Család

Paraanyuk és –apuk figyelmébe: Átörökíthetjük a szorongásunkat a gyerekeinkre

Azt mondják, a szülők állandóan aggódnak gyermekeikért, érdemes azonban odafigyelni erre, mert ez a szorongás a legújabb kutatás szerint ragályos lehet.

A szorongásos zavar nagyon gyakori betegség manapság, minden harmadik embert érintheti élete során, és már egész fiatalon, akár 11 éves kortól jelentkezhet.

Egy új ikerkutatás azt mutatja, hogy a szorongás generációról generációra átadódhat, az őket összekapcsoló genetikai kötelékektől függetlenül. Bár a kutatók már régóta tudják, hogy a szorongás családon belül öröklődhet, az új elemzés azt mutatja, hogy a túlzottan aggódó szülők nagymértékben befolyásolhatják gyermekeik viselkedését.

ikrek a tudomány szolgálatában

Mivel a King’s College London az American Journal of Psychiatry szakfolyóiratban megjelent tanulmányában egypetéjű és nem egypetéjű iker szülőket vizsgáltak, a kutatók meg tudták különböztetni, mely hatásokat gyakorolták a gyermekek szorongására a családi gének, és melyeket a neveltetésük. Az egyedülálló kutatásban ikrek gyermekeinek vizsgálatával elemezték a szorongás kialakulását 1000 olyan családban, amelyekben 45 év átlagéletkorú, egypetéjű és nem egypetéjű ikerpárok voltak szülők.

Miután összehasonlították a gyerekek és szüleik szorongás szintjét, majd ezt összevetették a gyerekek és szülőjük ikertestvérének hasonló adataival, a kutatók meg tudták vizsgálni a szülővel való együttélés hatását a genetikai öröklődésen túl. A szakértők ezáltal meg tudták állapítani, milyen hatást gyakorol a genetika illetve a környezeti tényezők a szorongás egyik generációról a másikra történő átvitelében.

miért szoronganak a gyerekek?

Talán furcsán hangzik, de bizonyos fokú szorongásra mindenkinek szüksége van. Ahhoz, hogy kapcsolatunk a környezetünkkel ideális legyen, fontos, hogy érzékenyek legyünk a visszajelzésekre, a kritikákra, hiszen ezek alapján tudjuk magunkat, viselkedésünket formálni. Ez bizony szorongással is jár. Miért is lenne ez másképp a gyerekeknél?
Cikkünk folytatása itt olvasható – a kutatókkal hasonló megállapításra jutott szakértőnk is...

Az egypetéjű ikerpárokból származó felnőtt szülők nagyobb hasonlóságot mutattak szorongás szintjüket tekintve saját kamasz gyermekükkel, mint unokaöccsükkel vagy unokahúgukkal. Ez pedig arra utal, hogy az együttélés lehet a kulcstényező a szorongás családon belüli átvitelében, még akkor is, ha a genetikai hatást is számításba vesszük.

Iskolai szorongás – fóbia

Az iskolától való szorongást kiválthatják tanulmányi és kapcsolatteremtési kudarcélmények, a feleléssel kapcsolatos félelmek, vagy az iskolai erőszak bármely formája - a verbális, a mentális, a fizikai bántalmazás -. Szerepet játszht bennük a pedagógussal, az osztálytársakkal kialakuló konfliktushelyzetek, a beilleszkedési problémák, a kirekesztés. Ha nem sikerül a fóbia okát időben megtalálni, a gyerek hosszú betegségekbe vagy iskolakerülésbe menekülhet.
A teljes cikk ezen a linken érhető el

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás