Életmód

Komoly mentális zavar alakulhat ki a Facebook-függő gyerekeknél

Úgy látszik, nincs jó hatással a gyerekekre a túlzott Facebook és Twitter használat: ezek a fiatalok ugyanis kétszer nagyobb eséllyel néznek szembe különféle mentális problémákkal, mint kortársaik.

A friss kutatás szerint 2012 és 2013 között a gyerekek 56 százaléka legalább 3 órát töltött különféle közösségi médiafelületeken. Kiderült, hogy különösen a lányokat szippantja be ez a világ: ők nagyobb arányban töltenek 3 óránál hosszabb időt a neten történő csevegéssel. Mindez azonban rányomja bélyegét a fiatalok mentális egészségére is.

A tablet „orosz rulett” a gyerekek kezében

A Winchester University korábbi oktatója szerint katasztrofális következményekkel járhat a gyerekek fejlődésére nézve a túlzott táblagép-használat. A Nursery World című szaklapban megjelent értekezése szerint a kicsik kezébe adott kütyük „indirekt és torz” képet nyújtanak a világról.

A cikk folytatása itt olvasható

A brit Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint elsősorban a hiperaktivitás, a magatartászavarok és az érzelmi problémák jelennek meg széles körben ezeknél a gyerekeknél. A vizsgált években a gyerekek 37 százaléka egyáltalán nem töltött időt közösségi médiafelületeken, míg 57 százalék napi 3 óránál is többet volt jelen a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a Pinteresten vagy más platformon egy átlagos iskolai napon.

Kiderült, hogy 2012-ben és 2013-ban 10-ból 1 lány (vagyis az alanyok 11 százaléka) 3 óránál több időt tölt közösségi portálokon, míg a fiúknál ez az arány csupán 5 százalékos. Azok a gyerekek, akik ennyire függővé váltak, általában mentális problémákkal, hangulatzavarokkal, beilleszkedési nehézséggel küzdenek: a 27 százalékuk komoly gondokkal kényszerül szembenézni.

A netes gyűlölködés elleni szabályok

Könnyű az interneten sértegetni, abba viszont már kevesen gondolnak bele, hogy a cyberbullying, az online gyűlölködés milyen lelki problémákat okozhat a másik félnek. Ezeket a hasznos tippeket érdemes megfontolni az online interakciók előtt – nem csak gyerekeknek!

A szakemberek szerint hiába remek kapcsolattartási lehetőség az internet, ha mértékletesek vagyunk, a közösségi média kitűnő felülete a zaklatásnak, az izolációnak, a verbális bántalmazásnak, ami szorongást, depressziót és más komoly problémákat is okozhat.

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás