ÉletmódSzabadidő

Kedvenc őszi kirándulóhelyeink

Idén ősszel a kiszámíthatatlan időjárás miatt lehetséges, hogy sokaknak még novemberben is kedve támad egy kis kiránduláshoz. Ha egyik nap esik, az nem jelenti azt, hogy másnap nem verőfényes napsütésre ébredünk. Sokan összekeverik a kirándulást a túrával, holott az előbbi lehet akár az állatkert is, vagy a nagyszülők szőlője vidéken. Hat család kedvenc helye olvasható a következő sorokban.

Tordasi kalandok

Anna története: "Egyik kedvenc helyünk a tordasi csárda környéke. Itt két éve még egy pici állatkert volt, elkerítve, de szinte szabadon mászkáltak a szarvasok, vaddisznók, fácánok. Például itt élt Emu, félfülű láma - dal is van róla. A szürke marhához vezető földúton kifeszített kerítéseken mindenféle régi szerszámok voltak. Jó volt dagonyázni a gyerekekkel a sárban."

"Ez mára megszűnt, de a helyén tó, játszótér, kis kilátó megmaradt. Tordas életünk része, útközben gyümölcsvásárba mentünk, ott pedig finom ételeket ettünk a csárdában. Igyekeztünk humorral felfogni, hogy ott a jó levegő mindig okozott valami balesetet, ami miatt félmeztelenül ült a legény hazafelé a kocsiban."
tordasicsarda.hu

Szarvasi arborétum

Békés megyében vagy Szolnok környékén lakóknak remek kirándulócél lehet az arborétum Szarvason. A szinte teljesen elszigetelt park olyan hatással lehet a kicsikre, mintha a vad erdőben lennének.

„Legkisebb fiam Marci még csak 4-5 éves lehetett, amikor átkerekeztünk a szarvasi arborétumba Mezőtúrról. Sanyi, Dani a másik két fiam, saját biciklijükkel jöttek, Marcit én vittem kisülésben. Jó kis bringázás volt, oda-vissza 60 km. Nagyot sétáltunk a fák között, megnéztük a bokrokat, virágokat, aztán egyszer csak ránk tört egy vihar. Eső, dörgés, villámlás. Behúzódtunk egy megfigyelőkunyhóba, ott vártuk ki a zivatar végét. Amikor kisütött a nap, mi folytattuk a sétát, a növények felfrissültek, színes, illatos volt az egész Pepi-kert.” – mondja Ilona.

Ez a program remekül alkalmas arra is, hogy a nagyszülőket kimozdítsuk egy kis sétára. A park egész évben látogatható.
pepikert.hu

Eger és környéke

„Szilvásvárad és a Szalajka-völgy mindig egy kulcshelyszíne az őszi kirándulásoknak nálunk. A család férfi ága Egerből származik, ezért a gyerekekkel gyakran járunk arra. A Fátyol vízesés szerintem ilyenkor a legszebb. Egerben főleg a Nagyegedre kirándulunk, mert ott van a kilátó és onnan indulnak a sárkányrepülők is. Ilyenkor ősszel legjobban a vastag avarban szeretünk járkálni, évezzük, ahogy zizeg a lábunk alatt és gyűjtögetjük a szép platánleveleket.” – mondja Éva.
szilvasvarad.hu

Barlangtúra picikkel

„Egyszer voltunk többen a Szemlőhegyi barlangban szerintem az is nagyon izgalmas, egész kicsi gyerekkel is végig lehet csinálni, mert akadálymentesített, szóval babakocsit is simán végig lehet tolni. Mikor jártunk ott, az enyémek folyton emlegették, hogy mikor megyünk már vissza, meg hogy milyen alakzatokat láttak. A fogadóterében egy csomó mindent ki tudnak próbálni a gyerekek is.

Ha jó idő van, felette a dombon egy klassz játszóteret is csináltak, egy olyan csúszdával, aminek a tetejéhez fel kell kaptatni a dombon, és egy csőben tök jó hosszan le lehet benne csúszni. Meg lehet enni egy sütit is a Daubnerben, ha már ott van az ember.” – mondta el Nóra
szemlohegyi.atw.hu

Dorka az állatkertet imádja

„A húgomnak az állatkert a kedvence. Bármikor, bárhol, akármennyiszer, ugyanazt lényegében. Imádja az állatokat, mindig iszonyú lelkes, ha oda megyünk."- mondja Zsófi a kilenc éves Dorkáról.  

"Mikor kicsi voltam nagyon szerettem a nagy családi-baráti túrákat. Sokszor mentünk több családdal együtt, főleg a Mátrába. A felnőttek hoztak szendvicseket, mi pedig gyerekek rohangáltunk körülöttük es tücsköt-békát összeszedtünk. Egyszer emlékszem, találtam egy olyan formájú követ, mint egy kovakő es Gergővel meg voltunk róla győződve, hogy a pattintott korszakból való.” - tette hozzá.

Magyarországi állatkertek: Nyíregyháza, Budapest, Veszprém, Debrecen, Győr, Hortobágy, Miskolc, Kaposvár, Szeged

Könnyen elérhető helyek

Ahogy azt már említettük, nem muszáj feltétlenül messzire menni ahhoz, hogy szép dolgokat lássunk, kikapcsolódjuk.

„Az helyzet az, hogy a férjem állatira nehezen mozdítható ki otthonról, szóval ha kirándulni megyünk, az általában én és a gyerekek. Mivel nem vezetek, és Csepelen lakunk, ezért legtöbbször könnyen elérhető helyekre megyünk, pl. a Duna partra, ami itt van közel, hattyúkat és kacsákat etetni. Azt nagyon szeretik a srácok."

"Mivel mi ennyire kint lakunk, nekünk már az is nagy kirándulás, ha a Margit-szigetre, Millenárisra eljutunk egy-egy programra. Alapvetően inkább olyan kiruccanásokat szoktunk tenni, ami valami programhoz kapcsolódik, például az Emese parkba. Ott van egy ilyen cölöpvárszerűség, háztáji állatok, fűszerkert, kiállítás régi mesterségekből, lehet íjászkodni, van egy mesterséges tó, azon meg sárkányhajókkal lehet egy kört tenni. A bácsik nagyon jó fejek, korhű jelmezekben, ott láttam először, hogy valaki kovakővel tüzet gyújtott.” – mesélte Petra.
emesepark.hu

A hétvégére hűvös, de napos időt mondanak, jó kirándulást kívánunk!

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X