Életmód

Most akkor lehet fehér kenyeret enni, vagy sem?

Folyamatosan azt halljuk, hogy a fehér kenyér egészségtelen, és a teljes kiőrlésű kenyér mellett érdemes kitartani. A legújabb kutatás szerint azonban az előbbi is egészséges választás lehet. A legeslegújabb kutatás eredményei nyilván mindezt cáfolni fogják...

Spanyol kutatók szerint a fehér kenyér jelentős mértékben megnöveli a jótékony mikrobák mennyiségét a gyomorban, ami segít a betegségek távol tartásában, így jobb egészségi állapotot eredményez. Az eredménynek köszönhetően a sokat szidott élelmiszer visszanyerhet valamit hajdani népszerűségéből, és újra előkelőbb helyre kerülhet az boltok polcain.

 

 

A fehér kenyér történetének meglepő fordulataként az új kutatás azt mutatta ki, hogy az élelmiszer serkenti a jótékony bélbaktériumok szaporodását. A kutatók ezúttal az emberek bélrendszerében lévő baktériumokat és azok az egészségi állapot alakulásában játszott szerepét vizsgálták. Ez azért lényeges, mert az utóbbi idők kutatásai azt mutatták, hogy amikor a baktériumok egy bizonyos populációjának mennyisége lecsökken, hajlamosabbá válunk a megbetegedésre. A mikrobák megfelelő egyensúlyának fenntartására az egyik legjobb módszer a helyes táplálkozás.

Az Oviedo Egyetem kutatói a fűszerekben, a teában, a gyümölcsökben és zöldségekben gyakori polifenolok hatásait vizsgálták, és azt, hogyan hatnak az emberi bélrendszerben lévő mikrobák egyensúlyára. Harmincnyolc egészséges embert kérdeztek ki étrendjükről, és elemezték székletmintáikat. Vizsgálatuk azt mutatta, hogy a pektin – a citrusfélék egyik összetevője –  a korábbi kutatásoknak ellentmondva csökkenti bizonyos jótékony baktériumok mennyiségét. A kutatás legmeglepőbb eredménye viszont az volt, hogy

a fehér kenyér serkenti a Lactobacillus nevű jótékony baktériumcsoport szaporodását.

Eddig a teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszereket dicsérték azért, hogy magas rosttartalmuk miatt megnövelik a jótékony baktériumok szintjét, de az új kutatás tanúsága szerint a gyakran alábecsült finomított gabonák, így például a fehér kenyér és a fehér rizs is növeli az egészséget támogató mikrobák szintjét.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó