Életmód

Csütörtöki kutatós: Kigyúrt férj a boldog házasság titka?

Múlt héten a hosszú élet titkát kutattuk, pontosabban nem mi, hanem a tudósok. Most a boldog házasság titkát próbálták felderíteni, s e folyamat során arra a meglátásra jutottak: a férj edzettségétől függ a dolog. Az aktív férfiak felesége ugyanis kisebb eséllyel szenved depresszióban – derül ki a friss kutatásból.

A házasemberek mostantól kapnak egy „legális” kifogást arra, hogy órákat töltsenek távol a háztól: a rendszeres sport ugyanis jót tesz a párkapcsolatuknak. A fitt és aktív férj – aki súlyt emel, kocog vagy valamilyen csapatjátékot űz – ugyanis boldogabbá teszi a feleségét.

Az amerikai Yale Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársai a fizikai aktivitás és a depresszió összefüggését vizsgálták 1 200 házaspárnál tíz éven keresztül.

Sikerült kimutatniuk, hogy a rendszeresen edző férfiak pozitív hatást gyakoroltak a feleségük mentális egészségére, ráadásul a saját kockázatukat is csökkentették az ilyen betegségek kialakulásának szempontjából.

A feleségek edzéssel töltött ideje azonban kevésbé hatott a férjek boldogságára.*

A fizikai aktivitás a feltételezések szerint szoros összefüggésben áll a mentális egészséggel, hiszen hozzájárul a boldogsághormonként is ismert endorfin termelődéséhez. Lehet, hogy a férfiaknál ez fokozottabban érvényesül a kor előrehaladtával, mint a nőknél.

Az eltérés magyarázata lehet az is, hogy mivel a nők érzékenyebbek a partnerük hangulatára, ezért a férjek jólléte erőteljesebb hatást gyakorol a házasságra.

„A házastársak magatartása és érzései jelentősen befolyásolják a másik félét” – magyarázta Joan Monin professzor, aki hozzátette: számított az is, hogy a férfiak mit sportoltak. A futball például csapatsportként kiemelkedően kedvezően hat.

 

* A kutatásban résztvevő nők fizikai aktivitásának nagy része a házimunkából származott. (Hozzátesszük, ez sem alábecsülendő! – a szerk.)

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X Szolidaritást vállalunk a pedagógusokkal