CsaládTabuSzexualitás

Így látom én – Amerikából

Terhes tinédzserek

A nyugati kultúrában a házasság és terhesség elfogadott alsó korhatára a nagykorúság körüli évekre tehető. A tinédzserkor korábban a férjhez menés és az első terhesség ideje volt, de a társadalmi változások hatására a végleges társválasztás későbbre tolódott. A legújabb szociológiai felmérések figyelemre méltó változásokat mutatnak.

Házasság előtt tartózkodj a szextől” – hirdeti a program, amely egy riasztó tendenciának próbál meg gátat vetni. Az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan nő azoknak a tinédzsereknek a száma, akik teherbe esnek. Az évente kb. 820 ezres számmal az USA e területen világelsőnek számít.

A szülések számának csökkenése csupán azzal magyarázható, hogy egyre több az abortusz. A terhességek legnagyobb része sokkal fiatalabb korosztályt érint, mint korábban: jelentősen megnőtt a 15-16 éves kismamák száma. Ezek a fiatal anyák általában egyedülállók és nem is terveznek házasságot.

A mai tizenéves lányok tapasztalataink szerint sem biológiailag, sem szociális értelemben nem elég érettek arra, hogy az egyedülálló anya szerepében sikeresek legyenek. 2008 szeptemberében a Times Magazin adott hírt arról, hogy egy amerikai kisváros iskolájában 17 tinédzser lány tért vissza terhesen a nyári vakációról. Ez a szám még az Egyesült Államokban is elképesztően magas. Nem az volt igazán meglepő, hogy számos 16 év alatti lány végeztetett terhességi tesztet, hanem az, hogy azok, akiknek a tesztjük negatív lett, kétségbe estek. Többen addig próbálkoztak, amíg sikerült teherbe esniük. Amikor az iskola igazgatója vizsgálódni kezdett, a lányok elmondták, hogy megegyeztek: gyerekeket akarnak, és azokat együtt nevelik fel.

Ez az eset megdöbbentő tanulságot hordoz: ezek a kislányok a gyerekvállalással magányuknak akartak véget vetni. Szeretetre és személyes figyelemre vágytak, amit reményeik szerint a gyermeküktől kapnak majd meg. Az egyik végzős diáklány, aki hároméves kisfiát egyedül neveli, elmesélte, hogy fiatalabb társai gyakran megállították, és bevallottan irigykedtek rá. „Hiába mondtam nekik, hogy milyen nehéz egy bébit egyedül felnevelni. Ők az egészből csak annyit látnak, hogy nekem legalább van valakim, aki ragaszkodik hozzám, és feltétel nélkül szeret” – mondta el az érdeklődő riportereknek.

"Egy fiatal nőnek feltétlenül szeretetre és megértésre van szüksége– jelentette ki az egyik tizenéves kislány. –És ki mástól kaphatná ezt meg, hacsak nem a saját gyerekétől?” A hírek szerint az egészségügy képviselete a százötvenedik terhességi tesztnél úgy vélte, hogy ez nem mehet így tovább, és elkezdett fogamzásgátlót osztani. A városka 15 iskolájában, eddig is hozzá lehetett jutni a tablettához, de kizárólag szülői beleegyezéssel.

A fogamzásgátlók korlátlan osztogatása felbolygatta az amúgy katolikus közösséget. A szülők tiltakoztak a döntés ellen. Részben azért, mert ezzel az ő gyermekükkel kapcsolatos kompetenciájuk sérült, részben pedig azért, mert aggódtak, hogy lányaik ennek következtében még gátlástalanabbul fognak szexuális kapcsolatot létesíteni.

Az említett eset azonban korántsem általános. A lányok nagy többsége még mindig váratlanul és véletlenül lesz terhes. 7 százalékuk szerint jobb lett volna, ha még vár a nemi élet megkezdésével. A teherbe esett 13-14 évesek egyenesen erőszaknak nevezik, ami velük történt, és a terhességért barátjukat hibáztatják.

A házasság előtti nemi élettől való teljes tartózkodás, amire az amerikai kormány által jelenleg szponzorált szexuális nevelés épül, nem bizonyult hatékonynak. A másik véglet: az ingyenes óvszerosztás sem hozott eredményt. A gyerekek általában nem védekeznek, mert technikai és lelki szempontból is problémásnak találják a fogamzásgátlást. Ugyanakkor egymást is arra biztatják, hogy minél korábban kezdjék el a szexuális életet.

Ezt bizonyítja a 15 évesnél is fiatalabb terhesek növekvő száma. A korán vállalt terhesség az esetek többségében derékba töri a nők karrierjét. Az iskolát többnyire befejezik ugyan, de egyetemi diplomát csak néhányan szereznek közülük. A teljes cikk elolvasható a www.osztalyfonok.hu honlapon.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó