Életmód

20 év alatt közel háromszorosára nőtt a lisztérzékeny gyerekek száma

Noha a felmérést  "brit tudósok" tették közzé, mindenki tapasztalhatja a környezetében, hogy egyre több családnak kell nap mint nap megküzdenie ezzel a problémával. Tehát az, hogy az Egyesült Királyságban élő gyermekek 1 százaléka érintett lehet, s a betegszám emelkedése elsősorban lányoknál, a 2 év feletti gyermekek körében jelentős, bizonyára magyar vonatkozásban is érzékelhető változás.
 

A kutatók a The Health Improvement Network (THIN) anonimizált adatbázisát felhasználva összesítették 2,063,421 gyermek adatait. Születéstől 18 éves korig 1247 gyermeknél diagnosztizáltak lisztérzékenységet. A betegség előfordulását tekintve a nemek közt jelentős különbséget figyeltek meg: 53%-kal gyakoribb lányok, mint fiúk körében. A számottevő eltérés akkor sem változott, amikor 1993 és 2012 között a fiúknál 39%-os emelkedés következett be. A lányoknál ugyanis ez idő alatt a betegség diagnózisa duplájára emelkedett. A nemek közti különbségnél is nagyobb eltérés mutatkozott a betegség életkorok szerinti megjelenésében. A csecsemők és kisgyermekek esetében döntően nem változott az előfordulása, de a 2 év felettiek esetében közel háromszorosára emelkedett. 2008-2012 között 75 százalékkal több 2 évesnél idősebb gyermeknél diagnosztizáltak lisztérzékenység, mint 1993-1997 között.

Mentes és Finom

Az allergének jelölése fontos előrelépés és segítség a táplálékallergiában szükséges diéta betartásához – 2014. december 13.-án életbe lépett az allergének jelölésére vonatkozó törvényi szabályozás. Újabban az éttermekben, a hotelekhez tartozó vendéglátóhelyeken az ételek mellett allergéneket szimbolizáló jelölések vannak az egyes ételek összetételére vonatkozóan. Az étlapon is már sok helyen szerepel, az étel mellett olyan tájékoztatás például, hogy az adott étel laktóz-, gluténmentes, vagy egyéb allergént nem tartalmaz. "Mentes és Finom"  védjegyet az a jelentkező kaphat, aki vállalja az audit elvégzését, melynek fontos része a keresztszennyeződések elkerülése, kiküszöbölése, az alapanyagok tárolása és az ételek elkészítése közben. A cikk itt olvasható!


A kutatást végző orvosok szerint a diagnosztizált esetek számának emelkedése a betegség jobb megismerésének is köszönhető. Az elmúlt években egyre mélyül a szülők tájékozottsága, így korán felismerik a tüneteket és időben orvoshoz kerülnek a kis betegek.

Erről számolt be dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa is. „Hazánkban a leggyakoribb táplálékallergének a tej, tojás és a liszt: a négy év alatti gyermekek körében 5-8 százalékos a táplálékallergia előfordulása. Az elmúlt években valóban sokat javult a helyzet, a betegségre utaló tüneteket a szülők is ismerik, az idejében megkezdett kezeléssel a súlyosabb szövődmények is megelőzhetők.”

a lisztérzékenység tünetei

A cöliákia tünetei csecsemő- és gyermekkorban: hasmenés, zsírszéklet, hasi fájdalmak, a fejlődés lelassulása, súlycsökkenés. A soványság mellett feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt elődomborodó has. Az első tünetek rendszerint a glutén tartalmú ételek bevezetését követően pár hónappal jelentkeznek. Ha a lisztérzékenység hosszabb ideig nem kerül felismerésre, a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása jön létre, ami hiányállapotok (tápanyag- és vitaminhiány) kialakulásához vezet.

A betegség vérvizsgálattal diagnosztizálható. A cöliákiára jellemző ellenanyagok vérből történő kimutatása nagyon fontos, mert nagyon gyakran a cöliakia nem a leírt jól felismerhető gyermekkori tünetekkel jelentkezik. Számolni kell azzal, hogy cöliakia bármely életkorban kialakulhat és előfordulhat, hogy csak alacsony növés, a nemi érés késése, vagy felnőtteknél meddőség, indokolatlan vérszegénység, a csontok csökkent mésztartalma lehet az egyetlen tünet. Ezeknél a krónikusan fennálló, a szokásos kezelésre nem reagáló kórképeknél a cöliakia vizsgálata és a megfelelő diagnózis felállítása óriási horderejű, hiszen megváltoztatja az illető életét.

A felismert cöliakia megfelelő kezelése a glutén tartalmú élelmiszerek teljes elhagyása.

A cikk forrása

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kölöknet Könyvfesztivál és vásár