ÉletmódSzabadidőOnline

V. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi

A média hatása a gyermekekre

Szeptember 28. és 30. között ötödik alkalommal rendeztek nemzetközi médiakonferenciát, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Országos Rádió és Televízió Testület szervezésében. A zárónyilatkozat sürgeti a különböző szakterületek és a szülők hatékonyabb szerepvállalását a helyes médiafogyasztási szokások kialakításában.

A háromnapos konferencián 79 magyar és külföldi szakember, 5 országból – többek között jogászok, pszichológusok, politikusok, gyermekvédelmi szakemberek, médiaszakemberek, stb. - tartottak előadást saját szakterületükön szerzett tapasztalataikról, a legkülönfélébb médiumok gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatásáról.

:

Minden ötödik 5-7 éves kisgyermek szabadon, szülői felügyelet nélkül hozzáférhet az internethez. Minden tizediknek van saját mobiltelefonja, és ötven százalékuk saját televízióval rendelkezik. Bővebben...

A konferencia alapjául szolgáló kutatást a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által megbízott kutatócsoport végezte el. A 12-17 éves diákok körében végzett többfordulós felmérés különböző társadalmi csoportokon belül vizsgálta a médiumokhoz, reklámokhoz való viszonyulást, illetve azok hatásait. A kutatás kimutatta, hogy a gyermekek és a fiatalok körében az elmúlt egy évben az internet használata immáron meghaladta nemcsak a rádió, de a televízió használatát is. A nívós, kulturált, gyermekeknek és fiataloknak szóló tévéműsorok aránya tovább csökkent, ugyanakkor elkezdődött a tematikus csatornák térhódítása.

A konferencia résztvevői az alábbi témaköröket járták körül:
1. Tartalom-Hatás-Oktatás. Lineáris tartalmak (TV, rádió, írott sajtó)
2. Safer Internet Plus program. Tartalom-Hatás-Oktatás. Nem-lineáris tartalmak (TV és rádió az interneten, internet, PC-játékok, mobiltelefon)
3. Szabályozás és etika.

A konferencián bemutatkozott a Safer Internet Plus program. A program célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online-technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, valamint a nem kívánatos – jogellenes, illetve az internethasználó által nem igényelt – tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

A felmérések rámutatnak, hogy Magyarországon aránytalanul sok a médiapiaci szereplő. Több tévéadó, rádióállomás és kiadó működik itthon, mint a 80 millió lakosú Németországban.

A konferencia legfontosabb megállapítása, hogy a felnőttek gyermekekre, fiatalokra vonatkozó felelőssége nem hárítható át: kinek-kinek a maga helyén, a maga feladatát kell hatékonyan és felelősen ellátnia, legyen szó a szülőkről, tanárokról, politikusokról vagy újságírókról.

A konferencia az előadók és a résztvevők közös zárónyilatkozatának megszövegezésével és elfogadásával zárult.

A zárónyilatkozatot itt olvashatják.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás