Életmód

5 ok, amiért érdemes együtt olvasnunk gyermekünkkel

Mi számunkra a legfontosabb jellemvonás, amit szeretnénk felfedezni gyermekünkben?

Legtöbbünk intelligens, rugalmas gyereket szeretne, aki ügyesen kiaknázza a lehetőségeit. És ennek elérése nem lehetetlen! A szülők kezében a megoldás ahhoz, hogy gyermekük jobban tanuljon és sikeresebb legyen. A kulcs pedig a következő: az olvasást az életük fontos részévé kell tenni! 

Ahhoz, hogy meglássuk, az élet mennyi lehetőséget tartogat számunkra, a műveltség kulcsfontosságú. Mindannyian tudjuk, hogy jó érzés gyermekünkkel olvasni, de más különleges előnyei is vannak a mindennapos közös olvasásnak. Minél előbb kezdjük a közös olvasást, annál biztosabb, hogy egy sikeresen tanuló nemzedéket nevelünk.

Íme, öt előny:

Okosabbá tesszük őt

Bizonyított, hogy azoknak a 3 és 5 év közötti gyerekeknek, akinek olvasnak a szülei, nagyobb bal agyféltekéjükben a neuron aktivitás. Ez azt jelenti, hogy a műveltség átfogóan hat a szókincsre, nyelvtani készségekre és a képzelőerőre. Akinek olvasnak szüleik, annak megváltozik az agyfelépítése.

Értékes időt töltünk együtt

Nincs annál jobb dolog, mint amikor egy kedves történetünket elmesélve összebújunk gyermekünkkel. Különösen akkor érezzük majd a pozitív hatását, amikor a gyermek elkezd olvasást tanulni. Szintén jó hatással van az együtt olvasás a gyerekek szociális készségeire, barátságaik alakulására (interpersonal skill) és műveltségére. Építi az érzelmi kapcsolatunkat, ahogyan hangosan olvasva új könyvekez fedezük fel. A gyerek felfedezi azt a csodát, amit a könyvek biztosítanak. Az együtt olvasással szeretetünket is kifejezzük.

Fejlesztjük az önbecsülését

Minannyian szeretnénk, ha gyermekünknek egészséges önbizalma lenne. A közös olvasás által együtt szerzünk új tapasztalatokat, együtt fedezünk fel egy közös képzeletvilágot, és együtt képzeljük magunkat más helyzetébe. A családi eseményeket is erősíti egy-egy közös történet megbeszélése, és ez alapjaiban új tapasztalatokkal bővíti gyermekünk nézőpontját. Ez segíti, hogy kevésbé szorongjon, mert ezáltal könnyebben kibeszéli magából aggodalmait és könnyebben kezeli a változásokat életében.

Jobbak lesznek a nyelvi és kommunikációs készségei

Könnyebben megtanul beszélni az a kisgyermek, akinek rendszeresen olvasnak. Könnyebben megtanul olvasni a gyerek, ha már kicsiként találkozik a betűkkel, mondatokkal, és azoknak értelmét a képekkel összekapcsolja. Az olvasás fejleszti a szókincset és segít felfedezni, mekkora különbség van az írott és a beszélt nyelv között. A történetek átbeszélése a kommunikációs készséget is fejleszti.

Az olvasásra örömforrásként fog tekinteni

Aki korán megismerkedik a könyvekkel, valóban örökforrásként tekint majd rá. Az olvasás kezdetén különösen fontos, milyen típusú és mennyire változatos könyveket olvasunk. Engedjük meg, hogy olyan könyvet válasszon gyermekünk, ami valóban érdekli (akkor is, ha minket nem érdekel). Az olvasást önmagáért szeretjük! Szívesebben olvas később is az a gyermek, aki már kiskorban örömél leli benne.

Azok a gyerekek, akik sokat olvasnak, általában jobb tanulók is. Bíztassuk őket, hogy kalandos és kreatív olvasók legyenek, mert az olvasási szokásaik egy életen át megmaradnak. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás