Élvezd a tanulást

Milyen messze vannak a Naprendszer bolygói a Naptól?

Ahogyan nagyon nehéz elképzelni, hogy a Naprendszer életkora 4,6 milliárd év, a Nap és a bolygók között lévő távolság is rendkívüli emberi léptékkel nézve. 

A Naphoz legközelebb a Merkúr található (57,9 millió km), aztán a Vénusz következik (108,2 millió km), majd a Föld (149,6 millió km). Utána a Mars (227,9 millió km), a Jupiter (778,3 millió km), a Szaturnusz (1429 millió km), az Uránusz (2869,6 millió km), majd a Neptunusz (4496,6 millió km) helyezkedik el.

Abban az esetben, ha a Nap−Föld távolságot 10 centiméternek vesszük, a Merkúr 4 cm, a Vénusz 7 cm, a Mars 15 cm, a Jupiter 52 cm, a Szaturnusz 96 cm, az Uránusz 192 cm, a Neptunusz 301 cm távolságra van a Naptól. Ezek a távolságok már egy nagyobb szobában is bemutathatóak. Próbáljuk meg egy mérőszalag segítségével kimérni őket!

A távolságok szemléltetésére gyöngyből is megfűzhetjük a naprendszert! Ha egy centimétert egy gyöngynek tulajdonítunk, akkor a negyedik, hetedik, tízedik, stb. gyöngyök lesznek a bolygók. A gyöngyök méretét a bolygó méretének megfelelően változtathatjuk, színét a bolygó színét közelítve választhatjuk ki. A képen látható fűzött Naprendszerben a Merkúr és a Vénusz sárga, a Föld zöld, a Mars piros. Ezek kicsi méretű gyöngyök. 

A Jupiter a legnagyobb, a Szaturnusz valamivel kisebb, mind a kettő csontszínű (a Jupiter lehet pirosas). Az Uránusz és a Neptunusz közepes méretű kék árnyalatú gyöngy. A barna gyöngyök a bolygóközi teret mutatják. 

Ennek segítségével könnyebben érzékelhető, hogy az első pár bolygóhoz képes milyen rendkívüli távolságban található például a Szaturnusz. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek:
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás