Életmód

Meglepő hatása van a kávézásnak a covidra!

A kávéfogyasztás összefügg a COVID-19 kockázatának csökkenésével, és korrelál a COVID-19 súlyosságával. A kávé COVID-19 kockázatot csökkentő mechanizmusai azonban még nem teljesen tisztázottak - derül ki egy új kutatásból.

A kávénak számos jótékony hatást tulajdonítunk, például energizál, élénkít, javítja a hangulatot és a közérzetet, kitűnő antioxidáns forrásként működik, megelőzheti a demencia kialakulását, és még sorolhatnánk. Egy új kutatás a kávéivás egy további pozitívumára mutatott rá, miszerint: aki kávézik, kisebb eséllyel lehet covidos ugyanis a kávé fékezi a koronavírus sejtekbe jutását.

Az új kutatás eredményei igazolták, hogy a kávé képes gátolni a SARS-CoV-2 fertőzés több változatát is (alfa, delta, omikron).

Napi egy-két csésze kávé elegendő

A 64 alanyon végzett humán vizsgálat kimutatta, hogy napi akár egy-két csésze kávé - ami lehet instant vagy koffeinmentes is - elegendő a SARS-CoV-2 több változatának fertőzésbe való belépésének gátlásához. 

Ez annyiban lehet jó hír, hogy mostantól már nem csak azért kávézunk, mert jólesik, vagy mert a szokás rabjai vagyunk, hanem egyfajta egészségügyi stratégiaként is.

EZ IS ÉRDEKELHET: Egészségesebb a barnacukor, mint a fehér cukor?

Nyitókép: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás