Család

Megvan, miért viselkednek felelőtlenül a tinik

A kamaszok viselkedészavarainak egyszerű, kézenfekvő oka van: agyuknak az a része, ami a döntéshozatalért és empátiáért felelős, még hiányos. A szürkeállomány ilyen jellegű hiányossága ahhoz vezet, hogy sokan antiszociálisan és agresszíven viselkednek a környezeti hatásokra reagálva.

A University of Birmingham tudósai 13 korábbi tanulmány eredményeit vetették össze, mielőtt a fenti konklúzióra jutottak. Bizonyítást nyert, hogy a szürkeállomány tömege alacsonyabb kamaszkorban az amygdalában, az insulában és a prefrontális kéregben, márpedig ezek a területek felelősek azért, hogy felelősségteljesen és empatikusan tudjunk viselkedni, megértsük mások érzelmeit az arckifejezésük alapján, és képesek legyünk érzelmeinket kordában tartani.

A JAMA Psychiatry című szaklapban publikált tanulmány tizenhárom korábbi kutatás eredményeit vetette össze, amelynek során 394 viselkedészavarral küzdő, és 350 tipikusan fejlődő kamasz agyműködését vizsgálták meg.

Alkohol, drog

„Sajnos pontosan tudjuk, hogy a súlyos viselkedészavarok tinédzserkorban nem csak antiszociális és agresszív megnyilvánulásokat jelentenek, hanem sok esetben a képlet része az alkohollal és a drogokkal való visszaélés, a mentális problémák és a gyenge fizikai állapot. Éppen ezért a megelőzés rendkívül fontos ezen a területen, és erre csak úgy fordíthatunk kellő figyelmet, ha ismerjük a megfelelő agyterületeket, amelyek ezekért a reakciókért – bizonyos környezeti hatásokkal karöltve – felelősek lehetnek” – vélekedik a kutatást vezető Dr. Stephane De Brito.

Noha jelenleg ez a leginkább kiterjedt kutatás a témában, a szakember szerint további vizsgálatokra van még szükség.

A Kölöknet "kamaszos" cikkválogatása itt található

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás