ÉletmódSzabadidő

Nyári gyermekfelügyelet

Segítség, itt a nyár!

Elkezdődött a vakáció. Ám a felhőtlen örömért és kikapcsolódásért jócskán meg kell küzdeni azokban a családokban, ahol Apu és Anyu is dolgozik, és bizony, nehéz a gyerek felügyeletét, sőt maradéktalan szórakozását megoldani a szünet 12 hetében...

A nyári szünidő tizenkét hete hatvan munkanapot jelent, pontosan annyit, amennyi szabadsága Anyunak és Apunak összesen lehet - de csak akkor, ha már nem fiatal emberek... Ha tehát a szülők úgy döntenek, hogy szabadságukat a lurkók nyári felügyeletére használják, egészen biztos, hogy egyetlen percet sem tudnak közösen nyaralni.

 

Hová menjen a gyerek?

Itt megtalálja a Kölöknet nyári tábor ajánlóját.

A helyzet persze nyilván nem ennyire súlyos, hiszen a legtöbb családban akad egy nagymama, nagynéni vagy jóbarát, aki egy-két hétre nemcsak vállalja, de kifejezett örömmel pesztrálja a csemetéket. Jó megoldás lehet az is, ha baráti családokkal szövetkezünk, és kölcsönösen elvisszük egymás srácait a családi nyaralásra. Emellett még éppen belefér a szabadságba egy-két meghitt, csak rólunk szóló hét. S még mindig nem merítettük ki a lehetőségeket, hiszen a gyereknek külön kaland egy-két ottalvós tábor is, ahol a haverokkal együtt lehet.

Ám, ha túl jól sikerül a szervezés, és mozgalmas programokkal lefedtük a szünet mind a 12 hetét, könnyen a végkimerülésbe kergethetjük a gyerekeket. Mint azt a tízéves kisfiút, aki a negyedik nagyon inspiráló helyszínen fakadt ki:  "Most vagy költözzünk ide, vagy rögtön menjünk haza!" A gyerekeknek ugyanis szükségük van az élmények feldolgozására. Ez pedig nem csak a táborokban frissen szerzett élményeket jelenti, de a mögöttük álló tanév mentális kipihenését is. Ha rögtön az évzáró után beindul, és hetekig meg sem szakad a táborból táborba tartó hajsza, a gyerekfelügyelettel valóban nem lesz gondunk. És a gyerekkel...?

Vagyis fontos, hogy a nyári izgalmak sorát itt-ott megszakítsuk egy-egy csendesebb, akár passzívabb időszakkal. Nagyon hálás tud lenni egyszerűen az is, ha néhány napra mindannyian szabadságra megyünk. Még el se kell utazni ahhoz, hogy élvezzük egymás társaságát, az élet lelassulását.

 

Elengedni - de hogyan?

"A családok életében általában van néhány ’szerencsésebb’ év, amikor a testvéreket együtt tudjuk táborba küldeni. Ilyenkor ott van kéznél az érzelmi biztonság, ami a kicsi számára megkönnyíti a szülőktől való távollétet." Bővebben...

Lévén, hogy a szabadságunk véges, a srácok otthon töltött idejét is meg kell szervezni valahogy. A legkülönfélébb szervezetek napközis táborai vonzó kínálatot jelentenek ehhez. Budapesten 15 000 Ft alatt nemigen lehet ajánlatot találni, vidéken előfordul a 10 000 Ft-os heti díj is. Akad azonban 30-40 ezer forintos tematikus napközis tábor is.

Az önkormányzatok - a "gyermekek napközbeni felügyelete" kötelező feladatát ellátandó - napközis tábort működtetnek az iskolások számára a nyári szünidőben. Ez a fentieknél sokkal olcsóbb megoldás, hiszen ezeket a táborokat az étkezés térítési díjáért lehet igénybe venni. A napközis táborokba az iskolában lehet jelentkezni; sajnos azonban, minden kötelezettség ellenére, ez a megoldási mód nem érhető el az összes településen.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás