ÉletmódSzabadidő

Új Csukás István regény

"Zseniket akarnak nevelni egy kisérleti osztályban"

Több mint harminc év után új kötettel jelentkezett a 84. Ünnepi Könyvhétre Csukás István. A Berosált a rezesbanda című regény története az író szerint ízig-vérig mai. A regényből készült film is bemutatásra vár.

A szerzőtől több mint harminc éve jelent meg utoljára új ifjúsági regény, és ez az első filmregénye. A Berosált a rezesbanda eredetileg forgatókönyvnek íródott, ezt a művet formálta Katona Ildikó, a kiadó vezetője a szerző kérésére színes, olvasmányos történetté.

A rettenetes Riminyák tanár úr üres osztályterembe érkezik, ugyanis az iskolai rezesbanda lelépett egy lopott busszal. A sofőr helyén Szinyák, a bandavezér ül! Vezetni nem tud, a kaland tehát garantált! - olvasható a könyv fülszövegében.

Csukás István elmondta, hogy a történet alapötlete már évekkel ezelőtt megszületett a fejében, de addig nem akarta készre írni, amíg a Mátyássy Áron rendezte játékfilm költségvetése nem állt össze. "Íróasztalfióknak nem érdemes filmet írni" - tette hozzá.

"A történet arról szól, hogy a gyerekekből zseniket akarnak nevelni egy kísérleti osztályban, de ők ezt nem szeretnék. Nekik az a vágyuk, hogy egy rezesbandát alakítsanak. Ezt azonban a tanárok nem szeretnék, mivel még nagyon hamisan játszanak. A gyerekek elszöknek, majd visszatérnek, a végén mindenki győz" - foglalta össze tömören a cselekményt az író, aki szerint a történet ízig-vérig mai.

"Mai gyerekekről szól, az ő problémáikról, az ő szóhasználatukat vettem alapul" - tette hozzá, megemlítve, hogy a történet a tizenéves korosztálynak lehet izgalmas, ugyanakkor bizonyos elemei a felnőtteknek is viccesek lehetnek.

Ilyen például, hogy a történetben felbukkan egy Magyarországon ragadt, bujkáló orosz katona is. "Annak idején olvastam, hogy Ausztriában voltak katonák, akik titkos depókat alakítottak ki a föld alatt, fegyvereket rejtettek el bennük. Én humorosan nyúltam ehhez: egy kedvesen őrült figurát alkottam meg, aki muzeális fegyvereket gyűjt" - mesélte Csukás István, hozzátéve, Igorról hamar kiderül, hogy szinte semmiben sem különbözik a tanároktól.

A régényből készült filmet Vácott és egy elhagyatott laktanyában forgatták. Az operatőr Herbai Máté, a főbb szerepekben Anger Zsolt, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Kocsis Pál, Balogh András, Fesztbaum Béla, Hollósi Frigyes, Hay Anna, Kokics Péter, Radnay Csilla, Ozvald Enikő tűnik fel. Csortos Szabó Sándor elmondta, hogy az alkotás elkészült, jelenleg a televíziós bemutatóra várnak. 

Kapcsolódó cikkek:

Berosált a rezesbanda

Életműdíjat kapott Csukás István

Kedvenc Csukás meséim

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó