CsaládHasznos tudnivalók

Segítő intézmények

Mire jó a nevelési tanácsadó?

A Nevelési Tanácsadó (több helyen Pedagógiai Szakszolgálat) számtalan helyzetben nyújthat segítséget a szülőknek, pedagógusoknak. Van, amikor a Nevelési Tanácsadó szakvéleménye alapján készül a gyermek iskolai haladását támogató fejlesztési terv. Máskor a szülők kapnak segítséget nevelési kérdéseik megválaszolásában. S gyakran terápiás foglalkozások során segítik a tanulási- és magatartási problémák megoldását.

A szolgáltatás igénybevétele

A nevelési tanácsadás megszervezése, az ellátás biztosítása a megyei önkormányzatok feladata, amit átvállalhat a helyi önkormányzat. Budapesten minden kerületben működik Nevelési Tanácsadó. Vidéken általában a megalakuló kistérségek hozták létre a több települést ellátó Nevelési Tanácsadókat, illetve Pedagógiai Szakszolgálatokat. Ellátatlanul nem maradhat egyetlen település sem, vagyis minden szülőnek lehetősége van arra, hogy probléma esetén felkeresse a szakembereket. (Az iskolában vagy a település önkormányzatán biztosan tudnak az intézményről felvilágosítást adni.) A szolgáltatás igénybevétele ingyenes, az adott intézmény körzetében élő vagy ott iskolába, óvodába járó 3-18 éves gyermekkel vehető igénybe.

A szülő saját elhatározása alapján, illetve az óvoda vagy az iskola – a szülő beleegyezésével – kérheti a gyermek ellátását magatartási, beilleszkedési, tanulási nehézség esetén. A nevelési tanácsadás igénybevétele ingyenes. A várakozás elkerülése és a megfelelő szakemberhez való irányítás érdekében előzetesen időpontot kell egyeztetni.

:

Szűrések az iskolában

Bár a szakemberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, mégis növekszik az iskolába kerülés után rövid idővel tanulási vagy magatartási problémát mutató gyerekek száma. Bővebben...

 

A gyermek vizsgálatát, a jelzett probléma függvényében, gyógypedagógus, logopédus, pszichológus végzi, esetleg mindhárom szakember más-más szempontból foglalkozik a gyermekkel. Erre azért van szükség, hogy minél alaposabban felderítsék a tünetek hátterében meghúzódó okokat. Mivel a gyermeknek több vizsgálaton kell részt vennie, s általában a szülővel is beszélnek a vizsgálatok megkezdése előtt majd a folyamat végén is, több alkalommal kell megjelenni a Nevelési Tanácsadóban. Amikor az óvoda vagy az iskola kezdeményezésére került a gyermek a Nevelési Tanácsadóba, minden esetben írásos szakvélemény készül a vizsgálatok eredményéről, ami a gyermekkel való iskolai, óvodai foglalkozás alapját képezi. Amikor a szülő keresi fel a Nevelési Tanácsadót, csak abban az esetben készül szakvélemény, ha azt kéri, illetve, ha a gyermek gondjának megoldásához a pedagógusokat is be kell vonni.

Mikor kell felkeresni a Nevelési Tanácsadót?

Minden esetben a Nevelési Tanácsadó az első állomás, ha a gyermek beilleszkedési, magatartási, tanulási problémával küzd, s ezt a szülő vagy az óvoda, iskola észlelte. Ezekben az esetekben a Nevelési Tanácsadóban készült szakvélemény alapján a pedagógus és a szülő bevonásával történik a gyermek fejlesztése. Nagyon fontos, hogy a pedagógusnak és a szülőnek is aktívan részt kell vennie a folyamatban, mert csak így érhető el tartós eredmény. Például tanulási zavar esetén a heti rendszeres fejlesztés az iskolában történik, de javasolhatják a szülőnek, hogy bizonyos gyakorlatokat otthon végezzen el a gyermekével. A Nevelési Tanácsadó szakembereivel folyamatosan lehet konzultálni, érdemes is velük megbeszélni a gyermeknél bekövetkezett változásokat, hogy a további foglalkozásokat ehhez lehessen alakítani.

A Nevelési Tanácsadó illetékes az iskolaérettség megállapításában is. Az ott készült vélemény alapján maradhat a gyermek még egy évet az óvodában, ha már betöltötte a 7. évét.

A Nevelési Tanácsadó véleménye, előzetes vizsgálatai szükségesek lehetnek akkor is, ha a gyermek problémáinak megoldásához egy magasabb fórum, a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság közreműködésére van szükség. Ott állapítják meg, hogy a gyermek sajátos nevelési igényű-e (SNI), mivel ebben az esetben kiemelt figyelemre van szüksége az iskolában, óvodában.

Mikor lehet felkeresni a Nevelési Tanácsadót?

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.koloknet.hu/files/404_kemeny_cikkbe.jpg”.Minden olyan esetben, amikor a szülőnek gyermekével kapcsolatban nevelési gondja van, vagy egyszerűen konzultálni szeretne. Segíthetnek a szakemberek, ha a gyermek nem érte el a szobatisztaságot az 5. életévére, ha nem alszik rendesen, ha a szülő úgy ítéli, hogy túlzottan mozgékony, figyelmetlen, nem szeret iskolába, óvodába járni, nem halad az iskolai tanulmányaival, nincsenek barátai, nincs jó véleménnyel magáról, s még sok más esetben is. A tehetséges, kiemelkedő képességű gyermekek esetében is érdemes a szakemberek véleményét megkérdezni, de továbbtanulási kérdésekben is tudnak segíteni. Jó lenne, ha a szülők, pedagógusok nem „hivatalként” tekintenének a Nevelési Tanácsadóra, nem éreznék azt, hogy a gyermekük vagy ők „bélyeget kapnak” azzal, hogy szakemberhez fordulnak.

Ne halogassák az időpont kérését, ha gondot észleltek, ugyanis a korai beavatkozás megelőzheti a súlyosabb probléma kialakulását. Például a részképesség-zavar időben történő felismerése, a megfelelő fejlesztés korai elkezdése megelőzheti a járulékos magatartási zavar kialakulását, amit már nehezebb orvosolni. A bepisilős gyerek önértékelési, kapcsolatteremtési zavarát is nehezebb kezelni, ha a probléma már régóta, esetleg évek óta fennáll.

Ennek a célnak az eléréséhez mindhárom fél együttműködésére, közös munkájára van szükség, mert csak ez biztosítja a gyermek érdekeinek érvényesülését, problémáinak rendezését.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás