ÉletmódSzabadidőünnep

Itt a Halloween – játékra fel!

Bár sokan gondolják úgy, hogy Magyarországon nincs létjogosultsága a halloweennek, mi inkább a mindenszenteket, illetve a halottak napját „ünnepeljük”, mégis arra gondoltunk, ha már adódott a gyerekek számára egy újabb móka-lehetőség, amikor maskarát ölthetnek, játszhatnak, miért ne dobnánk fel azt jobbnál jobb ötletekkel?! Íme, pár darab.

Néhány szót a halloweenről…

Kifaragott tökök, ijesztő jelmezek, „csokit vagy csalunk” felkiáltással bandázó gyerekek – nekünk elsőre ezek a képek ugranak be amerikai filmkből, a halloween kifejezés hallatán.

Itt a Halloween – játékra fel!

De tudtad, hogy az ünnep nem is amerikai, hanem kelta eredetű? És azt, hogy az „All Hallows Eve”-ből származik, azaz minden idegenkedés ellenére, ténylegesen is a mindenszentek előestéjét jelenti, amikor is az addig bolyongó halottak végre eljutnak a holtak birodalmába, ahol örök nyugovóra térnek. (Mi pedig végső búcsút vehetünk tőlük.)

Tippek a szórakozáshoz

  1. Halloweeni átok

A fekete-fehér-igen-nem-hez hasonlóan ez a játék is azon alapszik, hogy létezik egy tiltólista, és ha valaki kimondja a rajta szereplő szavak bármelyikét, akkor kiesett. Tehát a buli elején osszatok ki a vendégeknek egy felsorolást (mindenki ugyanazt kapja) a szavakról, amiket nem ejthetnek ki, például: október, halloween, halottak napja, szellemek, maszk, tök, töklámpás, sötét, éjszaka.. stb. és kezdjetek el beszélgetni egymással. Aki meghall egy tiltott kifejezést, rámutat a másikra és azt kiáltja, hogy „átok”. A nyertes a végén egy tábla csoki – vagy valami hasonlóan jelképes – díjazásban részesül.

  1. Tök-keresés

Rejts el a házban és a kertben apró tök-figurákat, minitököket, vagy akár celofánba csomagolt tök-darabokat (jó sokat!). A gyerkőcök hada oszoljon két csapatra, és akik a legtöbb eldugott tököt találják, azok nyertek. Egy kis zacskó édesség a nyereményük, amelyen testvériesen meg kell osztozniuk (többet tanulhatnak a lurkók ebből a játékból, mint hinnéd).

Itt a Halloween – játékra fel!

  1. Szörny-fagyasztó táncolás

Válogass össze néhány gyerekzenét (ha találsz az alkalomhoz illőt, akkor az még jobb, de a csapat korához illeszkedő, jól ismert pop-slágerek is tökéletesen megfelelnek), és indítsd el. Az egyetlen instrukció, hogy amíg szól a szám, addig mehet a tánc, amikor viszont váratlanul leállítod, abban a pozitúrában kell maradnia mindenkinek, ahogy éppen akkor áll/ül/fekszik/guggol. Ez nem egy verseny, így nyertes sincs, de így is nagyon mókás a játék. Szállj be Te is és hadd próbálják ki a gyerekek is, milyen, amikor ők állíthatják meg a zenét.

  1. Súgd a fülembe

Szintén egy klasszikus játékból alakult ki ez a feladat: az egyik poronty kitalál egy pár, rövid mondatból álló halloweeni sztorit (ha nem megy neki, kicsit vonuljatok félre és segíts neki), amit nem árul el senkinek, legalábbis nem hangosan; csak a mellette álló fülébe suttogva mondja ki. Aki tovább is adja rögtön – már, amit értett-, s mire körbe ér a történet, valami egészen más sül ki belőle. Miután kiderült az igazság, végig mehettek, ki mit hallott, ez is egy jópofa kör lesz.

Itt a Halloween – játékra fel!

  1. Tippelj, hány cukorka van nálam

Tölts meg egy üveget vagy egy zacskót, bon-bonnal, kicsi csokikkal, cukorkákkal, vagy bármilyen apró édességgel. Kérd meg a srácokat, hogy tippeljenek, hány darab lehet benne. A nyertes hazaviheti az egészet, persze csak miután körbe kínált mindenkit!

További jópofa ötleteket olvashattok még itt:

 
Címkék: ünnep, halloween, játék

Kölöknet hozzászólás

aláírás