Életmód

A cukrozott víz is jobb, mint a semmi – placebóhatás kisgyermekkorban

Egy friss kutatás szerint az éjszakai köhögés enyhítésére akár agavé nektárt, akár placebóként színes vizet adunk gyermekünknek, mindkettővel többet érünk el, mintha semmit nem tennénk.

A Jama Pediatrics című lapban közzétett kutatás vezetője, dr. Ian Paul csapatával 120 négy év alatti gyereket kísért figyelemmel, akiknél egy hétnél nem hosszabb ideig tartó éjszakai köhögés fordult elő. A gyerekeket három csoportra osztották, negyvenen semmilyen kezelésben nem részesültek, negyvenen placebót – grapefruit ízű, karamellával színezett vizet - kaptak, negyvenen pedig pasztörizált agavé nektárt. Utóbbi egy természetes édesítőszer, és azért éppen ezt választották a szakemberek, mert korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a hozzá nagyon hasonló állagú méz enyhíti a köhögést, ám míg utóbbi egy év alatti gyerekeknek nem adható, ez igen. A szülőket megkérték, hogy számoljanak be a kezelés előtti és a kezelés utáni éjszakák közötti különbségekről, hogy kiderüljön, melyik módszer mennyire volt hatásos.
 

Jobb, mint a semmi

Az eredmények azt mutatták, hogy mind az agavé nektárt, mind a placebót fogyasztó gyerekek ritkábban és kevésbé súlyosan köhögtek a kezelés után, mint azok, akik semmit nem kaptak, és a két előbbi esetben sem mutatkozott semmilyen eltérés az agavé nektár javára. Amint azt Paul kifejtette, az eredmények azért fontosak, mert a Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiája hat év alatti gyerekek részére jelenleg semmilyen kezelést nem javasol köhögés ellen, a recept nélkül kapható orvosságok pedig négy év alatt általában nem adhatóak, és idősebbek esetében sem támasztja alá semmi ezek hatékonyságát. Még azok a gyártók is visszavonták termékeiket, amelyek korábban gyártottak kisebb gyerekek részére köhögés elleni orvosságokat, mivel kiderült, hogy a mellékhatások súlyos károsodást, sőt akár halált is okozhattak. Így aztán az egy év felettieknél általában a méz a leghatásosabb gyógymód, két év felett pedig már a különféle mentolos vagy eukaliptusz olajas bedörzsölős kenőcsöket is javasolni szokták.


A mostani vizsgálat azt mutatta ki, hogy a placebó kezelés is ugyanolyan hatásos, mint bármi más, ám dr. Douglas Opel, a Washington Egyetem Orvosi Iskolájának gyerekgyógyásza szerint ez csupán a szülők szemszögéből igaz, hiszen őket kérdezték meg arról, enyhültek-e a tünetek. A placebó pedig úgy működik, hogy a használó hisz abban, hogy a szer enyhíteni fogja a tüneteket, és könnyen lehet, hogy a szülők ennek hatására érezték úgy, hogy tényleg enyhült a gyerekük tünete, ám az is lehet, hogy a szer és a törődés együtt tényleg enyhítően hatott.

Mindent egybevetve, a szakemberek abban egyet értenek, hogy a placebót érdemes kipróbálni annak, aki nem szeretne feleslegesen gyógyszert adni gyermekének, ám ha a tünetek nem enyhülnek, netán rosszabbodnak, mindenképp konzultálni kell a kezelő orvossal.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás