CsaládHasznos tudnivalók

Hasznos linkek

Oktatási információk a világhálón

Ma már rengeteg információ elérhető a világhálón az oktatásról, így nem az információk hiánya, hanem a köztük való eligazodás okoz nehézséget. Íme néhány tipp, hogy mely oldalakat milyen célból érdemes böngészni.

A közoktatás egyik legfontosabb hírforrása az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja. Ezen a honlapon megtalálhatjuk az érvényes törvényeket, jogszabályokat, sőt jogszabálytervezeteket is. Megtalálhatjuk itt a tanév rendjét is, ami fontos információ például a család programjait is érintő tanítási szünetekről. Megtalálható itt az iskolák tartalmi munkáját szabályzó Nemzeti Alaptanterv, valamint az aktuális tankönyvjegyzék. Fontos információkat találhatunk a középiskolai felvételről és az érettségiről is. A közoktatás fülre kattintva további érdekes helyekre juthatunk, többek között megtalálhatjuk az Országos Köznevelési Tanács jegyzőkönyvei. Ezeket a szó szerinti jegyzőkönyveket olvasva, első kézből láthatunk rá, hogy milyen irányba próbálják éppen tolni a közoktatás szekerét.

A minisztérium honlapjáról is eljuthatunk a Közoktatás Információs Rendszere honlapjára, amely az intézményrendszerről közöl fontos és általában naprakész információkat. Az információk többsége az iskoláknak szól, de a szülők is tájékozódhatnak belőle például az óvoda- és iskolakörzetekről vagy a különböző speciális tagozatokat indító iskolákról.

A minisztérium háttérintézményének honlapján is találhatunk érdekes információkat. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és jogelődje, az Országos Közoktatási Intézet honlapján elsősorban az oktatással kapcsolatos elemzéseket, tanulmányokat érjük el. Itt találhatjuk meg a magyar közoktatásról szóló három évente megjelenő jelentések anyagait is teljes terjedelemben.

Kitekintés

Akit érdekelnek a nemzetközi vonatkozások és olvas angolul, ajánljuk a www.eurydice.org honlapot, ahonnan tletöltheti a Key data on education kiadványt. Ajánljuk még a www.oecd.org honlapon az oktatással foglalkozó INES részleget, ahol például a PISA nemzetközi tanulói teljesítménymérésről és eredményeiről olvashatunk, valamint letölthetők az Education at a Glance kiadványai, amelyek számos ország fontos oktatási adatait tartalmazzák.

Manapság a legizgalmasabb adatokat a tanulói mérések nyújtják. Ezen a téren igen jól strukturált és információgazdag honlapot hoztak létre az Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési Értékelési Osztály munkatársai. Ezen az oldalon elérhetőek az országos kompetenciamérés adatai (erről lásd részletesebben a kompetenciaméréssel foglalkozó cikkeinket). Másrészt a nemzetközi tanulói teljesíténymérésekről is találhatunk már magyarul jól összefoglalt információkat, amelyek erről az oldalról egy kattintással elérhetők.

A miniszterelnöki kezdeményezésre elindult kerekasztalok honlapján rögtön nagyon érdekes mozgó ábrákat találhatunk, amelyek szemléletesen mutatják a mai Magyarország néhány súlyos társadalmi problémáját. Ezen belül az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal honlapján a mai magyar oktatási rendszer legégetőbb problémáiról olvashatunk komoly szakértői munkán alapuló elemzéseket. Akik még mélyebbre akarnak ásni a problémák gyökeréhez, ezen a honlapon igényes angol nyelvű szakirodalom ajánlót is találnak. A kerekasztal munkáját kíséri egy úgynevezett civil kerekasztal is, ahol saját hozzászólásainkat is megtehetjük.

A közoktatás iránt érdeklődőknek ajánljuk még az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete honlapját, ahol igencsak életközelben ismerhetjük meg az iskola problémáit a pedagógusok szemszögéből. Az itt megjelenő anyagokat olvasva minden bizonnyal növekedni fog empátiánk e nehéz szakma művelői iránt. Fontos és aktuális híreket pedig a közoktatással kapcsolatban az Aula Közoktatási Internetfigyelő és Híroldalon találhatunk.

Fontos linkek

Oktatási és Kulturális Minisztérium: www.okm.gov.hu
Közoktatás Információs Rendszere: www.kir.hu
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet: www.ofi.hu
Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési Értékelési Főosztály: www.kompetenciameres.hu
Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal: http://oktatas.magyarorszagholnap.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete: www.osztalyfonok.hu
Aula Közoktatási Internetfigyelő és Híroldal: http://aula.info.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás