Életmód

Mennyi időt videójátékozhat a gyerek?

Egy friss kutatás szerint nem árt, ha néha hagyjuk, hogy a gyerek bizonyos időt videójátékozással töltsön, de a túl sok gép előtt töltött idő már problémás lehet.

Az Annals of Neurology című szaklapban publikált anyag szerint még előnyös is lehet a gyerekre nézve, ha a szülő hagyja, hogy olykor hódolhasson játékszenvedélyének. Eltérnek a vélemények azonban azzal kapcsolatban, hogy mennyi videójátékozással töltött idő számít még egészségesnek, és hol beszélhetünk függőségről, amely már súlyos korlátokat teremt a gyerek számára.

Jesus Pujol, a spanyolországi De Mar Kórház munkatársa és kollégái azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a heti videójáték és bizonyos kognitív képességek, valamint a magatartás között. A felmérés során a szakemberek 2442 hét és tizenegy év közötti gyereket vizsgáltak, és felfedezték, hogy heti egy óra videójátéknak köszönhetően javulnak a gyerekek motoros képességei, és az iskolai teljesítményük is jobbnak mondható. Amikor viszont már a gyerek hetente két óránál többet játszik, hasonló előnyök nem figyelhetők meg.

Kiderült az is, hogy a heti több óra játék már magatartásproblémákat is okoz, mivel a gyerekek között konfliktusok alakulnak ki, és a társas kapcsolatokra való képesség romlik. Különösen azok a gyerekek számítanak e tekintetben problémásnak, akik hetente kilenc vagy még annál is több órát töltenek videójátékozással.

videójátékok

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKölöknet Szolidaritás