ÉletmódGasztroétkezés

OÉTI: a gyermekkori elhízás fő oka a reggeli elhagyása

A gyermekkori elhízáshoz vezető egyik leggyakoribb kockázati tényező a reggeli elhagyása - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa a Startolj reggelivel! elnevezésű programzáró rendezvényén tartott sajtótájékoztatón. Az OÉTI főigazgatója kitért arra, hogy a program ötletét az adta, hogy korábbi felméréseik szerint a gyermekek egyötöde, egyharmada úgy megy iskolába, hogy nem reggelizik.

A szeptemberben indult Startolj reggelivel! programban 11 város 14 általános iskolájának 1500 tanulója vett részt. Az ötödikes és nyolcadikos gyerekek hat héten keresztül minden reggel az első szünetben közösen fogyasztották el reggelijüket, melynek menüjét az OÉTI dietetikusai állították össze.

A sajtótájékoztatón Martos Éva elmondta, hogy a programban résztvevők elméleti oktatást is kaptak a reggeli mellé. Minden iskolában az OÉTI munkatársai tartottak előadást a gyermekeknek, a pedagógusoknak és a szülőknek az egészséges táplálkozásról.

Martos Éva megjegyezte, hogy ebben a programban ételallergiás gyermekek nem vehettek részt. Az MTI-nek ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy legutóbbi felméréseik alapján az allergiás gyerekek felének nem tudja nyújtani a megfelelő élelmiszert a közétkeztető cég, ez azt jelenti, hogy ezek a gyerekek éheznek. Ezért "kulcskérdés, hogy ez a probléma megoldódjon" - mondta.

Paller Judit, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) főorvosa a sajtótájékoztatón elmondta: a program lényege, hogy a gyermekek mellett szüleik figyelmét is felhívják az egészséges táplálkozásra. Fontos ugyanis, hogy a szülők ne engedjék el reggeli nélkül gyermekeiket az iskolába, valamint ők se hagyják ki ezt az étkezést - tette hozzá.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás