Életmód

Miért tesz jót a gyereknek, ha ugyanazt a könyvet számtalanszor olvassuk?

Állandóan ugyanazt a könyvet akarja olvasni a gyerek? Vagy még rosszabb: neked kell ugyanazt a könyvet felolvasnod ezredszer is? Fogadjunk, már kívülről tudod az egészet. Annak idején, amikor megvetted, szeretted a kedves kis képeket és az aranyos történetet, mostanra azonban megutáltad az egészet. Tudom, mit érzel! Tudom, milyen idegesítő, ám mielőtt a szemetesbe hajítod azt a bizonyos könyvet, gondold át a most következőket. Rendkívül sok előnye van az ifjú olvasó számára, akár a gyerek maga olvassa azt a könyvet, akár veled olvastatja fel. 

Szókincs és a szavak felismerése

Minél többet olvas egy gyerek, annál nagyobb lesz a szókincse. Amikor a gyerek ugyanazt a könyvet rengetegszer olvassa vagy hallgatja végig, több szó válik belőle a szókincsének részévé. Már megjegyezted a könyv szövegét? Jó eséllyel gyermeked is, és ez jó.

Mintázat és ritmus

A szöveg mintázata és ritmusa beépül a gyerek tudatába, amikor hangosan felolvassák neki kedvenc történetét. Egy nyelv több, mint maguk a szavak: fontos, hogyan ejtjük ki a szavakat, és milyen a kapcsolatuk egymással. Az olvasás segítségével a szülők mutatják meg az olvasás ritmusát, ezáltal megtanulják a gyerekek, hogyan működik a nyelv.

Folyékonyság

A folyékonyság segítségével tudunk pontosan, gyorsan és megfelelő hangsúllyal olvasni. A többszöri olvasás segíti a gyereket, hogy akadozás vagy megállás nélkül tudjon felolvasni, így az olvasás egyre kellemesebb lesz mindenki számára. Amikor a gyerek már mestere egy könyvnek, úgyis választ majd egyet, ami jobban érdekli.

Szövegértés

A szövegértés azt jelenti, hogy a történet minden részét megértjük, a cselekménytől a szereplőkön át a szimbólumokig. A szövegértés az olvasás lényege. Minden egyes olvasással, akár magának olvassa, akár felolvassák neki, egyre többet tanul meg magából a történetből. Minden alkalommal, amikor újra átrágja magát a szövegen, vagy végigbogarássza a képeket, egyre jobban elmélyül a történet jelentésében, ami felkészíti egy összetettebb elbeszélés értelmezésére.

Önbizalom

A folyékony olvasással és jó szövegértéssel párhuzamosan nő az olvasás során érzett önbizalma. Azok a gyerekek, akik úgy tudnak figyelni egy történetre, hogy közben nem akadozva olvasnak, sokkal magabiztosabbak, és jobban élvezik az olvasást.

Persze, egy adott könyv ezredszeri olvasása továbbra is idegőrlő, de a fentiek talán segítenek abban, hogy ne veszítsük el a türelmünket közben.

Miért tesz jót a gyereknek, ha ugyanazt a könyvet számtalanszor olvassuk?

Forrás: http://www.readbrightly.com/why-reading-the-same-book-repeatedly-is-good-for-kids/

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó