Életmód

Hány napig bírnád ki Facebook nélkül?

Egy amerikai online kampány arra biztatta a felhasználókat, hogy mondjanak le a Facebookról 99 napra, és számoljanak be ezzel kapcsolatos érzéseikről 33 naponta. A Szabadság 99 Napja (99 Days of Freedom) című program számos tanulsággal szolgált.

Sokan vannak, akik évről évre elhatározzák, hogy örökre szakítanak a Facebookkal, végül aztán mégsem sikerül nekik. A háttérben a szakemberek négy fő okot fedeztek fel: az első az, hogy egy függőségről van szó, amiről nehéz lemondani.

Komoly mentális zavar alakulhat ki a Facebook-függő gyerekeknél

Úgy látszik, nincs jó hatással a gyerekekre a túlzott Facebook és Twitter használat: ezek a fiatalok ugyanis kétszer nagyobb eséllyel néznek szembe különféle mentális problémákkal, mint kortársaik.
Cikkünk folytatása itt olvasható

A résztvevők közül többen arról számoltak be, hogy a leszokás első tíz napjában az internet előtt ülve gyakran kezdték begépelni az f betűt, mert annyira megszokták, hogy a Facebook a napi rutinjaik közé tartozik.

A második ok az, hogy szeretjük a kontrollt, ami azzal jár, hogy magunk döntünk arról, milyen képet mutatunk magunkról másoknak, ugyanakkor a lekövethetőség miatt sokan aggódnak: attól tartanak, adataikhoz más is hozzáfér.

A harmadik ok az aktuális hangulatunk: amikor vidámak és elégedettek vagyunk, szeretnénk mindezt megosztani a világgal, ezért jó eséllyel be fogunk jelentkezni a Facebookra.

Szülőként mit kezdjünk a digitális bennszülöttünkkel?

Mivel minden gyerek más, minden szülő más, minden gyerek-szülő-kapcsolat más, nem lehet egységes, aranyszabályt megfogalmazni, mert ami az egyik helyen működik, az a másiknál zsákutca lehet. Általában korhoz és időhöz szokták kötni a korlátozásokat: az első esetében sem általánosítható a dolog, hogy 3 évesen még nem, de ötévesen már igen, hiszen lesz olyan gyerek, aki már háromévesen is, és olyan is, akinek még ötévesen sem kéne...

A teljes írás itt érhető el.

A negyedik ok az, hogy nincs más közösségi médiafelület, ahol megoszthatnánk a világgal élményeinket: azok ugyanis, akik pl. a Twitteren, az Instagramon vagy egyéb platformokon is jelen vannak, sokkal kisebb eséllyel lesznek visszaesők a Facebook-szünet után.

A Cornell University a kutatás során több mint 5 ezer ember Facebook-szokásait vizsgálta, hogy megértsék, miért maradnak egyesek az oldalon, míg mások miért tudnak örökre elköszönni a Facebooktól. Érdekesség, hogy akik a 99 nap után visszatértek az oldalra, másképp használták azt: kevesebb appot vettek igénybe, és ismerőseik számát is korlátozták.


A Kölöknet további ajánlata a témában

Ezeket gondold meg, mielőtt posztolsz a gyerekedről a Facebookon!

A Facebook fény- és árnyoldalai

Étkezési zavarhoz vezethet a Facebook?

Halált okozott az internetfüggőségről leszoktató módszer

 

 

 

 

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás