Életmód

Mire van igazán szüksége a gyereknek az ünnepek alatt?

Nyakunkon a karácsony, és szülőként gyakran érezzük azt, hogy „jól kell csinálnunk”. Szeretnénk, ha a gyerekek boldogok lennének, és azt gondoljuk, nagyon szervezettnek, előrelátónak és kreatívnak kell ehhez lennünk. Ugyanakkor gondoljuk végig a saját kiskori karácsonyi emlékeinket! Emlékszem például a sok együtt töltött időre. A rohanó, őrült világ egy kicsit lecsendesedett, időt hagyva számunkra akár egy 1000 darabos kirakó befejezésére, társasjátékozásra. Közben pedig ettük a sok finom süteményt. Emlékszem a melegség érzésére, idilli pillanatokra, amit a könyvek és a karácsonyi dalok teremtettek. 

A karácsonyi hangulatot heteken át fenntartani nehéz kihívás. Az öröm és boldogság helyett, amit éreznünk kellene, valójában szülőként kimerültek, idegesek és indulatosak vagyunk. A gyerekek pedig teljes boldogságból egy perc alatt totális hisztibe mennek át. A család egyik programról a másikra repül, mi, szülők pedig idegesen keressük a megfelelő ajándékokat. A rohanás alatt ráadásul próbálunk tökéletes fényképeket készíteni az egészről. Gyakran beleesünk abba a hibába, hogy végeláthatatlan feladatmennyiséget gyártunk magunknak, amit lehetetlen teljesíteni. És ebben a káoszban az igazán értékes dolgok, mint például a nyugodt együttlét, szokások és egymásra odafigyelés teljesen elvesznek.

Vegyük észre, hogy az ünnepek alatt a gyerekeknek fontos és szükséges dolgok elvesznek az elvárások hatalmas hegye alatt, amit a családunk és magunk elé állítunk. Bár szülőként csodálatos kalandokat és emlékeket szeretnénk családunknak, az ezekért tett erőfeszítések gyakran árnyékba szorítják azt, amire a gyerekeknek valóban szükségük van. A részvétel öröme különleges programokon, egy jelentőségteljes ajándék élvezete és a családi szertartások emlékei mind jó dolgok. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne feledkezzünk el az alábbi dolgokról sem, így mindenki élvezni tudja az ünnepeket.

A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy adni és kapni kölcsönös folyamatok. Amikor lehetőséget teremtünk számukra, hogy a komfortzónájukból kilépjenek, és adjanak másoknak, nagylelkűségre, kedvességre és empátiára tanítjuk őket. Az életkoruknak megfelelően elvihetjük őket idősek otthonába, hogy beszélgessenek vagy játsszanak az ott lakókkal, önkénteskedhetnek helyi ételosztásnál vagy vihetnek játékot és más ajándékot rászorulóknak.

A szokások keretet adnak, ezáltal egyfajta biztonságot és kényelmet teremtenek. Alapvető rutinra szükség van egész év során. Ugyanakkor az ünnepekhez kapcsolódó szokások is egyfajta rutin részei, amelyek évről évre mindig ismétlődnek. Vannak, akik azt gondolják, hogy a gyerekeket az új és egyre jobb ötletek szórakoztatják. Ez azonban nem így van! Valójában azt szeretnék, és arra van szükségük, hogy az ünnepi hagyományok minden évben megismétlődjenek. A programok sorrendjének, az ünnepi menünek, a díszítésnek, a történeteknek és a zenéknek ismétlődése segít számukra az ünnepekhez kapcsolódó emlékeket megteremteni. És ez az, ami emlékezetesebbé és különlegesebbé teszi az évnek ezt az időszakát számukra, még inkább, mint az ajándékok.

A gyerekek számára nagyon fontos készülődni különleges alkalmakra és megélni azokat. Bár a hétköznapi rutin fontos, a különleges alkalmakra való készülődés és a részvétel hasznos számukra. Szeretnek visszaszámolva várakozni valami eseményre, és a karácsonyi időszak épp megfelelő erre. Igaz, hogy a különleges alkalmak megtörik a hétköznapi rutint, de ne felejtsük, hogy amikor a különleges dolgok túlsúlyba kerülnek, egy idő után már nem számítanak különlegesnek. Inkább nyomasztóak lesznek, különösen a gyerekek számára.

A család értékrendjét tükrözik az egymásnak mesélt történetek és emlékek. Az ünnepek remek lehetőséget teremtenek arra, hogy a gyerekek meghallgassák a családi történeteket, amik generációról generációra szállnak. Néhány család a Bibliából olvas fel. Mások fejből mondanak történetet a gyerekeknek, vagy elmesélik a kedvenc meséjüket, újraélik kedves emlékeiket. Ezek a történetek mind folytonosságot és valahova tartozást jelentenek, valamint segítenek átadni a család értékrendjét.

Amikor értelmes eszmefuttatást folytatunk a gyerekekkel, érzik a szeretetünket. A szülő jelenléte és teljes figyelme többet jelenthet a gyerek számára bármilyen ajándéknál vagy programnál. Játszani a földön, vagy összebújva olvasni egy könyvet soha nem elpazarolt idő. Amikor elmegyünk az iskolai ünnepségükre, azzal azt sugalljuk, hogy szeretjük és megbecsüljük őket. Ez az érzés tovább erősödik, amikor teljes figyelmünkkel odafordulva, elkötelezetten hallgatjuk és beszélgetünk velük.

Amikor kicsit visszaveszünk az ünnepekre vonatkozó elvárásainkból és lelassítunk, azzal boldog emlékeket biztosítunk gyermekeink számára, ugyanakkor valós igényeiket is kielégítjük. Ha a fenti egyszerű tanácsokat észben tartjuk, könnyebben ki tudjuk szűrni az ünnepekhez kapcsolódó külső elvárások állította felesleges dolgokat. Mi magunk is pihenjünk egy kicsit, és ne felejtsük, hogy, hogy néha szabad nemet mondanunk meghívásokra és elvárásokra, különösen, ha ez azt jelenti, hogy így több időt tölthet együtt a család. 

 

Forrás: https://www.washingtonpost.com/

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó