Életmód

Füvet szívnak a középiskolások? Ezzel jár...

A füvezéssel kapcsolatban a tanárok többsége azt sem tudja, mire figyeljen, ha a tünetekre kíváncsi, a szülõk nagy része pedig biztos abban, hogy az õ gyerekük sosem próbálná ki az ilyesmit. Tegyük fel, létezik olyan középiskolás, aki mégis, leírjuk, hogy a marihuánafogyasztás a tudósok szerint milyen hatással van  a memóriára.

Azok a tinik, akik a kőkemény marihuána-fogyasztók táborába tartoznak – vagyis legalább három éven át napi rendszerességgel szívtak füvet, abnormális alakú hippokampusszal rendelkeznek, és rosszul teljesítenek a hosszú távú memóriát vizsgáló feladatokban is – tudtuk meg egy friss kutatásból, amely a Hippocampus című szaklapban jelent meg.

A hippokampusz a hosszú távú memória szempontjából fontos, amelynek segítségével életünk fontosabb múltbéli eseményeire is jól emlékszünk. Az agy abnormalitásai és a memóriaproblémák azonban a 20-as éveik elején járó, marihuánáról frissen leszokott fiatalok esetében is megjelennek. Ezek a fiatal felnőttek mintegy 18 százalékkal rosszabbul teljesítenek a memóriateszteken, mint azok a társaik, akik soha nem szívtak kannabiszt.    

„A memóriagondok azoknál jelentek csak meg, aki huzamosabb ideig, általában három évig szívtak marihuánát, hogy eltereljék a figyelmüket a családi és a párkapcsolati problémáikról” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. John Csernansky.  

Miért nyúlnak könnyűdroghoz a kamaszok?

Egy magyar kutatás szerint, azok a megkérdezettek, akik mindig meg tudják beszélni problémáikat a szüleikkel, illetve elmondják, hol töltik szabadidejüket, alacsonyabb arányban nyúlnak tiltott szerekhez. Ellenben azok a fiatalok, akik szülői érdeklődés vagy idő hiányában (ez a vezető beosztású, elfoglalt anyák gyermekeinél is beigazolódott), esetleg saját döntésük folytán nem osztják meg szüleikkel mindennapi gondjaikat, minden egyes szerfajtát szignifikánsan nagyobb arányban próbálnak ki és használnak.

Forrás: A drogfogyasztás hazai tendenciái a 90-es évektől napjainkig

Ez a tanulmány az első, amely megállapítja, hogy a masszív marihuána-függők hippokampuszának alakja eltér a normálistól, ami a hosszú távú memóriával kapcsolatos problémák forrása. A korábbi kutatások vagy az abnormális hippokampuszra, vagy a memóriaproblémákra mutattak csak rá, de a kettő közötti összefüggést nem tárták fel.  

Egy másik, hasonló témájú kutatás kapcsán az a vélemény is világot látott, hogy egyre több országban kerül napirendre a marihuána legalizálása, azonban nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen hatása is van ennek a szernek az agyra.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás