Család

Nemcsak a szülőket: egymást is félreismerik a kamaszok

Egy friss kutatás szerint a tizenéveseket nem csak a felnőttek ismerik gyakran félre, de ők maguk sincsenek tisztában a kortársaik szokásaival. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a tinik jelentősen túlbecsülik egymás drog- és alkoholfogyasztásának mértékét, míg a tanulással vagy sportolással töltött időt pedig éppen ellenkezőleg, igencsak alulbecsülik.

A kutatók szerint sok fiatal a filmekből ismert sztereotípiák alapján ítéli meg a kortársait, pedig ezek a filmek gyakran nagyon túlzóak, és valójában messze állnak a valóságtól. A vizsgálat során 235 tizedik évfolyamos diákot kísértek figyelemmel, akiket öt alapvető csoportba soroltak be: a társaság középpontjában levők, a sportoló típusok, a deviáns hajlamúak, a tanulásra összpontosítók és azok, akik ezek közül egyikbe sem tartoztak kifejezetten.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, miként ítélik meg egymást ezek a fiatalok, és kiderült, hogy a legtöbbekben téves elképzelések éltek a kortársaikról. A népszerűekről például sokan úgy vélték, hogy átlagosan napi 3 szál cigarettát szívnak el, holott saját beszámolójuk alapján csupán másfelet, és míg a sportolók azt állították, nem igazán dohányoznak, sokan azért napi egy szálat feltételeztek róluk. A deviánsok is csupán napi 2-3 szál cigarettát vallottak be, míg róluk sokan azt képzelték, hogy akár fél vagy egy egész dobozzal is elszívnak egy nap. Az alkohol és a szex terén is hasonlóan téves nézetek éltek a fejekben egymással kapcsolatban, aminek a pontos okát egyelőre még nem fogalmazták meg a szakemberek.
 

Rossz úton járnak

 

Egy másik vizsgálat során az is kiderült, hogy azok, akik kilencedikes korukban felülbecsülik a többiek által elfogyasztott alkohol vagy elszívott cigaretta mennyiségét, vagy netán azt, hogy ki mennyi marihuánát fogyaszt, két év múlva maguk jóval kockázatosabb életmódot fognak folytatni, vagyis ők maguk többet fognak inni, dohányozni vagy éppen kábítószerezni. Az American Psychological Association című lapban közzétett kutatás szerzői aggasztónak tartják, hogy a fiatalokat esetenként a kortársaikról alkotott téves feltételezések befolyásolják és terelik rossz irányba, miközben a tizenévesek többsége egyáltalán nem folytat olyan felelőtlen életmódot, mint azt sokan hiszik róluk.

 

 


Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás