nagymama !
Amikor nagyon sok gyermek született és 30-40 fős osztályok voltak, akkor nem volt semmi probléma a gyermekekkel. Nem küldték különböző pszihológusokhoz, meg tanácsadókhoz és egyebekhez. Ment minden a természet rendje szerint. Voltak jobb képességű és voltak rosszabb képességű gyermekek. Azért volt az osztályzás. Most az unokám 6 éves és elküldtek minket is ebbe a sóhivatalba. Nagyon gyanús nekem ez az egész, hogy nem jut hely egyes gyermekeknek az iskolába. Esetleg kvótafeletti, akkor pedig ne süssék rá a bélyeget, hogy nem iskolaérett. Úgy érzem, hogy a bürokrácia útvesztőjében el fognak veszni értékes gyermekek, főleg akkor, amikor egyre kevesebb gyermek szüleik. Mit akarnak? Ennyi se legyen. A hivataloknak a bürokráciának ez is sok? Még valamit, 20 éve túlképzés folyik a felsőoktatásba. Talán sok pszihológus van és kell nekik munkát csinálni?
2012 január 07.
 
Régen is voltak problémásabb gyerekek, de attól nem sütöttek rá bélyeget. Nagy a munkanélküliség erre iparágat építünk. Ha valaki szegény tényleg ! beteg, akkor azt gyógyítsák,de azért mert egy kisgyerek személyiség, mert másképp tanul (lehet, hogy okosabb)azt hagyják békén. Én is a JÓistenben hiszek és nem a pszichológiában. Különben meg, sok óvodában, nevtanban az alapvető jogi szabályozással nincsenek tisztában és számos szabálysértés megesik, szülő jogait sárba tiporva. Tisztelet a kivételnek, mert biztos vannak!!! Én legalábbis nagyon szeretném, ha így lenne.
2011 október 10.
eníkö
nagyon jo índulattal ís írnám a katí anyucínak , ha nem ísmer egy ügyet és a sok mulasztást , az (ugyís mí döntünk szo melett nagyon téved , szívesen megísmerném , ha föleg a mí ügyes dolgaínkban ö járt volna így a sok munka nélkülí ídösebb vagy ! esetleg másodálásos nevelésí íntézményben dolgozok közül , nagyon sajnálatos hogy , magyarországon így müködík , síralmas nevet kéne változtatní de sürgösen ískolások fejlesztö kötelezö központja pld ául , vagy ha okosabat tud a katí néníke akkor üzenném níncs baj a gergöcel vagyís a fíammal , senkínek nem híszek csak egyedül az urban , föleg nem pszíhologusoknak na sorolhatnám , ha kíváncsí mível hozzá szolt a véleményemhez nem írányíttotak oda , de vannak szülök , mínt akí akár a védö oltást meg tagadja nem dönthet senkí , csak az ísten és szülö a gyerekem felett , ha kíváncsí a pímasz üzenetében mínt írt a véleményemre , mondanám 5ös tanulo és szuper gyerek kedves katí mama , had döntse el szülö mít szeretne egy jo tanuloval mert nem a pedagogus meg a hüüü pszíhologus szülte hanem én akí 2o évet várt a fímara na üdv ha níncs munka és pedagogus keresen másod állást más gyerekét ne véleményeze okos katíka
2011 szeptember 25.
Kati anyu
Szerintem a probléma ennél sokkal összetettebb, mintsem egyszerűen a nevelési tanácsadók kikiáltása "ördögnek". A rendszerrel van a probléma. azzal a rendszerrel, amelyik elküldi a gyanútlan szülőt és gyermekét a nevelési tanácsadóba, holott csak egy kicsit másképp kellene foglalkoztatni őt az iskolapadban. Azzal a rendszerrel, amelyik elkezd vele foglalkozni - ha már ide küldték - hiszen nem teheti meg, hogy dolgavégezetlenül visszairányítja. Ebben a rendszerben a résztvevők nem beszélnek egymással.
De van jó gyakorlat, van jól működő háló. Van, ahol a gyerek van a középpontban és a szakemberek értük vannak. Ők igenis megtalálhatók a nevelési tanácsadókban (is). Szóval részben értem a felháborodást, ugyanakkor túlzottan érzem az általánosítást az egyes esetekből, sikertelen történetekből. Persze nehéz elfogadni, ha gond van a gyerkőccel, de kicsit túllépve magunkon, hallgassunk azokra is, akik más oldalról látják őt. A döntést végtére úgyis mi hozzuk meg.
2011 szeptember 19.
hadnagy eníkö
egy meghurcolt szülö és kíábrándult gyerek a másodíkos, elsö tanulo jol nevelt valásos és ráadásul amít ezek az ídegbetegek csínálnak eszt más országbam nem ís lehetne , de a lényeg níncs munkájuk és tanárí fízetés kevés értsék meg a kedves szülök ök szorulnának fejlesztésre nem egy okos gyerek , de most nem vísszem ha kell börtönbe megyek de ez már sok amít 4 éve csínálnak de nem ís kapott fejlesztést mégís kítünö tanulo amí röhely 2o tanultak számolní de az én fíam híhetetlen ezrekröl számol de fejböl na pszíhologusok ezek nem ídegbetegek a gond anyí volt hogy nem tud pícászo lenní értík ne rajzoljon pálcíka embert de az ís szép , kérlek ne engedjétek aszt csínáljanak veletek amít akarnak de majd bövebben írok máskor üdv egy meghurcolt anyuka ,
2011 szeptember 15.
Virág
Kedves Vigyázat!
Köszi a hozzászólást, nekem ugyanezt mondták a kislányomra, aki 5 és fél éves kora óta olvas, ír, hogy lelkileg, érzelmileg nem ajánlják neki az iskolát, most lesz 6 éves, tehát az óvónéni szerint csak közel 8 évesen lenne helye az első osztályban...nem fogjuk elvinni nevelési tanácsadóba az már biztos, csupán azért ,mert jól nevelt,csendes gyerek.
2011 április 08.
Kedves Hajni!
Ha a 6 éves kisfia nem tudja a "jobbra-balra és ehhez hasonló dolgokat", akkor (ennyi információ birtokában) azt gondolom, az óvó nénik helyesen jártak el, amikor gyermekét a nevelési tanácsadóba irányították. A térbeli tájékozódás problémája ugyanis a diszlexia egyik (nem egyetlen) tünete lehet. Nem tudom, mit mondtak a nevelési tanácsadó szakemberei. De bizonyára nem büntetésből javasolták, hogy a kisfia maradjon még egy évig az óvodában.
2011 április 08.
anyuka
Nekem van egy 5 éves fiam aki nem az az egyhejben ülő tipus,nagyon mozkékony.A feladatokat nagyon hamar megcsinálja gyorsan tanul ezzel nincs gond,Szokott rosszat tenni de mosttanában azt veszem észre hogy mindenért őt bünntetik meg,akkor is a 3man követik el a hibát a a rosszat.Engem már ez nagyon megvisel lelkileg nem az a bajom hogy őt büntetik meg meg mert ha jogos nics baj,De viszont Másért mért őt veszik elő nem tudom mit tegyek.
2011 március 25.
Hajni
Sziasztok!
Neken van egy 6 éves fiam és egy 10 éves lányom.A fiamat nevelési tanácsadóba javasolták pedig agyilag minden rendbe van vele!Kivételt képez,hogy nem tudja a jobbra-balra és ehhez hasonló dolgokat!Szeptemberben már mehetett volna iskolába,de az óvoda visszatartotta még egy évet!
Kérdezem én minden hozzászólótól,hogy mi lehet itt a probléma és egészséges dolog-e ez?

Üdv.!

Hajni
2011 március 10.
vigyázat !!!
Figyelmes, aggódó szülőkként elvittük a gyermeket, sajnos. A történet vége, hogy a gyermek bár jó képességű, de visszahúzódása, halk szavúsága miatt nem tanácsolják az iskolakezdést. Ezt leírták és szétküldték a kerületi iskolákba, mint valami hatóság. Bélyeget ütnek a gyerekre, pedig csak annyi a vétke, hogy nem egy paraszt, nagy szájú, agresszív családba született.

Javaslom, mindenki legyen körültekintő, mielőtt igénybe veszi ezt a nagyszerű, ingyenes szolgáltatást.
2011 január 11.
Judu
2,5 éves gyerekek kedves szülei, higyjétek el, a gyerek normális, és nem lesz szófógadó, nagylelkű és önálló még sok-sok hosszú évig! 2 gyerek után csak annyit tudok javasolni: több türelem és következetes viselkedés (előre megmondott szabályok pl. este 9 után már nem mesélek, ha nem rakod össze a legót, nem társasozunk, ha nem verekedsz, elviszlek hétvégén a cukrászdába) És nyugalom! Évekig!!! Tudom, nehéz, főleg munka mellett, de nekünk beválik!
2010 november 09.
Usermami
Tünde, én azt gyanítom, hogy a kislányod egyszerűen épp a dackorszak közepén van. Gyakorlatilag normális, hogy ebben a korban szófogadatlan egy gyerek.

Nem tudom, melyik az a szakember, aki szófogadatlan gyerekekkel foglalkozik, szerintem egyik sem. (A kezelhetetlen gyerekekkel általában pszichológushoz fordulnak, de azért az más kategória, és inkább kiskamasz, kamaszkorban szokott előfordulni, amennyire én tudom.)
2010 november 09.
Tunde
Sziasztok,

Nekem is hasonlo a problemam. a kislanyom 2,5eves s szofogadatlan. szeretnek segitsegetkerni, hogy kihezlehet fordulni tanacsert?

Koszonom
2010 szeptember 07.
Sinka Edit
A logopédus beszédhibák javításával fogalkozik. A beszédhiba semmilyen kapcsolatban nincs a gyerek értelmi képességeivel, nem az eredményei alapján irányították oda az unokáját. Viszont nagyon fontos, hogy helyesen beszéljen, mert akkor könnyen és gyorsan fog megtanulni írni és olvasni az iskolában. Ha viszont nem tudja tisztán kiejteni a hangokat, akkor nagyon-nagyon nehezen tanul meg írni a kisgyermek. Ezért a beszédhibát a legjobb ilyen korban gyorsan korrigálni.
2010 szeptember 06.
Ságiné
Kérdezni szeretnék: Egy nagymama vagyok, aki felnevelt három gyermeket, és semmi gond nem volt velük. Kérdésem. négy-és fél éves unokámmat, akivel se az ovodában ,se a bölcsiben nem volt gond, küldik logopédushoz. Én ugy látom, semmi gond a gyermekkel, könnyen tanul,és nagyon figyelmes. Valyon milyen eredmény kell ahhoz, hogy ilyen helyre irányítsák.
2010 március 10.
brigi
Van egy 6 éves kisfiam szeretném ,ha szeptemberbe kezdené az isit,de pösze logopédushoz járunk.Szeretném tudni,hogy az óvoda visszatarthatja-e.
2010 január 19.
elkeseredett anyuka
nekem9 ill 6 éves gyrekeim vannak magatartási kis fiam szivbeteg a láthatás 1évig tartott aztán az apa lelépet nem látogata őket beletörödtek most hirten apai jogait 1,5év után szeretné érvényesiteni.félek mert a kisfiam nem emlékszik rá és pszihológus szerint szétroban majd a gyerek .kérem segítsenek folyamatos birósági tárgyalásokra járok engem vizsgálnak őt nem.email:ketyhose@invitel,hu
2009 december 31.
G-anyu
Van egy 2,5 éves lányom, alvási zavarokkal küzdünk, min.1 óra meseolvasás, ordít, ha nem akarok olvasni már ennyi idő után, aztán nagy nehezen elalszik és éjszaka még átjön -mert külön szobája van- 2x,3x. Másfél éves koráig csak jóéjt-puszi volt és kimentem, egyedül aludt el. Nem tudom, mi romlott el, tanácsokat várok!
2009 november 05.
Gyöngy
Talán inkább ha betöltötte a 6. életévét. Ha szeptemberig betölti a 7 éves kort, akkor szerintem iskolába kell mennie. Vagy tévednék?
2009 szeptember 14.
 
16 éves a fiam és kezd kezelhetetlenné válni. Van valakinek jó ötlete kit keressek fel ezzel kapcsolatban?
2009 április 02.
 
Üdv. Azt olvastam, hogy a nevelési tanácsadást 3 éves kortól lehet igénybe venni. Nekem van egy 2, 5 éves fiam, - szófogadatlanság,-verekedés,-irigység -problémákkal. Én kihez fordulhatók? "fzoltikane"
Összes hozzászólás (38) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó