Életmód

Ti szoktatok reggelizni?

Ha igen, akkor csak azért olvasd tovább, hogy érezd: látatlanban is megveregetjük a vállad, ha meg nem, akkor azért, hátha meg tudunk győzni arról, hogy a család minden tagjának – az iskolás korosztálynak kiemelten – szüksége van a napkezdő energiatöltetre!

Egy januári, nem reprezentatív felmérés szerint a megkérdezett 25 és 60 év közötti 600 felnőtt 33 százaléka nem reggelizik rendszeresen, és mindössze 67 százalékuk visz be táplálékot az ébredést követően minden nap.

Mióta szajkózzuk...

A gyermekkori elhízáshoz vezető egyik leggyakoribb kockázati tényező a reggeli elhagyása - nyilatkozta még 2011-ben Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa. Kitért arra is, hogy a program ötletét az adta, hogy korábbi felméréseik szerint a gyermekek egyötöde, egyharmada úgy megy iskolába, hogy nem reggelizik. Úgy tűnik, azóta nem sokat változott a világ.

Ha szerencsénk van, akkor már gyerekkorban megtanuljuk, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, mégis a 600 válaszadót számláló Actimel Reggeli Rutin Felmérés szerint a megkérdezettek 11 százaléka soha nem reggelizik. Pedig csak egy kiadós, vitaminokkal teli, tápanyagokban gazdag menü elfogyasztása biztosítja, hogy napközben tele legyünk energiával és megfelelően tudjunk koncentrálni az előttünk álló feladatokra. A reggeli étkezés kihagyása ráadásul kihathat általános közérzetünkre is.

Végtelenül undok...

"És Mami mindig készít reggelit, de nem mindig tudom megenni. Nem tehetek róla. De van, amikor megeszem, mert éhes vagyok. És van, amikor meg hányingerem van, ha csak ránézek az asztalra.

Mami szerint reggeli nélkül nem lehet tanulni. De egyébkén a barátaim rengeteg ennivalót hoznak a suliba, meg ott van a büfé is. És ott is müzliszeletet meg turmixot veszek. Szóval egészségeset."

Itt olvashatod el az egész írást!

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 16 százaléka heti 3-4 alkalommal reggelizik, míg 6 százalékuk csak hétvégén.

A felmérésben részt vevők 42 százaléka soha nem fogyaszt reggelire joghurtot, 35 százalékuk soha nem eszik reggelente gyümölcsöt, zöldséget és 25 százalékban nem fogyasztanak a nap első étkezésekor felvágottat, tojást sem. A kutatásból az is kiderült, hogy 18 százalékuknak nincs semmilyen bevett reggeli szokása, amely segít neki abban, hogy jól teljen a napja.

Megoldás: A reggeli „rutin”

A válaszadók 82 százalékának segítenek a reggeli szokások, a felkelést követő „rutin”, hogy a legtöbbet hozzák ki napjukból. Legyen szó kutyasétáltatásról (4%), sportolásról (10%), reggelizésről (29%), vagy a kedvenc reggeli kávéról (40%), a megkérdezettek döntő többsége szerint a reggeli rutin segítséget nyújt ahhoz, hogy képesek legyenek jobban élvezni a napot.

Kapcsolódó írásunk itt olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás