ÉletmódSzabadidő

Fellélegezhetnek a művészeti iskolák?

A művészeti oktatás nem csak azoknak a diákoknak hasznos, akik művészi karriert szeretnének maguknak, funkciója sem csupán a tehetségek megtalálása és a zeneművészi, képzőművészi utánpótlás kinevelése. Minden egyes gyerek szociális kompetenciái fejleszthetőek ezeken a foglalkozásokon, ráadásul sokkal hatékonyabban, mint a hagyományos iskolai-tanórai keretek között.

Talán éppen ezen felismerésből adódóan a művészetoktatás egy államilag finanszírozott képzési forma ma Magyarországon. A szülőknek azonban a költségekhez hozzá kell járulniuk, az intézményekben térítési díjat kell fizetni. A szülői befizetésekből, a normatívából és a fenntartói támogatásból kell az intézményt működtetni. Ám arról is jogszabály rendelkezik, hogy a hátrányos helyzetű tanulóktól térítési díj nem kérhető. Így az a képtelen helyzet állhat elő, hogy éppen a legrászorultabbak lehetőségei szűnnek meg a művészeti oktatásra, hisz az őket oktató intézmények finanszírozása ellehetetlenül. Különösen most, amikor a pályázati források is alapvetően beszűkültek, egyre lehetetlenebb vállalkozás a művészeti oktatás.

A Duna2 televízió 2011. október 20-i Éjjeli őrjárat c. műsorában két alapfokú művészetoktatási intézmény és egy drámapedagógiával foglalkozó műhely képviselője beszélgettek. Egyikük, az Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézményt vezető L. Ritók Nóra elmondta a műsorban, hogy 5 évvel ezelőtt megnyitottak egy kaput, a kiemelten hátrányos helyzetű diákokat oktatók előtt. Ezek az iskolák élhettek a lehetőséggel, hogy közoktatási megállapodást kössenek amelynek keretében az állam kiegészítette a támogatásukat. Ez a lehetőség azonban 2011. augusztus 31-én lezárult. Az intézményi lobbiknak (is) köszönhetően a jelenlegi kormányzat ezt a kiegészítést ezen tanév végéig meghosszabbította, ám az iskolák a jövő évet, benne a már elkezdett tanév második felét is, teljesen bizonytalannak látják. L. Ritók Nóra korábban erről így írt.

A tévéműsorban azonban Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár a felvetésekre a következőket reagálta: „A költségvetési törvény szerint ilyen szerződéskötésre [a korábban említett közoktatási megállapodás] első körben csak idén december 31-ig volt mód. De a következő költségvetésben is megjelenik ugyanaz az összeg, ami az ő fennmaradásukhoz szükséges, tehát, ha ez megnyugtató, akkor ott szerepelnek azok a számok, amelyek alapján tovább folytatódhat ez a plusz támogatásuk.”

(A hivatkozott műsor videója ezen az oldalon megtalálható - mi csak Internet Explorerben tudtuk megnézni.)

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó