Élvezd a tanulást

HANGOS A VÁROS

Folytassuk városi kalandunkat a madarak világában!

A madárvilág képviselői nem alszanak téli álmot. Sok madárfaj egész évben itt él, velük mindig találkozhatunk. Több faj viszont csak tavasztól őszig a vendégünk. Ők nem találnak elegendő táplálékot télen hazánkban, ezért ezt az időszakot délebbi területeken töltik. 

Tudtad, hogy a vörösbegy csak úgynevezett részleges vonuló madár (szakszóval ezt úgy mondjuk: parciális)? Ez azt jelenti, hogy a hímek itt maradnak télre, a többiek pedig délebbre vonulnak.

Őszapó

foto: Orbán Zoltán

A kertek madárlakói közül a fakopáncsok és a szén- valamint kék cinegék, őszapók  áttelelnek, ezért már a tél végén, kora tavasszal odúik csinosításához fognak. A kertek sűrű bokrai alatt, a farakásokon az ökörszemek is egész télen kutatnak rovarok után. Február végétől hajnalonként a vörösbegyek, énekes- és fekete rigók, szén- és kékcinegék már buzgón énekelnek. A hímek ugyanis hangjelzéssel (dallal) jelölik ki területük határait, hogy más hímek tiszteletben tartsák a birtokviszonyokat, míg a tojókat tárt karokkal, illetve szárnyakkal várják. 

Ökörszem

foto: Orbán Zoltán

A legkésőbb a hosszú távú, legmesszebbre vonuló madárfajok képviselői térnek vissza. Ők Afrikában, a Szaharától délre elterülő vidékeken telelnek át. Ezek a fajok úgy időzítik a visszatérésüket, hogy a tavasz közepén, végén már gazdag rovarkínálat várja őket. Ilyenek például a szalakóták, gyurgyalagok, gébicsek. A vizes élőhelyeken is hamar beindul az udvarlás a jég visszahúzódása után. A bíbicek már februárban elkezdik a nedves rétek, szántóföldek felett látványos nászrepülésüket.

Tudod, hogy miért éppen hajnalban énekelnek legintenzívebben és leghangosabban a madarak?

Természetesen napközben is hallunk madárdalt, de érdemes egyszer-kétszer hajnalban felkelni, hogy igazi „koncertben” gyönyörködhessünk. A hajnali madárkórus a legintenzívebb, mert egyrészt még nincs elég világos élelmet gyűjteni, de már érdemes territóriumot kijelölni, másrészt napkelte előtt nyugodtabb légköri feltételek uralkodnak, így jobban terjed az ének.

Gondoltad volna, hogy ragadozó madarak, mint például az egerészölyv vagy a vörös vércse a városban is élnek?
Az autóutak mentén egész télen gyakran láthatunk egerészölyveket, ennek a fajnak a példányai rendszeresen áttelelnek hazánkban. Ez a ragadozó madár faj a települések közelében is költ. Fészkelése inkább március végén kezdődik, de a hangos „kiő-kiő” kiáltásokkal fészkük körül köröző madarak már február végén, március elején felbukkanhatnak.  A legvárosiasabb sólyomféle hazánkban a vörös vércse. A magas épületeken, gyárkéményeken régóta költenek Budapesten, de már lakótelepi lakás erkélyének virágládájában is költöttek a fővárosban. Költését jóval később április közepén, május elején kezdi.

Egy vörös vércse pár több évig költött a Magyar Természettudományi Múzeum egyik ablakában. Fuisz Tibor István, ökológus kollégánk figyelte őket. Beszámolóját és érdekes történetét elolvashatod a múzeum honlapján
(link: https://goo.gl/3EfG4Y)

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás