ÉletmódSzabadidő

"Az úgy volt..."

IX. Janikovszky Éva meseíró pályázat 2012

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2012. április 3-i indítással meghirdeti a Janikovszky Éva nevét viselő meseíró pályázatot „Az úgy volt…” címmel. Az idei verseny 2012. május 2-ig tart és a 2012. június 1-i ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztóval zárul.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2012. április 3-i indítással meghirdeti a Janikovszky Éva nevét viselő meseíró pályázatot „Az úgy volt…” címmel. Szám szerint ez a kilencedik ilyen megmérettetés, amely azon gyerekeket szeretné ösztönözni a versenyre, akik nemcsak elolvasni szeretik a meséket, mások történeteit, de maguk is papírra vetik gondolataikat, élményeiket, kitalált történeteiket.

Ezt a majdnem egy évtizedes múlttal rendelkező versengést azzal a céllal indította útjára a centenáriumát ünneplő könyvtár 2004-ben, hogy a mai iskolás nemzedék önálló alkotótevékenységét ösztönözze, írás- és kifejezőkészségüket fejlessze, az irodalom iránti szeretetüket növelje.

A Janikovszky Éva nevét viselő pályázat egyben tisztelgés egy olyan írónő munkássága előtt, aki számos művét kimondottan gyerekeknek, fiataloknak írta gyerekekről, fiatalokról, és akinek művei mind a felnőttek, mind a gyerekek körében egyformán népszerűek, olvasottak ma is.

Az idei verseny 2012. május 2-ig tart és a 2012. június 1-i ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztóval zárul.

Az eddigi pályázatokról…

A meseíró verseny 2004-ben, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fennállásának 100. évfordulóján került először meghirdetésre. A meseíró pályázat már az első évben sikeres volt, és ez a siker a növekvő népszerűséggel adta a lendületet az azóta minden évben megrendezésre kerülő versenynek.

Már a kezdetektől a pályázat szervezői két kategóriában várták a 6 - 10 éves gyerekek és 11 - 16 éves fiatalok írásait, akiknek az irodalom felé való fordulásukat ezzel is támogatni, az írás – olvasás iránti igényüket növelni szerették volna. Eredeti szándék szerint az első pályázati kiírás csak budapesti diákoknak, míg a második alkalommal a budapestieken kívül 4 határon túli magyar település diákjainak is szólt. Az érdeklődés azonban olyan mértékű volt más városokból és településekről - mind a határokon belül, és azon túl -, hogy ettől a pályázati megkötéstől el kellett tekinteni már a harmadik évtől kezdődően.

A beérkezett írásokat könyvtárosokból álló előzsűri bírálta, és bírálja el ma is, és juttatja el az általuk kiválasztottakat a szakmai zsűri tagjaihoz. A szakmai zsűri tagjai 2004-ben Tóth Krisztina, Nógrádi Gábor, 2005-2007-ben Tóth Krisztina, és Rigó Béla, 2008-tól Szepes Erika és Rigó Béla voltak. Az ő véleményezésük és ítéletük alapján született döntés a díjakról.

Az eredményhirdetésre és a díjkiosztásra minden alkalommal ünnepélyes keretek közt került sor a Wenckheim-palota nagy báltermében, ahová azokat a pályázókat hívjuk meg, akiknek pályázata a szakmai zsűrihez jutott.

A pályázati feltételek nem tartalmaznak szigorú megkötéseket. Eleinte korlátlan számú pályaművet küldhettek be a diákok. Bárki több, de egyenként maximum 5 A/4 oldalnyi bármilyen témájú pályaművel részt vehetett a versengésben. Idővel a pályaművek számát egyben határoztuk meg, próbálván a pályázókat saját írásaik bírálására, szelekciójára ösztönözni.

Az írásművek tematikailag igen színes, széles skálájúak, a hagyományos mesetémáktól a mindennapi életünk bemutatásáig, a kis szerzők életének egy-egy eseményét megörökítő leírásig. Sokan rajzaikkal illusztrálták pályázatukat, míg néhányan „illusztrációkkal ellátott „könyvecske” alakban küldték be.
A nyomtatott formátumú pályaműveket postai úton a Központi Könyvtár címére (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.) vagy e-mailen a titkar@fszek.hu -re, valamint személyesen is be lehetett hozni a Központi Könyvtárba, ahol az Átriumban gyűjtőládát helyeztünk el.

Az évek alatt egyre többen elektronikusan juttatták el műveiket, az e-mailen beküldött művek száma különösen a két utolsó alkalommal volt jelentős. Ma már elektronikusan várjuk a dolgozatok nagy részét, és e-mailen keresztül tartjuk a pályázókkal a kapcsolatot.

Külön figyelmet fordítottunk arra minden évben, hogy az egész pályázati időszak alatt folyamatos legyen a verseny népszerűsítése és publicitása. Ez hozzájárult a pályázat széleskörű ismertségéhez, amit az évről évre növekvő számú pályázó és pályázat is visszaigazolt. A versenyt minden évben megfelelő érdeklődés kísérte a gyerekek és a felnőttek részéről egyaránt, egészen a meghirdetéstől a díjkiosztásig.

A 2011. évi verseny a számok tükrében:

  Indult

Továbbjutott

a szakmai zsűrihez 

I. kategória

(kicsik: 6-10 év)

320 pályázó 71 pályázó 

II. kategória

(nagyok: 11-16 év)

348 pályázó 73 pályázó 

 

Indult összesen:

668 pályázó 144 pályázó 

Az eddigi tapasztalatok és eredmények azt bizonyították, hogy érdemes folytatni ezt a munkát és meghirdetni újra és újra ezt a pályázatot. Az eddigi versenyek visszaigazolták az elvárásokat. Mind a sikere és mind a népszerűsége azt mutatja, hogy ez jó kezdeményezés volt, a gyerekek élnek a megmérettetés lehetőségével, igénylik azt és lelkesedéssel vesznek részt benne. Számukra ez ösztönző erővel bír, beindítja alkotókedvüket és fantáziájukat.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás