ÉletmódSzabadidő

Adalékok egy vitához

Áldás vagy átok a mobiltelefon?

Amerikai kutatók diákokat kértek fel egy kísérletben való részvételre: a fiatalok negyvennyolc órán keresztül nem használhatták mobiltelefonjukat. A felkért 102 diák közül 82 vett részt a kísérletben, de mindössze 12-nek sikerült végigcsinálnia.

Izgalmas és sokszínű elemzést közöl az osztalyfonok.hu a mobiltelefon-használat hatásairól. A szerző Szatmáry Nóra emlékeztet rá, hogy a Szonda-Ipsos kutatása szerint a 8-14 évesek 29 százaléka nem érti, hogyan lehetett korábban mobiltelefon nélkül élni. Ahogy a bevezetőben említett példa is mutatja: nemcsak elképzelni, de mindössze két napon keresztül megélni sem tudják a fiatalok a mobil hiányát (vajon mi képesek lennénk erre?).

Ma már a szkeptikusok sem tagadják, hogy mekkora közösségépítő potenciál rejlik a mobiltelefonban. Ugyanakkor a józan gondolkodókat aggodalommal töltik el a mobilokhoz köthető kulturális veszélyek, mint például az erőszakos mobil-videók készítésének terjedésben lévő divatja.

De a mobilok személyes életünkre gyakorolt hatása sem egyértelmű: tudjuk, hogy a mindig kéznél lévő "telefonos segítség” mekkora biztonságot jelent, ám ugyanúgy tudjuk azt is, hogy pont ez a folyamatos biztonság mennyire infantilizál.

A kérdés tehát meglehetősen összetett. Érdemes Szatmáry Nóra tanulmányát elolvasni!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás