ÉletmódSzabadidő

Indiai kisoroszlánok születtek a budapesti állatkertben

Összesen négy kis ragadozó jött világra február 16-án az intézményben - jelentette be Persányi Miklós főigazgató a szezonnyitó sajtótájékoztatón. Az apróságokat és anyjukat a látogatók már csütörtök délutántól láthatják az intézményben.

Ezzel felfedte csütörtökön az elmúlt hetek "nagy titkát" a fővárosi állatkert: a közösségi oldalak olvasói által sokat találgatott állat nem más, mint a veszélyeztetett Panthera leo persica.

A kisoroszlánok anyja, Shirwane 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében, ahonnan 2010-ben érkezett Budapestre. Ugyanabban az évben került a fővárosba az egy évvel fiatalabb apa, Basil is.

A természetben csupán mintegy négyszáz ázsiai oroszlán él, állatkertekben pedig mindössze 250-300 egyed. Magyarországon korábban soha nem született még az afrikai rokonnál ritkább indiai oroszlán.

A kritikusan veszélyeztetett indiai oroszlánok létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek oka, hogy általában afrikaiként könyvelik el őket, mivel a populáció többsége valóban a fekete kontinensen él. Az egykor hatalmas ázsiai elterjedési területen belül ma már csak az indiai Gudzsarát államban maradtak fenn vadon élő egyedek.

Az állatkert lakóinak száma a négy kisoroszlán mellett két orángután nősténnyel is szaporodott, ők azonban egyelőre nem láthatók. A müncheni állatkertből nemrég érkezett egyedek, Lia és Jula még karanténban vannak, nem estek még át a szükséges vizsgálatokon, velük áprilisban ismerkedhet meg az intézmény közönsége.

Forrás: MTI

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X