Élvezd a tanulást

Amerikai Egyesült Államok elnökei

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke a világ egyik legbefolyásosabb politikusa és a világ legjobban védett embereinek egyike. Legalábbis ma már így van. A történelem során fokozatosan vált az USA a világpolitika irányítójává, az egyik legmeghatározóbb állammá. Mindig nagy figyelem szegeződik az elnök tetteire, mondataira és magára az elnök személyiségére. Azonban a védelmük nem mindig volt ennyire profi, mint ma. A köztudatban két amerikai elnök ellen elkövetett gyilkosság az elterjedt, azonban összesen az USA négy első emberével végzett merénylő a történelem során. Most ezt a négy halálesetet vesszük sorra.

1. Abraham Lincoln

Az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke volt 1861-1865 között. Ő volt az USA történetének első republikánus elnöke. Kormányzása alatt zajlott a polgárháború, mely megnehezítette a munkáját. Többször felemelte a szavát a rabszolgák felszabadítása és négerek egyenjogúsítása mellett. John Wilkes Booth emiatt döntött úgy, hogy végez az elnökkel. 1965. április 14-én az elnök és kísérete a Ford Színházban egy előadást tekintett meg. Az előadás szünetében az elnök testőre, John Parker elhagyta a páholyt, amit kihasználva Booth Lincoln mögé lépett és fejbe lőtte. Az elnök segítségére sietők megsebesítették a támadót, de el tudott menekülni. Egy 50 km-re lévő farmon leltek rá 10 nappal később, ahol tűzpárbajban megölték. (a történet ismerős lehet a Dr. Csont című sorozatból, hisz a film története szerint Seeley Booth FBI ügynök a merénylő dédunokája.) Abraham Lincoln kómába esett és másnap belehalt a sérüléseibe.

2. James Abram Garfield

Az Amerikai Egyesült Államok 20. elnöke volt 1881-ben, azonban alig fél évig tudta betölteni a tisztségét. Hivatalba lépése után megpróbált közvetíteni a Republikánus Párt két nagy, egymással szembenálló csoportja között és igyekezett kibékíteni őket. Valószínűsíthetően ez vezetett ahhoz, hogy az elmebetegségben szenvedő Charles J. Guiteau merényletet követett el ellene: 1881. július 2-án lőtt rá az elnökre, akit az egyik golyó a hátán, a másik pedig a vállán érte. Egyik sérülés sem volt súlyos, azonban a korabeli orvosok nem voltak szakmailag felkészülve az ilyen jellegű sérülések kezelésére. Gyakorlatilag félrekezelték, gyulladásokat és vérmérgezést okozva ezzel az elnök szervezetében. Az elnököt a végbelén keresztül próbálták táplálni, ami sikertelen volt. Ennek következtében Garfield 1881. szeptember 18-án elhunyt.

James Abram Garfield

3. William McKinley

Az Amerikai Egyesült Államok 25. elnöke volt 1897-1901 között. Sikeres kampányának és intézkedéseinek köszönhetően második ciklusára is megválasztották elnöknek, azonban a hivatalát nem tudta betölteni. 1901. szeptember 6-án, a tiszteletére rendezett fogadáson Leon F. Czolgosz lengyel anarchista közvetlen közelről rálőtt az elnökre annak ellenére, hogy a politikust közel ötven testőr védte. A sérülése elsőre nem tűnt súlyosnak, az elnök meg is kérte a testőreit, hogy ne bántsák az elkövetőt, majd arra kérte a titkárát, hogy kíméletesen közöljék a merénylet tényét a feleségével. A golyó megsértette a gyomrát, a veséjét és a hasnyálmirigyét, emiatt állapota fokozatosan és gyorsan romlott. Végül 1901. szeptember 14-én, fertőzés következtében McKinley elhunyt.

William McKinley

4. John Fitzgerald Kennedy

Az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke volt 1961-1963 között. Rövid elnöklését követő halála mind a mai napig rengeteg összeesküvés elmélet központi témája, sokan nem hisznek az akkori, felületesnek ítélt Warren-jelentéseknek. Számos titok és találgatás övezi a Kennedy-gyilkosságot, melyben rengeteg gyanúsítottat és okot vélnek felfedezni. Az elnök 1963. november 22-én Dallasba utazott a feleségével, hogy előkészítse a következő választásokat. A repülőtérről a városba nyitott autóval haladt a konvoj, amikor az Elm streetre fordulva Lee Harvey Oswald rálőtt Kennedyre: az egyik lövés a torkán, a másik pedig a fején érte. Az elnök szinte azonnal meghalt, azonban nem merték ezt bejelenteni, ezért a Parkland kórházba szállították. Később bejelentették az elnök halálát. Lee Harvey Oswaldot a merénylet után letartóztatták, két nappal később pedig Jack Ruby lelőtte.

John Fitzgerald Kennedy

Még több érdekesség és izgalmas történet az amerikai elnökökről Hahner Péter: Az Egyesült Államok elnökei című könyvben.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás