ÉletmódEgészség

Betiltanák a gyerekek energiaital-fogyasztását

Jön az érettségi, a nagyobbaknak a vizsgaidőszak – de ha „csak” az végi hajrának vág neki a gyerek, akkor is jelentős kihívásnak van kitéve a koncentráló- és az állóképessége. A vonatkozó adatok arra utalnak, hogy napjainkban egyre több gyerek nyúl az energiaital után, hogy még jobb teljesítményre sarkallja elméjét és szervezetét. S nem csak a kritikus időszakokban, hanem rendszeresen!

Már 2010-ben kiderült az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből, hogy a 10 és 14 év közötti gyerekek egyötöde fogyaszt energiaitalt reggelire. Pedig ezek fogyasztása nem veszélytelen. A helyzet tovább romlott, mivel chipsadó elkerülése érdekében sokan trükközni kezdtek az összetétellel. Így a korábbinál még több termék közül válogathatnak a fiatalok. Ráadásul az összetevők is igen sokfélék, nem ritka, hogy 17-20 alapanyag is megtalálható egy-egy energiaitalban, ami megnehezíti a vizsgálatot és hatásának felmérését.
 


2011 novemberétől minden olyan fiatalkorúakat érintő egészségügyi ellátást jelenteni kell a népegészségügyi intézeteknek, ami az energiaital fogyasztással összefügg.
 

Napi 3 liter energiaital!

Egy népszerű energiaital állhat három fiatal halálának hátterében Kanadában, az Egyesült Államokban pedig 13 halálesetet hoztak összefüggésbe egy másik, szintén magas koffeintartalmú ital fogyasztásával. A direkt összefüggést a halálok és az energiaitalok között nem sikerült kimutatni, de a hazai szakemberek szerint is súlyos, maradandó egészségkárosító hatásai vannak ezeknek az italoknak.

Magyarországon egy év alatt 123 embert kellett túlzott energiaital-fogyasztás miatt kórházba szállítani, ami mindenképpen riasztó és figyelmeztető adat lehet. Egy haláleset is előfordult, s bár közvetlen összefüggés nem volt kimutatható, az energiaital-fogyasztás hozzájárulhatott a halál bekövetkeztéhez – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében. A magyar szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy azoknál, akik nem szoktak hozzá a koffeintartalmú italok fogyasztásához – vagyis különösen gyermekek, fiatalok esetében – a túladagolás akár halálhoz is vezethet.

A legmegdöbbentőbb az, hogy az ÁNTSZ jelentése szerint a rosszullétről beszámolók 77 százaléka 18 év alatti fiatal volt, közöttük pedig 8-10 éves gyermekek is akadtak szép számmal. Két gyermeknek pedig maradandó egészségkárosodással is kell számolnia, náluk ugyanis feltételezhető, hogy az energiaital-fogyasztás szerepet játszott magas vérnyomásuk kialakulásában. Volt olyan csemete is, aki napi három litert is lehúzott ezekből az italokból. Ráadásul ezek egynegyedében még alkoholt is fogyasztottak az energiaital mellé.

Forrás


Nem indokolatlan tehát, hogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárság vizsgálja az energiaital fogyasztás korlátozásának lehetőségét a gyerekeknél, tinédzsereknél– írja a Pénzenctrum.hu. A helyzet azonban nem egyszerű. Mint azt az minisztérium a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott állásfoglalásában kifejtette: legelőször az energiaital meghatározása lenne fontos ahhoz, hogy a korlátozásról egyáltalán beszélni lehessen.
 

Miért baj?
 

Az energiaitalok” jótékony” hatásai mellett, amire valljuk be szintén, nem feltétlen van mindig szükségünk, pláne nem egy 12 éves gyereknek, mellékhatások is jelentkezhetnek. A leggyakoribb a hasmenés, szívdobogás, izgatottság agresszivitás és kiszáradást is okozhatnak. Ráadásul a koffeinnel szemben gyorsan tolerancia alakulhat ki, ezért ugyan azt a hatást egy idő után csak nagyobb mennyiséggel lehet elérni. Ráadásul ez nem esik nehezünkre, mivel édes íze miatt csakúgy itatja magát. Ez az ördögi kör végül egy teljesen kimerült szervezethez vezethet, ahol már az egészségkárosodás is jelen lehet –olvasható az OÉTI állásfogalalásában

 

Mi van benne?

Jelenleg semmilyen jogszabályi vagy élelmiszerkönyvi korlátozás nincs az energiaital összetételére vonatkozóan, azaz nagyjából bármi belekerülhet. Általában koffeint (metil-xantin származék), cukrot, vagy édesítőszert, taurint, glükuronolaktont, B-vitaminokat, esetleg növényi kivonatokat tartalmaz. Jelölésére vonatkozóan egyetlen kötelezettség van: amennyiben koffein-tartalma nagyobb, mint 150 mg literenként, a "Magas koffeintartalom" feliratot fel kell tüntetni a címkén.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás