ÉletmódEgészség

Kedvezményes oltással a HPV ellen

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság 2010 áprilisában új kampányt indít a HPV elleni harc jegyében. A program folyamán rendkívüli kedvezménnyel biztosítják a humán papillóma vírus okozta megbetegedések elleni védőoltást a középiskolai tanulók, tanárok, valamint családtagjaik részére.

Mérföldkőnek tekinthető ez a kezdeményezés, hiszen a fiatalok egyre korábban kezdik meg nemi életüket, és ezáltal mind fokozottabban vannak kitéve a főleg szexuális érintkezés útján terjedő fertőző betegségeknek, ezek közül is a HPV-vírusok által előidézett súlyos betegségeknek.

Ez a víruscsalád, melynek sok típusa ismert, igen elterjedt: az emberek akár 50–80%-a is áteshet élete során valamilyen humán papillómavírus-fertőzésen. A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik, és itt idéz elő elváltozásokat – nőknél és férfiaknál egyaránt.

A „kis kockázatú típusok” szemölcsöket okozhatnak a bőrön, a külső nemi szerveken. Első megjelenésük rendszerint a serdülő- és fiatal felnőttkorra tehető, fiúkat, lányokat egyenlően érintve. Ezek többnyire jóindulatú elváltozások, de kezelésük kellemetlen és hosszadalmas, és gyakran ki is újulnak.

Az „erősen rákkeltő” HPV-típusok a hámban, nyálkahártyában idézhetnek elő rákot, vagy olyan elváltozásokat, amelyek rákká fejlődhetnek. A fiatal nőknél a méhnyakrák a második leggyakoribb, évente 500 nő, édesanya hal meg értelmetlenül a betegségben, pedig a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal időben felismerhető lenne. A HPV okozza a végbélnyílást érintő rákesetek legalább 80%-át, a szeméremtesti-, hüvely és hímvesszőrákok legalább 40-60%-át, és a szájüregi daganatok egy részéért is felelős.

Magyarországon 3 éve kapható a gyógyszertári forgalomban humán papillómavírus elleni oltóanyag – írja az Orientpress. Jelenleg két gyártó készítménye érhető el. Az egyik kétkomponensű, a HPV 16-os és 18-as, a méhnyakrák kialakulásáért felelős törzsek ellen képes védelmet biztosítani, a másik négykomponensű: a méhnyakrákot előidéző 16-os és 18-as típusok mellett a nemi szervi szemölcsökért felelős 6-os és 11-es HPV-törzs ellen is hatékony védelmet biztosít. A teljes védettség eléréséhez háromszori vakcina-beadás szükséges.

Az oltássorozatra a kedvezményes programhoz most csatlakozó középiskolákban lehet jelentkezni – legkésőbb április közepéig. A részletes tájékoztató, a jelentkezési lap és egyéb dokumentumok a www.hpvinfo.hu honlap Iskolai oltóprogram menüjében olvashatók, illetve tölthetők le. Ugyanitt, illetve a 06-40-200-748 (helyi tarifával hívható) kékszámon kaphatnak bővebb szakmai felvilágosítást magáról a HPV-fertőzésről is.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás