Életmód

4 szexuális szokás, ami a hosszú és boldog párkapcsolatokat működteti

Az, hogy az egymás iránti szenvedélyes lelkesedés idővel csökken, szinte természetes, ám sokat lehet tenni azért, hogy a hosszú párkapcsolatban élők szexuális élete ne laposodjon el, vagy hogy újra felpezsdülhessen.

Az alábbiakban a hosszú párkapcsolatban élők számára hozunk néhány újító ötletet arra, hogy miként lehet a szenvedély szikráját újra fellobbantani. Az ötleteket nem másoktól vettük, mint azoktól pároktól, akik maguk is harmonikus és szexuális értelemben véve kiegyensúlyozott kapcsolatban élnek.

Mielőtt azonban rátérnénk a lényegre, szeretnénk egy figyelemre méltó tanulmánnyal bemelegíteeni a témát, amely a párkapcsolati elégedettség és a rendszeres testi intimitás szoros összehangjára mutat rá: azok a párok, akik hetente legalább egyszer élnek szexuális életet, jobban tudják kezelni partnerük hibáit és hiányosságait, mint akik ennél ritkábban szerelmeskednek. Vagyis ez a tanulmány egy újabb bizonytéka annak, hogy a szex szorosan összefügg a párkapcsolat többi fontos területével. 

A rövid elméleti blokk után pedig következzenek a gyakorlati tanácsok, azaz, mit lehet tenni egy régóta fennálló párkapcsolatban az intim együttlétek élénkítéséért.

#1. Legyen a szexuális együttlét tervezett

Bár a köztudatban tartja magát a képzet, hogy "az a jó", ha a szex spontán tud maradni, de a gyerekes párok esetén - lássuk be -, ez sokszor ütközik akadályba. A rohanó mindennapok átveszik az irányítást, és a meghitt pillanatok megélésére már nem jut elég energia. Éppen ezeken a helyzeteken segit, ha a szex egyfajta rituálé jelleggel, előre tervezetten kezd szerveződni. Az intim együttlétek előre tervezése, fokozza a várakozást a vágyakozást. Tehát konrét tanács: mostantól ne csak spontán módon történjen a szex, hanem legyen egy következő titkos időpont, amire gondolatban vagy tettben készülni lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET: "A szex a párkapcsolat csodaelixírje" - Szerelemkutató tanácsai!

#2. Teremts megfelelő hangulatot

Ahogy Ether Perel párterapeuta mondja, a szexuálisan elégedett párok a tényleges szex előtt beszélgetnek, flörtölnek egymással és élvezik az együtt töltött időt.
Olyan helyeket és időpontokat keresnek tudatosan, ahol kizárhatják a zavaró tényezőket, és teljes mértékben a kölcsönös gyönyörre tudnak koncentrálni. A helyszín lehet teljesen egyszerű vagy ellenkezőleg, romantikával megfűszerezett, netán erotikával túlfűtött - tulajdonképpen bármilyen intim tér szóba jöhet, ami már innentől kezdve izlés és igény dolga.

#3. Próbáljatok ki valami újat időnként

Néha-néha valami újat kell belecsempészni az együttlétekbe, egy kis izgalmat vagy kalandot vinni a megszokott rutinba, amihez nem kell semmi más, csak fantázia. A tényekhez visszakanyarodva, tudományos kutatások rámutattak, hogy azok a párok, akik minden hónapban kipróbáltak legalább egy új dolgot - például egy másik pózt vagy egy új környezetet -, különösen kielégítő szexuális életet éltek.

#4.  Tökéletesség és elégedettség - nem ugyanaz

A szex sem mindig úgy működik, ahogy azt előre elterveztük, van, hogy tökéletlenül vagy még akár furcsán is sikerülthet, amivel a szexuálisan elégedett párok pontosan tisztában vannak. Ők viszont nem esnek abba a csapdába, amibe sokan igen, hogy a partnerüket másokhoz, legfőképpen filmszereplőkhöz hasonlítgatják. A valós szex valódi szereplőkkel egy kicsit más, mint a filmekben. Éppen ezért, jó, ha együtt tudunk nevetni valamin, ami nem úgy jött össze az ágyban, ahogy azt reméltük. Végül is az a fontos, hogy jól érezzük magunkat a partnerünkkel, és ne versenysportként tekintsünk a szexre. 

Felhasznált források: psychologytoday.com, jstor.org, utpjournals.press, psycnet.apa.org
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás