Életmód

Az időben megkezdett kezelés kulcsfontosságú − beszélgetés Szabó Rózsa DSGM gyógytornásszal

Szabó Rózsa 1987-ben végzett gyógytornászként, 21 éve DSGM gyógytornászként foglalkozik gyermekekkel, és több mint 6 éve Londonban is kezel egészen újszülött kortól, a „Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer” segítségével. Szakmai tapasztalatairól és a magyar módszer angliai fogadtatásáról kérdeztük. 

Mennyire elterjedt módszer az Egyesült Királyság területén a DSGM gyógytorna?

Egyáltalán nem elterjedt módszer. Otthon, Magyarországon jól felépített rendszer szerint a védőnő vagy a gyerekorvos igen korán, akár 3-6 hetes korban észleli, ha valami eltérés van a kisbaba izomtónusában, mozgásfejlődésében. Ilyenkor legtöbbször gyemekneurológus szakorvoshoz küldi a gyereket, esetleg azonnal egy DSGM gyógytornász felkeresését javasolja. Sajnos persze sok múlik a védőnő és a gyerekorvos hozzáállásán, tájékozottságán a rehabilitácós lehetőségeket illetően, de a súlyosabb esetek mindenképp kibuknak előbb-utóbb. Itt Angliában alapvetően úgy vélekednek, hogy a mozgásszervi eltéréseket két éves kor alatt nem kell korrigálni, mert kinövik a gyerekek. Itt nincs mögöttem szakmai orvosi háttér, így nagyon nehéz dolgom van: egy személyben kell felelősséget vállalnom egy esetleges diagnózis felállítására és annak eldöntésére, valóban szükséges-e a kezelés. A magyarországi tapasztalatokból és a DSGM gyógytorna eredményeiből azonban tudjuk, hogy számos esetben nagyon fontos a korán megkezdett kezelés, ami nemcsak az izomzatra hat, hanem az idegrendszert is direkt módon stimulálja, ezáltal fejleszti. Ezt a fejlesztést később, két éves kor felett már nem lehet olyan szinten végezni, mint egy kisbaba jól irányzott kezelésénél.

Szabó Rózsa DSGM gyógytornásszal

Mik azok a jelek, amik egy laikus szülő számára arra utalnak, hogy DSGM kezelésre lenne szüksége egy kisbabának?

A Dévény Alapítvány honlapján van egy nagyon jó tájékoztató füzet, amelyben pontosan megtalálható a normális mozgásfejlődés menete. Az is benne van mik azok a jelek, amikre oda kell figyelni, amik esetén mindenképpen érdemes megkeresni egy DSGM gyógytornászt.

 

Mégis, dióhéjban összefoglalva milyen tünetekkel keresnek meg Téged a szülők?

Általános dolog, hogy nem forgatja egy baba szimmetrikusan a fejét vagy később asszimetrikusan kezd el mozogni. Mivel itt tényleg sokszor már későn keresnek meg engem, előfordul, hogy a fej elkezd egyik irányba ellaposodni. Olyan is előfordult már, hogy egy 10 hónapos baba még semmilyen mozgásformát nem csinált. Volt olyan esetem is, hogy csak forgott a baba, nem kezdett el kúszni, mászni, pedig már majdnem egy éves volt. Persze, amikor komolyabb idegrendszeri sérülés is van, például egy koraszülött baba esetén egy súlyos agyvérzés történik, már egész korán elkezdik keresni a szülők a fejlesztés lehetőségét, ezzel is nagyban elősegítve a gyógyulást. Olyan is van, hogy valakinek a nagyobb testvérét kezeltem, és a szülő látta, milyen jót tesz a kezelés, mennyit fejlődik a baba tőle, ezért kistestvérét is elhozza néhány kezelésre, „biztos ami biztos” alapon. Bár itt azért meg kell jegyeznem én még nem kezeltem a pályafutásom alatt olyan gyereket, aki minden tekintetben rendben volt!

 

Hogyan kaphatnak információt a szülők a gyógytornáról?

Budapesten a Dévény Alapítvány tartja nyilván azokat a gyógytornászokat, akik Magyarországon ezzel a módszerrel kezelnek, és megvan a megfelelő képzettségük hozzá. Közülük bárkit keres fel egy szülő a gyermekével, biztosan magas szintű szakmai ellátást fog kapni. Itt Angliában sokan ismeretségen keresztül hallanak arról, hogy már elérhető ez a magyar módszer. A személyes jó tapasztalat mindig nagyon jó ajánlólevél. Jelenleg ketten végzünk kezeléseket, én Észak-Londonban, a kolléganőm Chelmsfordban. Éppen ezért sokan messziről, akár 200 km-ről hordják a gyereket.

 

Mennyi ideig tart egy kezelés?

Ez nagyon jó kérdés. Egy kisbabának, aki még egy óra ébrenléttől is kifárad, azt gondolom nem jó ha 40 – 45 percnél hosszabb kezelést alkalmazunk. A végére nyűgös és rosszkedvű lesz a baba, egy icipici testet átkezelni tetőtől-talpig pedig mindenképpen kevesebb idő, mint egy nagyobb gyereket. Nem szeretem nézni az órát kezelés alatt. Nem időre, hanem minőségre kezelek. Előfordul, hogy egy gyerek például nyűgös, nagyon sír és 45 perc után kiadom a kezem közül, mert a teljes testet végig kezeltem, és úgy gondolom, már nem viszi előbbre az eredményt, ha a gyerek is és a szülő is kiborul. De van, amikor végig tudom kezelni egy órán át a babákat. Sok tényező függvénye a kezelés időtartalma, de semmiképpen sem kevesebb, mint 40 perc.

 

Mennyire jellemző, hogy egy kisgyerek sír kezelés közben?

Ezt jó, hogy kérdezed, mert fontos mindenkinek, aki valaha DSGM kezelésre viszi a gyerekét. Vallom azt, hogy a sírás nem része a kezelésnek. De azt is, hogy sokszor akaratlanul is velejárója. Egy pár hónapos kisbaba, aki mászna, kúszna, pörögne, soha nem viseli jó néven, ha egy olyan mozgásra kényszerítjük, amit épp nem szeretne csinálni. Nem érti, hogy mi történik, és ez a tehetetlenség sírást okoz. Ha 1-2 hónapos babáról van szó, akkor pedig előfordul, hogy aludni szeretne, és nem „macerát”. Én személy szerint nem szeretem, ha sír a baba a kezeim között, ezért próbálok mindent megtenni, hogy ne így legyen. De mennyivel rosszabb lenne, ha mondjuk egy, az idegrendszerbe helytelenül beépült mozgásminta, vagy egy mozgásforma kimaradása a későbbiekben gátat szabna a normális életvezetésnek! Amikor a kezelés engedi, megpróbálunk játékot adni a kezébe, lekötni valamivel, akár én is mászok a gyerek után, és próbálom úgy átdolgozni az adott területet a testén.

Az is jellemző, hogy egy gyerek a kezelés nagy részén csendben van, nyugodt, ám ahogyan a kezelés halad, egyszer csak elkezd sírni. Igen, éppen annak a területnek a kezelése alatt, amelyikkel probléma van, ahol az izomtónus mondjuk túl feszes, vagy csak már elege van. De abban a pillanatban, amint befejezem a kezelést és visszaadom a babát az anyának, a legtöbb gyerek azonnal megnyugszik, mosolyog, jól érzi magát.

 

Mit javasolsz azoknak a szülőknek, akik nem tudják eldönteni, hogy szüksége van-e a gyereknek a kezelésre?

Ha egy szülő fejében egyáltalán felmerül, hogy valami probléma, asszimetria van a mozgásban, vagy nem megfelelőképpen fejlődik a gyerek, mindenképp nézesse meg egy DSGM gyógytornásszal. Egy szakember véleménye mindig hasznosabb, mint várni, találgatni, esetleg „dr. Google” véleményét kikereseni. Csecsemőkorban − 5 hónapos kor alatt − a legkönnyebb kezelni a különböző problémákat, így az időben megkezdett kezelés kulcsfontosságú, amivel rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. Az, ami ebben a korban 10-15 kezeléssel orvosolható, később megkezdett kezeléseknél akár évekig tartó fejlesztést igényelhet.

Dévény torna

Vállalsz kezeléseket Magyarországon is, vagy csak Londonban?

Sokat ingázom Magyarország és Anglia között, és gyakran otthon is végzek kezeléseket. Úgy látom, Magyarországon az jelent problémát, hogy vidéken nem találni, vagy nem egyszerű eljutni a szakemberekhez. Hazautazásaim során rendszeresen járok képzésekre és otthoni gyógytornászokkal való konzultációkra is, hiszen ezek segítik azt, hogy mindig a legmagasabb szintű szakmai ellátást tudjam biztosítani a kis betegeimnek.


DSGM- terápia

Dévény Anna mozgásfejlesztő eljárását, közismert nevén a DSGM terápiát (Dévény speciális manuális technika-gimnasztika) a szülési oxigénhiányos idegrendszeri károsodásban szenvedő, valamint az ortopédiai problémákkal küzdő gyerekeknél (gerincferdülés, csípőficam, dongaláb) kezdték alkalmazni. A módszer abból a jelenségből indul ki, hogy a mozgássérüléssel együtt járó inaktivitás az izmok és az inak zsugorodását vonja maga után. Ha ez a természetellenes állapot rögzül, a mozgást akadályozza. Ezen egy speciális, kézzel végzett technikával próbálnak segíteni, fellazítva az izom- és ínzsugorodásokat és a letapadásokat. Így igyekeznek visszaállítani az izom-, ín- és kötőszövet természetes állapotát, működőképességét. Másrészt a mozgássérüléssel járó kóros tartások kóros izomhelyzetet is eredményeznek, aminek megszüntetése szintén a terápia feladata.
Ugyanakkor a DSGM direkt idegrendszeri stimulálással próbál erőteljes hatást elérni azzal, hogy az inakat, amelyek az idegrendszer perifériás részét képezik, manuálisan ingerlik. Az inger eljut az agyba, és visszacsatolás révén az izmok működését indítja be.

Az idegrendszeri sérülések következtében kialakult kóros ízületi és izomállapotok, a túl laza (hypoton) vagy túl feszes (spasticus) izomtónus esetében minél korábban érdemes elkezdeni a terápiát a nagyobb eredményesség érdekében. Hypoton gyerekeknél legkésőbb 12, spasticusoknál legkésőbb 5 hónapos korig látják elengedhetetlennek a kezelés megkezdését, bár nagyjából 2-3 éves korig később is sokat lehet javítani az állapoton: a meglévő mozgás minőségének javulása még várható, de új mozgások beindítására kevés az esély.

 

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XA szív vége - Teakiadó