Életmód

Csütörtöki kutatós – A hosszú élet titka: kamilla?

A kamillatea híveinél 29 százalékkal alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázata – derül ki egy friss kutatásból.

Az eredmények alapján azok a 65 éven felüli nők, akik rendszeresen fogyasztanak a gyógynövényből készült italból, csaknem harmadával szorítják vissza a korai halálozás esélyét. A férfiaknál viszont nem lehetett ilyen összefüggést megfigyelni. A szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a kamillatea miként hosszabbítja meg a hölgyek életét, illetve az sem, hogy miért csak az egyik nemre hat így.

A kamilla az egyik legrégebb óta használt, legelterjedtebb gyógynövény. Rengeteg egészségügyi probléma ellen használják világszerte.

Jelen kutatás során amerikai szakértők 1 677 latin származású férfit és nőt kísértek figyelemmel 7 éven át, és megfigyelték, hogyan befolyásolja annak fogyasztása a halálozást.

A résztvevők 14 százaléka ivott kamillateát, akik közül a nőknél 29 százalékkal volt alacsonyabb a korai halálozási veszély. Az összefüggés még a demográfiai jellemzők, az egészségi állapot és az életmód figyelembe vételével is fennállt.

így készítsünk kamillafőzetet

Forraljunk fel vizet, majd zárjuk el alatta a gázt. Ezután tegyünk bele 2 dl vízhez egy kávéskanál kamillavirágzatot. Fontos hogy a víz már ne forrjon, amikor beletesszük a virágokat. Fedjük le a teát, és hagyjuk 4-5 percig, de ennél tovább ne áztassuk. Langyosan fogyasszuk el.

A kamilla legfontosabb hatóanyagai az illóolajában találhatók, amelyek gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással is rendelkeznek. A kamuzén nevű sötétkék illóolaj remekül gyógyítja az emésztőrendszer gyulladásos betegségeit, ezért ajánlják szakemberek gyakran emésztőszervi gondokra a kamillát. A növényben található flavonoidok megszüntetik a puffadást, és enyhítik a székrekedést.

A Kertvarázs Magazinból még többet is megtudhatunk a növényről!

„Az eredmények mögött meghúzódó okot egyelőre nem ismerjük, és azt sem, hogy mi a nemek közötti különbség oka, ám tény, hogy a nők gyakrabban isznak kamillateát, mint a férfiak. Az eltérés talán a hagyományos nemi szerepeknek tudható be, mivel a nők általában nagyobb figyelmet fordítanak a hagyományos gyógymódokra” – magyarázta Dr. Bret Howrey, a Texas-i Egyetem munkatársa.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás