ÉletmódEgészség

Vigyázzunk anyára, nagyira: Nem fáj, éppen ezért fontos figyelni rá!

Harminckétezer nőnek kézbesítenek az elkövetkező napokban méhnyakrák-szűrésre szóló levelet.  Minden 25 és 65 év közötti nő kap meghívót, reméljük, minél többen élnek majd a lehetőséggel. Nem frázis: "Előzzük meg!" – a méhnyakrák-szűrés ma már olyan természetes kell legyen, mint ahogy kezet mosunk.

A negatív lelettől egy esetleges, kóros elváltozást jelentő leletig legalább 2 év, sokszor több év telik el. A betegség tehát lassan, észrevétlenül alakul ki, ezért javasoljuk az egy, másfél évenkénti rákszűrést –  vélekedik Dr. Rucz Árpád szülész-nőgyógyász, a Róbert Károly Kórház osztályvezető főorvosa.

A méhnyakrák az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében Európában. A magyarországi adatok is ezt az arányt mutatják. A 30 éves kor alatti betegek száma egyre magasabb, jóllehet sokáig leginkább a 35-60 éves korosztály megbetegedésének tartották.

A betegség felismerése szempontjából igen fontos tudnunk, hogy a méhnyak elváltozása nem jár fájdalommal. Korai stádiumban nincsenek olyan alapvető tünetek, amelyek miatt a beteg feltétlen orvoshoz fordulna. A citológia eredmény ugyanakkor megfelelően tájékoztatja a kezelőorvost a páciens esetleges „észrevétlen” tüneteiről is. A P1, P2 jelöléssel ellátott lelet negatív eredmény. Ekkor a vizsgálatot évente, másfél évente - ahogy fentebb említettük – elég megismételni.

A P3-mal jelölt lelet egy gyűjtő fogalmat takar. Sokszor csak gyulladásos sejteket jelöl. Azonban lehetnek a betegség kialakulásának 99,7 százalékában felelős a humán papillomavírus (HPV) vírus jelenlétére utaló jelek, ezért a szakmai szabály az, hogy 3 vagy 6 hónap múlva, a vizsgálatot meg kell ismételni. A HPV vírusnak több száz típusát fedezték már fel az orvosi kutatások, vizsgálatok során. Nem minden típus okoz azonban rosszindulatú elváltozást a női szervezetben. Több olyan, a HPV vírustörzshöz tartozó kórokozó lehet jelen a szervezetben, amely egészséges hüvelyi flóra esetén nem okoz megbetegedést, illetve csak szemölcsök kialakulásáért felelős. (Ezek az úgynevezett alacsony kockázatú HPV típusok.) Érdemes tudnunk, hogy a magyar, felnőtt női lakosság 65-70%-ban megtalálható a HPV vírus valamilyen típusa, mégsem betegít meg minden egyes vizsgált hölgyet – hívja fel a figyelmet Rucz doktor.

A P4-es jelzésű lelet egyértelműen jelzi a méhszáj felszínén a „hámnyugtalanságot”, az ilyenkor szokásosan – orvosi szakszóval - megfestett kenetben bizarr formájú, atípusos sejtek láthatóak. ebben az esetben mindenképpen javasolt a szövettani mintavétel.

A P5-ös jelezéssel ellátott lelet pedig egyértelműen rosszindulatú sejtek megjelenését mutatja. Ilyen esetekben a szövettani mintavétel, illetve súlyosabb esetben nagyobb műtét, sugárkezelés vagy más, megszokott terápia javasolt. A betegség ugyanis ebben az esetben jelentősen előrehaladott állapotban van, nagyon valószínű, hogy az ebben az esetben már érzékelhető, jellemző tünet együttes is megjelent már a páciensnél – mint például vérzés vagy egyéb, érzékelhetően kóros jelenségek.

A szűrővizsgálat tehát, ahogy fentebb láttuk épp azért fontos, mert képes kimutatni a rákmegelőző állapotot.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás