Életmód

"Ne hagyj a tányéron ételt!" Mondtad ezt már valaha a gyereknek?

Magasabb a BMI indexe azoknak, akiket arra tanítottak gyerekkorukban, hogy ne hagyják meg az ételt – állapították meg brit tudósok.

A Liverpooli Egyetem friss kutatása azt vizsgálta, hogy a tányér kiürítése megszokásból összefüggésben áll-e a magasabb testtömeggel. A kutatásba 385 végzős egyetemi hallgatót vontak be, akiket kikérdeztek étkezési szokásaikról. A European Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy azok, akik mindig mindent megettek a tányérjukról, nagyobb valószínűséggel rendelkeztek magasabb testtömeg-indexszel, mint azok, akik nem ürítették ki minden étkezéskor a tányérjukat. A vizsgálat arra is kitért, hogy a tányér kiürítésére irányuló szülői nevelés gyermekkorban befolyásolhatja-e a tányér kiürítésével kapcsolatos szokásokat. Emellett azt is megvizsgálták, hogy az egyén saját aggályai az elpocsékolt élelmiszerrel kapcsolatban befolyásolja-e a tányér kiürítésének tendenciáját.

„Mivel a tányér kiürítése valószínűleg nem adaptív magatartás a jelenlegi, elhízást ösztönző környezetben, a tányér mindenkori kiürítésére irányuló tendencia vagy „norma” fontos szerepet játszhat annak magyarázatában, miért segíti elő néhány környezeti tényező, például a nagy ételadagok vagy a kalóriadús étel a túlzott táplálékfogyasztást” – nyilatkozta Dr. Eric Robinson, az egyetem kutatója.

A tányér mérete

A Cornell Food and Brand Lab nemrég végzett kutatása azt mutatta, hogy a kisebb tányérról evő személyek általában kevesebbet is esznek. A kisebb tányér a kutatók szerint kisebb adagokhoz vezet, ami segít megakadályozni a túlevést. A tányér átmérőjének 30 százalékos csökkentése például felére csökkenti a tányér területét, ami pedig 30 százalékkal csökkentheti az ételfogyasztást. A szakértők ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a kisméretű tányér abban az esetben segíti elő igazán a fogyasztás visszaszorítását, ha az emberek önkiszolgáló módon adagolják maguknak az ételeket.

 

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X Karácsonyi könyvvásár