ÉletmódEgészség

Influenza: Hollandiában kiterjedt járvány van

Egyelőre alacsony az influenza aktivitása Európában, de Hollandiában már kiterjedt járvány van – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfő reggel.

Mint írták: egyre több ország számol be arról, hogy a betegektől levett légúti mintákból kimutatták az influenza vírusát. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint mostanáig földrajzilag kiterjedt influenzajárványt még csak Hollandiából jeleztek. Anglia közepes influenzaaktivitásról adott jelentést, több más európai országban – köztük Magyarországon is – elszórtan jelentkező megbetegedéseket regisztráltak.

 

Magyarországon az 51. héten csaknem 9 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírus Osztályára beküldött mintákból eddig egy betegnél mutatták ki az influenza B vírust.

 

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó