ÉletmódEgészségBetegség

Kell-e pótolni?

H1N1 - kényszerszünet az iskolákban

Több települési önkormányzat is felfüggesztette a tanítást a gyermekek tömeges megbetegedése miatt. Melyek a tanítási szünet feltételei, és kell-e pótolni a kiesett tanítási napokat?

Az elmúlt hetekben, hónapokban több alkalommal is arról számoltak be a különböző hírforrások, hogy az újinfluenzás megbetegedések következtében számos iskola bezárására is sor került. A kényszerszünet jobbára egy hétig tart, de a betegség terjedésétől függően a szünet akár ennél  hosszabb is lehet.

Szeptemberben kezdődött 

Magyarországon a tanév elején zártak be először H1N1 fertőzés miatt intézményeket. Egy csepeli iskolában több mint száz diák hiányzott H1N1 gyanús megbetegedés miatt. Ezt követően Óbudán, Győrben, Szegeden rendeltek el kényszerszünetet, ahol szintén rengeteg gyermek mulasztott. Ám arra is volt példa, hogy a megbetegedők száma igen magas volt, mégsem rendeltek el tanítási szünetet. Hajdúsámsonban augusztusban legalább 233 diák betegedett meg, és kettejük esetében később bebizonyosodott a H1N1 fertőzés. De ezt az iskolát nem zárták be, mert csökkeni kezdett a fertőzések száma.

November elején újra több helyen került sor kényszerszünet elrendelésére, többek között a Baranya megyei Szederkényben. Az  általános iskolában azonnali iskolai szünetet rendelt el az ÁNTSZ, mivel néhány nap alatt ötven diák betegedett meg újinfluenza-szerű tünetekben. Szederkény polgármestere több fórumon is cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a diákok az ukrajnai kirándulásból hozták volna haza a vírust. Ugyanis a túrázás során felnőttek is ültek a buszon, többek között maga a polgármester, akik viszont nem betegedtek meg. Emellett a kirándulásról október 23-án hazatértek, így a tisztiorvosi szolgálat kizártnak tartja, hogy a diákok ott betegedtek volna meg, hiszen a vírus lappangási ideje 1-7 nap.

A baranyai esetet követően, Móron is elrendelték egy iskola egy hétig tartó bezárását, miután a 430 tanuló 25-30 százalékánál jelentkeztek influenzaszerű tünetek. A móri iskola-egészségügyi rendelő tájékoztatása szerint a településen még nem lehet észlelni, hogy nagyobb járvány lenne,  a többi iskolában sem tapasztaltak hasonló mértékű megbetegedést. November 12-től a verpeléti Arany János Iskola és Reményi Ede Zeneiskolában is tanítási szünetet rendeltek el. A verpeléti gyermek háziorvos elmondása szerint ugrásszerűen megnőtt a hiányzók száma, a 280 tanulóból 109-en nem mentek iskolába, ráadásul a betegek 90%-ánál influenza tüneteket állapítottak meg.

Pótolni kell a kieséseket

:

Kényszerszünet

Az iskolabezárásról indokolt esetben dönthet az igazgató, aki egyidejűleg köteles tájékoztatni a fenntartót. Fővárosi, illetve megyei szinten a főjegyző, települési szinten a jegyző dönt, a minisztert tájékoz- tatva. Országos járvány kitörésének veszélye ese- tén a miniszter rendelheti el az iskolabezárásokat. Az OKM tájékoztatása a témáról itt olvasható.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pénteki sajtótájékoztatóján Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára közölte: Azokban a tanintézményekben, ahol a vírus következtében tanítási szünetet rendeltek el, előreláthatólag hétvégén (szombaton), vagy a kötelező tanítási órákon túli tanítással, tehát hosszabb munkanapokkal pótolják majd a kieső napokat. Mivel a tanév rendje szerint az általános iskolák öt, a középiskolák pedig hat tanítás nélküli munkanappal szabadon gazdálkodhatnak, az egyhetes kényszerszünetet valószínűleg szinte észrevétlenül tudják majd kezelni az intézmények. Az államtitkár továbbá kifejtette: Egy esetleges országos járvány esetén mérlegelik, hogy a tanítási napok átrendezésével, szünetek átalakításával, vagy a tanév meghosszabbításával pótolják-e majd a kieső tanítási napokat. 

ÁNTSZ: Nem kell az összes iskolát bezárni

Az országos tisztifőorvos helyettese,  Molnár Kornélia szerint kicsi a valószínűsége, hogy az ország összes iskoláját be kelljen zárni.  Mindezt a járvány jellegével magyarázta.

:

Oltsák vagy ne oltsák? A Kölöknet az iskolások H1N1 oltásáról

Beszámolt továbbá arról, hogy az iskolai oltások szervezése folyamatos, eddig közel 130 ezer vakcinát szállítottak a különböző tanintézményekbe. Emellett hangsúlyozta, hogy a megrendelt vakcinákat minden iskola megkapja, és az oltási kampány december 18-án zárul.

Külföldön sem jobb a helyzet

Hihetetlennek tűnhet, de a H1N1 vírus megjelenésekor idén tavasszal Mexikóváros összes iskoláját bezárták! A vírus továbbterjedése következtében májusban az Egyesült Államokban is több mint 400, Japánban pedig 2000 oktatási intézményt zártak be. Mint ismeretes, Európában Ukrajnát érinti leginkább az újinfluenza járvány. Julia Timosenko miniszterelnök október végén a Nyugat-Ukrajnában található kilenc veszélyeztetett régió mindegyikében háromhetes iskolai szünetet rendelt el. Romániában is sor került már iskolabezárásra: Lasi városában (Jászvásár) egy hétre bezártak egy 1000 fős intézményt, miután 20 tanuló betegedett meg.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás