CsaládTabuErőszak

Van-e joga a szülőnek megverni a gyerekét?

A gyerek verve jó?

A közösen összeállított témaajánlatból hetedikes osztályom ezt a kérdést választotta  az egyik osztályfőnöki órán. Úgy gondoltam, hogy érdekes vitahelyzet alakulhat ki, nem vártam mást, minthogy megerősítik a média és a mai korra jellemző, liberális nevelési elvek által sugallt választ: A szülőnek nincs joga fizikailag bántalmazni, azaz megverni a gyerekét. Lesznek nyilván néhányan, akik mást mondanak, és így az érvelést is gyakorolhatjuk. Ám az én drága osztályom válaszaival hatalmas meglepetést okozott. 

Elhatároztam, megkérdezem az általam tanított többi felső tagozatost, mintegy 140 diákot, mi a véleményük erről a kérdésről. Néhány rövid mondatban fogalmazták meg gondolataikat, és név nélkül adhatták be, a válaszadás önkéntes, majd következett a beszélgetés.

Azért szeretem a cédulás módszert, mert így nem befolyásolják egymást, de a későbbiekben verbálisan is kifejezhetik gondolataikat, és érvelniük is kell az esetleges vitában. Mivel tudják már, hogy én sosem foglalok állást, csak segítem a nézeteik kifejtését, őszinték voltak, nem „nekem” akarnak megfelelni.

Akik igennel válaszoltak…

A gyerekek hetven százaléka szerint: Igen, a szülőnek joga van megverni a gyerekét „bizonyos esetekben”, és most idézném a leggyakoribb válaszokat:

  • Nevelési célzattal; tanító célzattal; figyelmeztetésnek; amíg kicsi, mert még buta; másképp nem érti, hogy rosszat tett, ha nagyon rosszat tesz, pl.: hazudik, drogozik, lop, csal; nagy bűnt követ el; nagyon súlyos dolgot csinált (pl.: átjavított egy jegyet az ellenőrzőjében); ha elviselhetetlenül rossz; ha agresszív a gyerek; ha kisebbet bántott.
  • A szülő félti a gyerekét;  csak így tudja észre téríteni; ha rossz társaságba keveredik a gyerek; ha a szóbeli figyelmeztetésnek nincs hatása; nem ért a szép szóból; nem hajlandó megérteni, nem akarja felfogni; ha olyan hülye, hogy nem érti meg a szabályokat; ha nem tiszteli a szüleit, visszafelesel, szemtelen, pimaszkodik.
  • És egyébként is a szülőnek joga van megverni a gyerekét, mert ő szülte; a gyermek a szüleinek köszönheti az életét;csak vigyázni akarnak rá; mert a szülő a gyerek életét formázza meg, és ezért kell a szigor; a verés a gyerekneveléshez tartozik; a szülő dönti el, hogyan akarja nevelni a gyerekét; a fizikai fegyelmezésre szükség van a gyereknevelésben, különben a gyerek nem fogja tisztelni a szüleit.
  •  „Csak normális mértékben”, de. egy-két atyai pofon; fenékre ütés, de csak kisebb korban; nem nagyon; úgy, hogy ne látszódjon; egy jól időzített pofon jobb, mint a veszekedés; nem szabad agyonverni.

Nem tudom, hogy a szülők mit válaszolnának az eredeti kérdésre, de minden bizonnyal lényegesen kisebb hányaduk vallaná be, hogy a fentiekkel egyetért. Szülőként biztosan sokan átéltük már az állapotot, mikor a kisded olyan vad és féktelen, hogy saját testi épségét is veszélyezteti, vagy a nagyobb valami elképesztően pimasz stílusban szól vissza, és ilyenkor a legtürelmesebb és legszeretőbb szülőnek is viszketni kezd a tenyere, esetleg olthatatlan vágyat érez a gyermekét jól kirázni a gatyájából.

A gyermeklélektan a tehetetlenséggel magyarázza ezt a jelenséget. Azaz: ha a felnőtt sem szép, sem csúnya szóval nem éri el akaratának érvényesítését, mérhetetlen frusztrálódást érez, amelyet – akár nevelési elveinek feladásával – egy végső, fizikai csattanóval old meg. Felindulásból és nem hideg fejjel dönt a „végső” megoldás mellett.

A diákok válaszai is ezt tükrözik, mégis mindenki úgy tesz, mintha nem létezne a „fizikai nevelés”, vagy legalábbis a mi családunkban nem. Van olyan szülő a praxisomban, aki nyíltan bevallja, hogy fiúgyermekét néha ellazsnakolta, ha nagy disznóságot csinált. De sajnos olyan kislányról is tudok, aki egy pofon után világgá ment, mert sokkal nagyobb sérelemnek élte meg, mint azt az édesanyja elképzelte volna.

A vita során meg kellett határoznunk, hogy mit tartunk fizikai bántalmazásnak, és néhányan csodálkozva hallgatták, hogy milyen kifinomult módszerek léteznek: összetekert újsággal, mint a kiskutyákat; hajhúzás; kartekerés; rángatás; apró, de fájdalmas barackok a fejtetőn; hátba verés; fülhúzás; fakanalas módszer, de ez állítólag nagyon múlt századi; konyharuhával történő ütés – ezt nyilvánvalóan az anyuka abszolválja, de ezen csak nevetni lehet, annyira nem fáj; végül a legrosszabbnak tartott pofon(ok), különböző nadrágszíjas eseteket szerencsére csak hallomásból ismerik.

…és akik nemmel

A kérdésre a gyerekek közel harminc százaléka nemmel válaszolt. Indokaik a következők voltak:

Finomabb módszereket kell alkalmazni; a verés semmiben nem segít; a gyerek nem lesz jobb; ebből nem fog tanulni, sőt ő is veri majd a gyerekét; nem fogja szeretni az otthonát; megutálja a szüleit; kamaszkorban fölösleges, hiszen  már nem hat a verés; a törvény is tiltja; a szülő tehet arról, ha a gyerek rosszat csinált, ő nevelte ilyennek; csak tovább nő a feszültség közöttük; ha a szülő ideges, azt ne a gyerekén verje le; nincs olyan dolog, ami ezt megengedhetné egy szülőnek, aki a gyermekét azért szülte, hogy szeresse, és nem azért, hogy bántsa.

Külön kiemelték, hogy azokat a szülőket, akik ittas állapotban erőszakoskodnak és agresszívak, vagy rendszeresen verik, hidegvérrel pofozzák a gyerekeiket, esetleg azért ütik őket, hogy fájjon neki, börtönnel kellene büntetni. Az írta egy hetedikes fiú: „a gyerek lelkét roncsolja a folyamatos verés, és már nem lesz belőle egész ember”.

Nem a verés a legrosszabb

A beszélgetések során kiderült, hogy erről a témáról a családon kívül nem szokás beszélni. Hallgatólagos egyetértés van a szülők és a gyerekek között arról, hogy ez belső ügy, nem illik kiteregetni mások előtt. A szülő és a gyerek egyaránt szégyelli, ha az a bizonyos pofon elcsattan.

Az egyik nyolcadikos fiú elmesélte, hogy amikor kicsi volt, és hisztizett, akkor a fenekére kapott, de ez már régen történt, nem is emlékszik már rá. Kérdésemre, hogy ha most kapna egy pofont az apukájától, mit érezne, azt válaszolta, hogy sosem bocsátaná meg. Mert ő már nem gyerek, hanem érzékeny kamasz, aki az ütést nem figyelmeztetésnek vagy a fegyelmezés egyik hatásos módjának, hanem megaláztatásnak éli meg.

A legtöbb gyerek szerint mégsem a verés a legrosszabb, hanem a szeretetmegvonás, vagyis ha a szülő nem szereti a gyerekét, ha nem beszél vele, vagy nagyon csúnyákat mond neki, ha mindig szidja, és nem örül a gyerekének, ha látja, hogy „csak szomorúságot” okoz neki. A veréstől lassan eljutottunk a fent is említett „finomabb”, ám szerintük sokkal kegyetlenebb módszerekig. El kellett mondanom nekik, hogy ez is agressziónak minősül, csak verbálisan húznak be egyet, ami talán még tovább fáj, mint egy ütés.

Amikor a lehetséges megoldásokra került a szó, az egyik nagyfiú fogalmazta meg bölcsen: a szülő az egész életével mutasson példát, és akkor a gyereke se lesz rossz. Eötvös József is így ír: „Magad válj olyanná, amilyennek fiadat látni szeretnéd!” 

 
Kölöknet hozzászólások  
(9 hozzászólás) 
2011 április 15.
Szaki-Mami
Kedves Ildi! Jó, hogy megosztottad velem a személyes tapasztalatodat. Mi is gondolkozunk a férjemmel ezen a lépésen, de nem egyszerű a feladat, és nem a mi oldalunkról van akadálya, hanem lévén, hogy a gyermekeket bántalmazó anya ügyvédi irodában dolgozik, így olyan lépéselőnnyel, támogatással rendelkezik a viselkedése ellenére, hogy elképzelésünk sincs, milyen irányból vágjunk bele. De a mi meglátásunk is az, hogy a gyerekek szempontjából ez lenne a legmegfelelőbb megoldás. Képzeld csak el, hogy mennyire "mocskos" a helyzet, ha már a gyámhivatali ügyintéző is üzenget a gyermekjóléti szolgálat munkatársain keresztül, hogy állítsam le magam, és a férjemet is, ne merjük jelezni a gyerekek által elmondott bántalmazásokat feléjük. Ha érdekel és vannak ilyen irányú tapasztalataitok is, akkor szívesen leírom az esetünket részletesen.
2011 április 14.
Ildi
Kedves Szaki-mami!
Esetleg megoldás lehetne, ha a férjeddel vállalnátok a kislányok nevelését. Az én unokatesómék elperelték a gyerekeket a volt feleségtől, és most náluk laknak.
2011 április 14.
Szaki -Mami
Sajnos nekem, mint sok-sok gyermekes anyának, a két "nem én szültem gyerekemmel" kapcsolatosan vannak gyermekbántalmazási tapasztalataim. A férjem első házasságából született gyerekeiről van szó, akik az apai kapcsolattartások alkalmával bennem találták meg az elmúlt évek alatt a "bizalmasukat", és szörnyű dolgokat mondanak el nekem, amiket átélnek az anyjuktól nap mint nap, és bizony látszik rajtuk, hogyan nevelkednek. Egyenlőre megoldás az Ő problémájukra nincs, annak ellenére, hogy az anya egyszer már elismerte a rendszeres fizikai és mentális bántalmazásukat a gyámhivatal előtt, de ez semmiféle következményeket nem vont maga után. Sajnos már tünetek is jelentkeztek a gyerekeknél: hangulatingadozások, tanulási zavarok, bepisilés, a gyerek sebesre marja magát, és mégsem törődik velük pillanatnyilag egy hivatal sem. Minden gondjukat, problémájukat, fájdalmukat megosztják velem, ami egyrészt jó érzés, másrészt viszont nagyon nehéz, mert számomra a gyermekeim mindent jelentenek, és rossz érzés a tehetetlenség velük kapcsolatban. Még saját kiskorú gyermekeim sem értik, hogy lehet egy anya olyan, mint az Övék.
Egy 10 és 8 éves kislányról van szó, akik egészen apró koruktól kezdve ezt élik meg az anyjuktól, én úgy gondolom, hogy kieszközölni egy ilyen anyától a szeretetet nem lehet, és legfeljebb egyetlen dolog tekintetében képed fejlődésre, mégpedig, hogy minél okosabban rejtse el a környezete elől a valós magatartását, a gyermekbántalmazást.
2011 március 03.
Usermami
Lilla! Szerintem sosem késő. Ha bármikor rájössz, hogy valamit rosszul csináltál, változtass! Az sem árt, ha van kivel megbeszélned, sőt, ne adj isten, még a gyerekkel is beszélhetsz arról, hogy szülőként te bizony nem a tévedhetetlen atyaúristen vagy, csak egy ember, aki időnként téved, rossz döntéseket hoz, rossz reakciókat ad. Szerintem kicsit sem gond - sőt, úgy látom, a gyerek szemében nagyon is naggyá tesz -, ha például nyíltan felvállalod a hibáidat, és nem érzed rangon alulinak akár bocsánatot is kérni érte. És aztán megpróbálni helyre hozni, másképp csinálni.

Az én gyerekem már 11 éves, próbáltam olyan példát mutatni neki, és sokszor el is mondom, hogy hibázni mindenki szokott, ez nem bűn még önmagában, csak akkor az, ha meg sem próbálod kijavítani. Ezért, ha ok nélkül rajta töltöm ki pl. a frusztrációmat, és mondjuk, türelmetlen vagyok vele, akkor miután erre rájövök, elnézést kérek tőle. És ő fordítva ugyanígy viselkedik. Ha kitör belőle az indulat, és végül rájön, hogy ezt nem így kellett volna, ő is odajön hozzám. Utána pedig át tudjuk beszélni.

Szerintem a titok az, hogy tudd: nem kell tökéletesnek lenned, sem magad, sem a gyerek előtt. Nyilván arra azért illik törekedni, hogy jó legyél. Fogadd el magad. Fogadd el a gyereket, a hibáival együtt, úgy, ahogy van. És még egy dolog: a gyerek nem a szülő birtoktárgya, ugyanúgy, ahogy a párkapcsolatban sem az a másik fél, vagy a barátságokban sem az a barátunk.

Hogy mi okoz lelki sérülést, azzal szerintem oldalakat lehet megtölteni. Egy pofon kapcsán még az is lehet, hogy kisebb lelki törést okoz, mint az, ha a szülő szeretetmegvonással, vagy lelki megalázással bünteti a gyerekét. Szerintem ezek sokkal veszélyesebb eszközök, amelyek egész életre elkísérik a gyereket.

A lányom mondta egyszer, miután csinált valami orbitális hülyeséget és alaposan lehordtam, majd miután lenyugodtak a kedélyek, leültünk megbeszélni: "Anya, jobb lett volna, ha adsz egy pofont. Az kevésbé rossz, mint amikor ilyen dühös vagy."

Na, akkor most vagy dühösnek sem szabad lennem, vagy pofoznom kellene, nem?:)
2011 március 02.
Lilla
Hát megmondom őszintén, én mindig szégyellem magam, ha elcsattan az a pofon...
2011 március 02.
Lilia
Igen, valoban igy van. Mindannyiotokkal egyetertek, a neha szükseges "atyai pofonnal", es azzal is, hogy az mar valaminek e következmenye, ha szükseg van ra. De, mint minden emberi leny a szülö is folyamatosan tanul, valtozik, fejlödik szülö minösegeben (jo esetben). Am sokunk, ha nem a legtöbbünk meg "kesz", midön anyava/apava avanzsalja az elet, hiaba a sok elolvasott szakirodalom, ez elöre nem megtanulhato ilyen formaban, es sajna ez nem mindenkinek jön zsigerböl. Az ilyen szülö (pl. jomagam) vajon mihez kezdhet, ha menet közben jön ra, hogy elrontotta? Hogy nem a nulladik evtöl csinalja jol, csak kb. a 6. ev fele kezd derengeni neki, hogy ez igy nem jo, nem helyes, mashogy kellene? Addigra mar ugye böven vannak eredmenyek, es következmenyek is szep szammal. De ilyenkor mit lehet kezdeni? Hogy lehet a többe, vagy kevesbe elrontott eveket helyrehozni? Lehetöleg minel kevesebb pofonnal, am annal több szeretettel, termeszetesen. De a gyakorlatban ez hogyan müködik? Van valakinek konkret ötlete, sajat ilyeten tapasztalata?
2011 február 28.
andrej
Néha egy "jókor"adott atyai pofon hatásos lehet..De verni???NEM!!!!
2011 február 28.
huncutka
Gyereket verni? soha!!! Értelme semmi, csak lelki sérüléseket okoz a gyerekben!
2011 február 27.
Manguszta
Akadhat olyan helyzet, amikor tényleg el kell(ene) csattannia annak a bizonyos atyai pofonnak. De. Ez olyan esetben adódik szerintem, amikor a szülők előzőleg már valamit eléggé eltoltak.

Sokan szerintem ott rontják el, hogy nem következetesek, a kezdetektől. Hol ezt szabad a gyereknek, hol azt, vagy a legrosszabb esetben bármit, ami az eszébe jut. Aztán, a későbbiekben, nagy kerek szemeket meresztenek, hogy hát, rossz a gyerek, jajistenem, mit csináljak. Az Eötvös-idézettel egyetértve, példát kell mutatni a gyereknek, következetesnek kell lenni (ez a nyugalom, szilárdság, megbízhatóság alapja, amit a gyerek nagyon igényel), már nullaéves korától folyamatosan, és akkor jó esetben fel se merül a kérdés, hogy verni vagy nem verni.
A példamutatásról meg még annyit, hogy pont elég, ha az ember önmagát adja. Ha az ember más próbál lenni, az csak egy izzadságszagú, mesterkélt és igaztalan erőlködés lesz, azt a gyerek azonnal leveszi, és ezzel nem hogy elér valamit a szülő, hanem összerombolja a gyerekben az összes renoméját.
Összes hozzászólás (9) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó