ÉletmódGasztroétkezés

OÉTI: a gyermekkori elhízás fő oka a reggeli elhagyása

A gyermekkori elhízáshoz vezető egyik leggyakoribb kockázati tényező a reggeli elhagyása - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa a Startolj reggelivel! elnevezésű programzáró rendezvényén tartott sajtótájékoztatón. Az OÉTI főigazgatója kitért arra, hogy a program ötletét az adta, hogy korábbi felméréseik szerint a gyermekek egyötöde, egyharmada úgy megy iskolába, hogy nem reggelizik.

A szeptemberben indult Startolj reggelivel! programban 11 város 14 általános iskolájának 1500 tanulója vett részt. Az ötödikes és nyolcadikos gyerekek hat héten keresztül minden reggel az első szünetben közösen fogyasztották el reggelijüket, melynek menüjét az OÉTI dietetikusai állították össze.

A sajtótájékoztatón Martos Éva elmondta, hogy a programban résztvevők elméleti oktatást is kaptak a reggeli mellé. Minden iskolában az OÉTI munkatársai tartottak előadást a gyermekeknek, a pedagógusoknak és a szülőknek az egészséges táplálkozásról.

Martos Éva megjegyezte, hogy ebben a programban ételallergiás gyermekek nem vehettek részt. Az MTI-nek ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy legutóbbi felméréseik alapján az allergiás gyerekek felének nem tudja nyújtani a megfelelő élelmiszert a közétkeztető cég, ez azt jelenti, hogy ezek a gyerekek éheznek. Ezért "kulcskérdés, hogy ez a probléma megoldódjon" - mondta.

Paller Judit, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) főorvosa a sajtótájékoztatón elmondta: a program lényege, hogy a gyermekek mellett szüleik figyelmét is felhívják az egészséges táplálkozásra. Fontos ugyanis, hogy a szülők ne engedjék el reggeli nélkül gyermekeiket az iskolába, valamint ők se hagyják ki ezt az étkezést - tette hozzá.

 
Kölöknet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 
2010 november 04.
Leila
Az tényleg jó lenne, ha az önkormányzat, vagy az iskola tudna finanszírozni pár falat reggelit, gyümölcsöt, de szerintem, akár a szülők is hajlandóak lennének ezért pluszban fizetni, csak meg kéne szervezni, ami viszont az intézmény dolga lenne.
Az én gyerekem vacsizni keveset szokott, így reggelre elég éhes, úgyhogy jó korán kelünk, hogy még az evés is beleférjen az időnkbe indulás előtt.
2010 október 29.
majorné
a reggeli elhagyása sajnos elég gyakori. annak viszont örülök hogy ez ellen próbálnak tenni is. ám, ha a szülő nem foglalkozik ezzel akkor teljesen mindegy hogy a suli mit is csinál.emlékszem anno nálunk reggelente volt dobozos tej vagy kakaó... ha ezt most is visszahoznák de egy kis pluszt hozzá tenni pl gyümölcsöt meg szendvicset is kapnának ( és nem csak azok akik fizetnek ) tényleg nem lenne ennyi elhízás. én is szörnyülködve nézem hogy egyes gyerekek mennyire elvannak hízva.
2010 október 29.
Barbi
Nekem mindig is muszáj volt ennem reggelente, hogy el ne ájuljak az első órán... a gyermekem is ilyen, ezért mindig reggelizik :) mivel ételallergiája is van, ezért duplán fontos, hogy otthon egyen rendesen...
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó