ÉletmódEgészség

Biztos tippek a hatékony kézmosáshoz – 2017. október 15. a Kézmosás Világnapja

Budapest, 2017. október 13. – Gyermekkorunktól fogva számtalanszor azt halljuk, hogy mennyire fontos a kézmosás, és hogy mennyi szennyeződés lehet a kezünkön, ami betegségeket okozhat. 2008 óta október 15-e a Kézmosás Világnapja, hogy felhívja a figyelmet szerte a világon a megfelelő kézmosás fontosságára és ösztönözze az embereket a rendszeres, szappannal történő kéztisztításra. A helyes kézmosással kapcsolatos kérdésekre az Ecolab - a világ vezető víz, higiéniai, és energia technológiai szolgáltatásokat kínáló vállalata - szakértői ehhez adnak gyakorlati tippeket.

Kezdjük a legpiszkosabb eszközökkel.

1.Van, aki forrón szereti

Köztudott, hogy a nedvesség és a meleg környezet tökéletes a baktériumok növekedéséhez. Ezért tartoznak a zuhanyfüggönyök, a mosogatószivacsok és a vágódeszkák a legmocskosabb háztartási tárgyak közé.

2.Kulcskérdések

A legpiszkosabb elemek listáján a második hely azokat a tárgyakat illeti meg, melyeket gyakran a kezünkbe veszünk: a kulcs, a pénz és a mobiltelefon. Általánosságban elmondható, hogy minden tárgy, amelynek felülete érintkezik a kezünkkel, nagyszámú baktériumot tartalmaz. Rendkívüli módon kedveznek a baktériumok terjedésének azok a tárgyak, amelyekkel folyamatosan találkozunk a mindennapi életben, mint a tömegközlekedési eszközökön található fogódzkodók és korlátok, és meglepő módon a bőrtáskák is.

De hogyan lehet védekezni ellenük?

Az Ecolab szakértői szerint a megfelelő figyelem, és a használati tárgyak rendszeres időközönként szerinti cseréje jelentősen csökkentheti az egészségünket fenyegető káros baktériumok számát. Például:

A vágódeszkát körültekintően, forró vízzel tanácsos lemosni;

• Legyen külön vágódeszka az egyes élelmiszerekhez (hús, zöldség stb.)

• A mosogató szivacsokat hetente érdemes kicserélni, a zuhanyfüggönyöket havonta.

A használati tárgyak és a tömegközlekedési eszközök esetén pedig ajánlatos minden alkalom után megmosni a kezünket, mobiltelefonjainkat pedig tisztítsuk meg alkoholos törlőkendővel.

3.Ha már az ajtókról van szó, legyünk nyitottak…

Mindannyian tanúja voltunk már olyan jelenetnek, amikor valaki furcsa módon próbálta kinyitni/bezárni a nyilvános WC ajtaját: néhányan a könyökükkel operálnak, mások a vállukkal lökik be az ajtót vagy nemes egyszerűséggel egy rúgással oldják meg a problémát. De vajon van ezeknek a technikáknak bármi értelme?

Megfelelő megelőzés nélkül, illetve a rendszeres tisztítás hiányában a káros baktériumok és vírusok könnyen megtelepedhetnek az ajtókilincsek felületén. Azonban a legtöbb esetben fölösleges félnünk az ilyen kórokozóktól, mivel a kilincseken lévő baktériumok mennyisége ritkán haladja meg az emberi test számára a fertőzöttséghez szükséges minimális értéket, és általában az immunrendszer hatékonyan megbirkózik velük. Ha bármilyen kétség merülne fel a kávézókban található WC-kilincs tisztaságával kapcsolatban, nyugodtan használjunk papírtörlőt. Fokozottan ügyeljünk a tisztaságra, ha valamilyen egészségügyi intézményben tartózkodunk!

Hasonló módon ajánlott eljárni a csapok és a folyékony szappanadagolók esetében is. Itt a szenzoros csaptelepek és adagolók biztosítják a legnagyobb biztonságot, mivel használatuk során nem kell fertőzött felületet megérinteni.

4.Jó tanácsok a mindennapi kézmosáshoz

Az Ecolab 2016-os, hat európai országra kiterjedő kutatásának eredményei arra mutattak rá, hogy az emberek mintegy 86 százaléka nem mos elég alaposan kezet. A valóban hatékony kézmosás hosszabb időt vesz igénybe, mint azt a legtöbben gondolják, az utána következő folyamatok pedig gyakran nem elegendőek ahhoz, hogy minden baktériumtól és vírustól eredményesen megszabaduljunk.

Először is, ahhoz, hogy megtaláljuk a kézmosás helyes módját, tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan milyen típusú piszokkal és szennyeződésekkel állunk szemben. A mindennapi életben javasolt a kézmosás többek között mosdóhasználat után és étkezés előtt, hazaérkezés után, valamint miután házi kedvencükkel játszottunk. Emellett főzés előtt és után is kulcsfontosságú a kezeink alapos megtisztítása, amely átlagosan mindössze 15-30 másodpercet vesz igénybe. A tenyér beszappanozása ilyenkor nem elegendő ahhoz, hogy az összes baktériumot hatékonyan eltávolítsuk, az ujjak közti bőrfelületet is alaposan súroljuk át.

A kezek tisztításához az egyszerű kézi szappantól kezdve, a folyékony szappanon és szappanhabon át, egészen az úgynevezett alkoholtartalmú fertőtlenítőkig bármit használhatunk. A fertőtlenítők rendelkeznek a legnagyobb baktériumölő hatással, de szakértők szerint ezek mindennapi használata nem javasolt. Az antibakteriális szappan, amely baktericideket is tartalmaz, ugyan kevésbé hatékony ebből a szempontból, azonban széleskörűen alkalmazható, ha a kéz fertőtlenítése döntő fontosságú. Az antibakteriális szappan használatát a magas fokú és speciális szennyeződésfaktor indokolja. Az ilyen típusú szappanok alkalmankénti használata ártalmatlan, ugyanakkor antibakteriális szappan rendszeres használatakor hajlamossá válhatunk az úgynevezett “tiszta bőr szindrómára”, amely legyengíti az emberi test védekező mechanizmusait és akár allergiát is okozhat. 

Ha szeretné ellenőrizni, hogy megfelelő módszert használ-e kézmosás során, látogasson el október 13. és 15. között a budapesti Kürtöskalács Fesztiválra, ahol az Ecolab szakértői örömmel nyújtanak tájékoztatást és látják el hasznos tanácsokkal.

További információ a Kézmosás Világnapjáról itt található. A világnapot az UNICEF, a Világbank és számos további állami intézmény és magáncég támogatja, amelyekről további információ itt olvasható

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás