Életmód

Veszélyes gyerekjátékok, amelyek halláskárosodást okozhatnak

A legtöbb szülő a különféle gyermekjátékok potenciális veszélyesanyag-tartalma miatt aggódik, és csak keveseknek jut eszébe, hogy egyes játékok hangkibocsátása is kockázatos lehet, és akár halláskárosodást is okozhat. Ilyenek például a játékpisztolyok, a játékhangszerek, a játéktelefon és a walkie-talkie, a beszélő babák és a szirénázó autók.

Egy hangos játék akár 90 dB hangerővel is szólhat, amely egy felnőtt esetében is káros, hiszen ha valaki ilyen zajterhelésnek van tartósan kitéve, akkor a hallószerv védelme érdekében szükséges, hogy fülvédőt használjon. A gyerekek ráadásul ezeket a játékokat gyakran a fülükhöz teszik, így akár 120 dB terhelés is érheti a hallószervüket, amely már maradandó károsodást okozhat. Fontos, hogy a szülők, mielőtt ilyen játékot vásárolnak, hallgassák meg, vagy tájékozódjanak a hangerejéről, és ha túl hangosnak találják, akkor ne vegyék meg.

2016-ban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság több olyan gyermekjátékot is veszélyesnek minősített, melyek magukban hordozzák a halláskárosodás kockázatát.

A betiltott játékok listája itt olvasható

Itt találjuk a bevizsgált, biztonságos játékokat

A cikk forrása

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás