CsaládTabuSzexualitás

Így látom én – Amerikából

Terhes tinédzserek

A nyugati kultúrában a házasság és terhesség elfogadott alsó korhatára a nagykorúság körüli évekre tehető. A tinédzserkor korábban a férjhez menés és az első terhesség ideje volt, de a társadalmi változások hatására a végleges társválasztás későbbre tolódott. A legújabb szociológiai felmérések figyelemre méltó változásokat mutatnak.

Házasság előtt tartózkodj a szextől” – hirdeti a program, amely egy riasztó tendenciának próbál meg gátat vetni. Az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan nő azoknak a tinédzsereknek a száma, akik teherbe esnek. Az évente kb. 820 ezres számmal az USA e területen világelsőnek számít.

A szülések számának csökkenése csupán azzal magyarázható, hogy egyre több az abortusz. A terhességek legnagyobb része sokkal fiatalabb korosztályt érint, mint korábban: jelentősen megnőtt a 15-16 éves kismamák száma. Ezek a fiatal anyák általában egyedülállók és nem is terveznek házasságot.

A mai tizenéves lányok tapasztalataink szerint sem biológiailag, sem szociális értelemben nem elég érettek arra, hogy az egyedülálló anya szerepében sikeresek legyenek. 2008 szeptemberében a Times Magazin adott hírt arról, hogy egy amerikai kisváros iskolájában 17 tinédzser lány tért vissza terhesen a nyári vakációról. Ez a szám még az Egyesült Államokban is elképesztően magas. Nem az volt igazán meglepő, hogy számos 16 év alatti lány végeztetett terhességi tesztet, hanem az, hogy azok, akiknek a tesztjük negatív lett, kétségbe estek. Többen addig próbálkoztak, amíg sikerült teherbe esniük. Amikor az iskola igazgatója vizsgálódni kezdett, a lányok elmondták, hogy megegyeztek: gyerekeket akarnak, és azokat együtt nevelik fel.

Ez az eset megdöbbentő tanulságot hordoz: ezek a kislányok a gyerekvállalással magányuknak akartak véget vetni. Szeretetre és személyes figyelemre vágytak, amit reményeik szerint a gyermeküktől kapnak majd meg. Az egyik végzős diáklány, aki hároméves kisfiát egyedül neveli, elmesélte, hogy fiatalabb társai gyakran megállították, és bevallottan irigykedtek rá. „Hiába mondtam nekik, hogy milyen nehéz egy bébit egyedül felnevelni. Ők az egészből csak annyit látnak, hogy nekem legalább van valakim, aki ragaszkodik hozzám, és feltétel nélkül szeret” – mondta el az érdeklődő riportereknek.

"Egy fiatal nőnek feltétlenül szeretetre és megértésre van szüksége– jelentette ki az egyik tizenéves kislány. –És ki mástól kaphatná ezt meg, hacsak nem a saját gyerekétől?” A hírek szerint az egészségügy képviselete a százötvenedik terhességi tesztnél úgy vélte, hogy ez nem mehet így tovább, és elkezdett fogamzásgátlót osztani. A városka 15 iskolájában, eddig is hozzá lehetett jutni a tablettához, de kizárólag szülői beleegyezéssel.

A fogamzásgátlók korlátlan osztogatása felbolygatta az amúgy katolikus közösséget. A szülők tiltakoztak a döntés ellen. Részben azért, mert ezzel az ő gyermekükkel kapcsolatos kompetenciájuk sérült, részben pedig azért, mert aggódtak, hogy lányaik ennek következtében még gátlástalanabbul fognak szexuális kapcsolatot létesíteni.

Az említett eset azonban korántsem általános. A lányok nagy többsége még mindig váratlanul és véletlenül lesz terhes. 7 százalékuk szerint jobb lett volna, ha még vár a nemi élet megkezdésével. A teherbe esett 13-14 évesek egyenesen erőszaknak nevezik, ami velük történt, és a terhességért barátjukat hibáztatják.

A házasság előtti nemi élettől való teljes tartózkodás, amire az amerikai kormány által jelenleg szponzorált szexuális nevelés épül, nem bizonyult hatékonynak. A másik véglet: az ingyenes óvszerosztás sem hozott eredményt. A gyerekek általában nem védekeznek, mert technikai és lelki szempontból is problémásnak találják a fogamzásgátlást. Ugyanakkor egymást is arra biztatják, hogy minél korábban kezdjék el a szexuális életet.

Ezt bizonyítja a 15 évesnél is fiatalabb terhesek növekvő száma. A korán vállalt terhesség az esetek többségében derékba töri a nők karrierjét. Az iskolát többnyire befejezik ugyan, de egyetemi diplomát csak néhányan szereznek közülük. A teljes cikk elolvasható a www.osztalyfonok.hu honlapon.

 
Kölöknet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 
2010 március 26.
szdia
Lapanka, írhatnál még, mert engem pl. nagyon érdekelnének a tapasztalataid. Egyébként szexuális élet kezdetében itthon sem jobb lassan a helyzet. Rengeteg 13-14 éves gyerek vág úgy bele a szexbe, hogy fingja sincs alapvető dolgokról, úgy mint védekezés, hogyan kell a gumit használni, mi mi ellen ad védelmet és mi ellen nem, stb. Pedig itt viszonylag kevesen dolgoznak iskola mellett, szerintem inkább az lehet a probléma, hogy a szülők vannak rettenetesen leterhelve, és bármilyen kegyetlen dolog is, a prioritási sorrendjükben nem a gyerek áll az első helyen. Törődnek vele és szeretik, csak nem úgy, ahogy azt a gyerek igényelné, ahogy az neki jó lenne. A másik probléma szerintem a felvilágosítás szinte teljes hiánya és az a prűdség, amivel ehhez a témához a szülők állnak. Nincs párbeszéd a szexről a szülő és a gyerek között, viszont pánik igen, ha a gyerek bajba kerül. Ja, és bizalom sincs, legalábbis a gyerekek részéről sokszor ezt látom. Ha bajba kerül egy kamasz, inkább fordul idegenhez - akár egy internetes fórumhoz - segítségért, mint a saját szüleihez.
2010 március 24.
Subert Maria
Kedves "Lapanka", Órülök hogy jelentkeztél. A csupán anyagiakra való fókuszálás sok rongálást végez, ahogy mondod. Ha van kedved olvasd el a többi írást, csak hogy az Amerikai életet együtt "elemezzük". http://www.osztalyfonok.hu/
2010 március 24.
lapanka
Üdv mindenkinek! A cikket én is csak igazolni tudom. Jelenleg itt kint vagyok Amerikában, mint cserediák, és már van két terhes barátnőm, meg egy 18 éves ismerősöm aki most 2 éves gyerekét neveli. Mind a három egy reklám által nagyon hirdetett fogamzásgátlót használt, amit elég csak a szex előtt 10 perccel bevenni, és teljes a siker. (Az utóbbit le se lehet tagadni, hisz teljes volt a siker mindegyiküknél.) Ami itt még kint nagyon szembetűnő, hogy a gyerekek nagy többsége már 13 vagy 14 éves korában elvesztette a szüzességét. Én ennek az egyik okát én abban látom, hogy mint az amerikai nevelésmód, s mint az egész iskola rendszer nem hagy teret az itteni fiataloknak. Az iskolák reggel fél héttől, délután ötig tartanak (iskolabuszt beleszámítva), és utána mindenki dolgozik. Én nekem sok ismerősöm van, és mindegyikük heti ötször vagy hatszor be van osztva egy gyorsétterembe. Sokan azért dolgoznak, mert vagy az itteni szülők elvárják tőlük, vagy csak ez az egyetlen lehetőség, hogy egy kocsit kapjanak. Márpedig kocsi nélkül Amerikában nagyon nehéz. A külvárosokban és azon kívül nincs se busz se vonat, se taxi. Szóval az itteni 21 év alatti dolgozó diákok akik nem mehetnek be se bárokba, vagy szórakozóhelyekre, és amúgy is sok szabályt kell betartaniuk az iskolában (pl.: ruhakód, 5 perces szünetek, stb.) és idejük sincs túl sok, kétségbeesve próbálnak valami fajta szórakozást találni. Hát sokuk ezt választotta. Legyen az a munkahely van iskola, az már nem is számít, sőt már a biztonság se fontos, csak kicsit felakarják dobni a napjukat. Persze nem ez az egyetlen oka a dolognak, és akár írhatnék is most sorokat az amerikai nevelésről és szülőkről akik nagy számmal hozzájárulnak ahhoz hogy saját gyerekük elég szeretet hiányos legyen ahhoz hogy egy ilyen ötlet kipattanjon a fejükből, de már így is eleget írtam ahhoz képest hogy ez csak egy „hozzászólás”. Érdeklődéssel várom a további cikkeket az amerikai gyerekekről.
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó